De Sint-Pietersbasiliek bezoeken

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 09 juni, 2020

Technisch gezien ligt de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad, maar toch wordt dit meesterlijke bouwwerk gerekend tot een van de mooiste bezienswaardigheden van Rome. Je mag deze dan ook zeker niet missen tijdens een bezoek aan de Eeuwige Stad.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (7 votes)


sint pietersbasiliek

De belangrijkste en grootste kerk van het christendom

La Basilica Papale di San Pietro in Vaticano is een hele mondvol, maar het dekt wel ineens perfect de lading. De Pauselijke Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad klinkt een stuk minder mooi in het Nederlands, maar laat dat je zeker niet van weerhouden deze magnifieke basiliek te bezoeken. Niet alleen is dit het bekendste werk van renaissancistische architectuur, het is tevens de grootste kerk ter wereld! Dit religieuze gebouw is wat Mekka is voor de moslims en wordt dan ook vaak beschreven als “de belangrijkste van alle kerken van het christendom”, hoewel dat eigenlijk de Aartsbasiliek Sint-Jan van Lateranen zou moeten zijn.

Het is niet verwonderlijk dat jaarlijks tienduizenden gelovigen hier bijeen komen om te luisteren naar een van de liturgieën van de paus. Dit doen ze ofwel binnenin de basiliek of op het tevens adembenemende Sint-Pietersplein.

Een korte geschiedenis van de Sint-Pietersbasiliek

In 1506 begon men aan de bouw en het zou duren tot 1626 tot deze kanjer eindelijk werd afgewerkt. Oorspronkelijk stond er een basiliek die Constantijn De Grote in de vierde eeuw had laten bouwen, maar wegens de slechte staat hiervan werd deze gesloopt. Maar liefst vijf verschillende architecten werkten aan het ontwerp, waarvan Michelangelo de bekendste is. Uiteraard kostte de bouw handenvol geld, dat men verkreeg door het verkopen van aflaten aan het volk (een papier waarmee zonden werden kwijtgescholden zodat men naar de hemel kon in de plaats van naar het vagevuur). Op 18 november 1626, na 120 jaar bouwen, werd de Sint-Pietersbasiliek eindelijk ingewijd. Men noemde de basiliek naar de apostel Petrus, die een van de grondleggers van het christendom was. Je kan zelfs zijn overblijfselen in een graftombe bewonderen.

sint pietersplein basiliek

Het Sint-Pietersplein, waar de paus zich ook geregeld laat zien.

Wat valt er te zien in de Sint-Pietersbasiliek?

Wanneer je op het Sint-Pietersplein aankomt, zal je zeker wat tijd nodig hebben om alles even in te nemen. Zelfs als je geen fan bent van kerken zal dit magnifieke ontwerp je niet onberoerd laten. Je zal meteen de gigantische koepel van de Sint-Pietersbasiliek opmerken (met een diameter van 42 meter), die de skyline van Rome domineert. Daarna zal het slechts tot je doordringen hoe ontzettend groot deze kanjer is. Om je een idee te geven: de hoogte is 136,6 meter, de breedte 150 meter en de lengte is 220 meter. Heel wat anders dan je plaatselijke parochiekerk dus.

Nadat je de gigantische wachtrijen hebt getrotseerd (of voorrang hebt gekregen met een voorrangsticket) kan je eindelijk de binnenkant van dit meesterwerk zien. En daar valt uiteraard heel wat te zien, maar om het gemakkelijk te maken voor jou zet ik vier zaken op een rij die je niet mag missen als je de Sint-Pietersbasiliek gaat bezoeken.

De baldakijn van Bernini

De naam Bernini zegt je misschien wel iets dankzij het boek “Het Bernini Mysterie” van Dan Brown. Bernini heeft de Sint-Pietersbasiliek helpen ontwerpen, maar ook deze baldakijn. Een baldakijn (ook gekend als troonhemel) is een gebouwd afdak waaronder het
Sacrament werd voorbereid voor de eucharistie.

baldakijn bernini sint pietersbasiliek

De baldakijn van Bernini. Een gigantisch spreekgestoelte dat je naar adem doet happen!

De prachtige standbeelden

Er staan maar liefst 395 beelden in de basiliek. Ik ga ze hier uiteraard niet allemaal opsommen en ook niet vervelen met een hele hoop namen, maar als er één beeld is dat je niet mag missen, dan is het de Pietà van Michelangelo. Een prachtig beeld van de Madonna met kind.

Het lichaam van paus Johannes XXIII

Naast heel wat monumentale kunstwerken vind je er ook een ietwat vreemdere bezienswaardigheid! In een mooi versierde, glazen doodskist kan je immers het lichaam van paus Johannes XXIII bewonderen. 38 Jaar na zijn dood, werd deze paus uit zijn graftombe gehaald en in de Sint-Pietersbasiliek tentoon gesteld. Een fenomeen dat nog maar twee pausen hem voordeden. Sommigen vonden het een mirakel dat hij nog zo goed bewaard was gebleven, maar niets is minder waar. Toen deze paus Johannes stierf, werd hij immers ingespoten met een speciale vloeistof die lichamen zo goed bewaren.

paus johannes XXIII lichaam sint pietersbasiliek bezoeken

Het lichaam van paus Johannes XXIII valt niet erg op als je de Sint-Pietersbasiliek gaat bezoeken. Goed zoeken, dus!

De graftomben

Er zijn meer dan 100 graftomben in de Sint-Pietersbasiliek, waarvan 91 aan voormalige pausen toebehoren. Als je de relieken van de bovengenoemde Heilige Petrus wil zien, moet je in de crypte zijn. Slechts sinds 1979 (dankzij Paus Johannes Paulus II zaliger) kan je deze daadwerkelijk bezoeken. Het is dan ook een plek waar vele bedevaartgang(st)ers samenkomen. Hier mag je, uit respect, geen foto’s maken.

De koepel

De koepel van de Sint-Pietersbasiliek is een van haar absolute blikvangers en kan je zelfs beklimmen. Deze ligt pal boven de graftombe van Petrus en wordt gedragen door vier gigantische zuilen. Aan de voet hiervan staan beelden van de Heilige Veronica, Sint-Andreas, Sint-Longinus en Sint-Helena. Maak zeker de klim naar het dak van de basiliek (551 treden!) en geniet boven van een welverdiend en spectaculair panoramisch zicht op Rome. Van hieruit kan je onder meer ook uitstekend de Engelenburcht en de Vaticaanse Tuinen zien.

sint pietersbasiliek bezoeken koepel

Je moet er wat voor over hebben, maar het uitzicht vanuit de koepel in de Sint-Pietersbasiliek is adembenemend mooi!

Wat kost een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek?

Een bezichtiging aan de Sint-Pietersbasiliek kost je helemaal niets, nuja… Wel heel wat tijd. Je mag gratis binnen, maar voor sommige zaken moet je betalen, waaronder toegang tot de koepel. Hierbij heb je twee mogelijkheden:

 • Je beklimt alle 551 treden (kostprijs 5 euro)
 • Je neemt een lift en slaat de eerste 320 treden over (kostprijs 7 euro)

Wil je geen uren in de wachtrij staan (en nee, dat is spijtig genoeg niet overdreven…)? Boek dan een voorrangsticket voor €19,50 (+ audio guide). Wil je een echte gids? Dan betaal je €27.

Een andere tip die ik je meegeef is om onmiddellijk een bezoek aan de Vaticaanse musea te combineren met een visite aan de Sint-Pietersbasiliek (€40 à €50 pp). Vanuit de Vaticaanse musea mag je dan via een aparte gang verder naar de Sint-Pietersbasiliek, en op beide plekken krijg je ook nog eens heel interessante uitleg.

Openingstijden Sint-Pietersbasiliek

Elke dag geopend:

 • April tot september: 7u tot 19u
 • Oktober tot maart: 7u tot 18u

De koepel van de Sint-Pietersbasiliek heeft andere openingstijden:

 • April tot september: 8u tot 18u
 • Oktober tot maart: 8u tot 17u
Sint Pietersbasiliek bezoeken

De hele kerk is overdadig versierd met marmeren beelden en zuilen, bladgoud en prachtige schilderijen.

Tips als je de Sint-Pietersbasiliek gaat bezoeken

 • Zorg dat je gepaste kledij draagt! Geen korte broeken, mini-rokjes of blote schouders. Als je dit toch draagt, wordt je de toegang ontzegd.
 • Om binnen te geraken moet je soms drie kwartier tot drie uur aanschuiven. Kom dus zo vroeg mogelijk of boek een kaartje waarmee je niet moet in de rij staan om de koepel te bezoeken.
 • De dichtstbijzijnde metrohalte is die van Ottaviano. Van hieruit is het nog tien-vijftien minuutjes wandelen.
 • De kans is groot dat je ook naar de Vaticaanse musea gaat (lees hier hoe je deze wachtrijen omzeilt). Boek een gegidste rondleiding door het Vaticaan én de basiliek. Via een deurtje in de Sixtijnse kapel neemt je gids je dan rechtstreeks mee naar de Sint-Pietersbasiliek, en zo hoef je geen twee keer aan te schuiven. Als je geen gegidste rondleiding door het Vaticaan hebt geboekt, kan je nog steeds mee door het deurtje glippen. Maar doe het onopvallend!
sint pietersbasiliek vaticaanstad binnenkant

Bereid je voor op een gigantische massa mensen! Het is dan ook één van de mooiste bezienswaardigheden van Italië!

Zes leuke weetjes over de Sint-Pietersbasiliek

 1. De koepel van de Sint-Pietersbasiliek is wereldberoemd. Michelangelo, de maker hiervan, zei hierover het volgende: “Ik had hem groter kunnen maken dan deze van het Pantheon, maar niet mooier.”
 2. De basiliek, die de vorm heeft van een kruis, heeft een totale oppervlakte van 15.160 vierkante meter. 60.000 gelovigen kunnen hier een kerkdienst bijwonen.
 3. In het midden van het Sint-Pietersplein staat zowaar een Egyptische obelisk van 25,5 meter hoog. Oorspronkelijk werd het door de befaamde keizer Caligula naar Rome gebracht, maar de paus Sixtus V gaf opdracht het naar Vaticaanstad te verhuizen. Hiervoor was de kracht van 800 mannen nodig.
 4. Hoewel beweerd wordt dat de overblijfselen van de Heilige Petrus hier liggen, zijn archeologen het hierover nog altijd niet eens. Men denkt dat zijn overblijfselen zelfs in een grot in Jeruzalem kunnen liggen!
 5. Net zoals het Dogepaleis in Venetië, kan je de Sint-Pietersbasiliek virtueel beklimmen in de game Assassin’s Creed Brotherhood.
 6. In tegenstelling tot wat velen denken, is deze kerk geen kathedraal omdat het niet de zetel van een bisschop is. De zetel van de bisschop is de Pauselijke Aartsbasiliek van Sint-Jan van Lateranen, die ook in Rome ligt.

Zelfs als je geen gelovige bent, mag je een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek niet overslaan tijdens je bezichtiging van Rome. Samen met een bezoek aan het Colosseum is dit misschien wel het indrukwekkendste gebouw van de Italiaanse hoofdstad.

binnenkant sint pietersbasiliek bezoeken

Probeer de Sint-Pietersbasiliek te bezoeken met een gids. Zo krijg je leuke verhalen en sappige roddels te horen! Echt een aanrader.

Met voorrang de Sint-Pietersbasiliek bezoeken

Toen ik de wachtrijen voor de Sint-Pietersbasiliek zag staan, zakte de moed mij in de schoenen. Ik hoorde dat de wachtrijen soms tot drie uur konden oplopen, en dat is niet overdreven… Normaal is de toegang tot de Sint-Pietersbasiliek gratis, maar voor een klein bedrag kan je ook skip-the-line tickets kopen.
Graag! Want drie uur lang in een wachtrij staan zag ik niet echt zitten…

Een andere manier om niet zo lang te moeten aanschuiven is om je bezoek te combineren met de Vaticaanse musea. Boek je tickets online en combineer ze met een rondleiding in de Sint-Pietersbasiliek. Zo omzeil je de wachtrijen tweemaal! Eén keer voor de musea en één keer voor de basiliek.

Voorrangstickets aanschaffen kan o.a. hier:


Als je Rome en Vaticaanstad gaat bezoeken, dan is er natuurlijk nog veel meer te zien. Aangezien dit een heel populaire citytrip is, doe je er wel goed aan om toegangskaartjes en tours al enige tijd op voorhand vast te leggen. Als Europeaan mag je trouwens heel vaak wachtrijen voorbij of helemaal gratis binnen.
Meer weten? Lees dan ook dit artikel: Tickets voor bezienswaardigheden in Rome: de ultieme gids.

5x overnachten in Vaticaanstad

Wil je wakker worden met een prachtig uitzicht of gewoon vroeg aan je verkenning van Vaticaanstad beginnen? Dan is een hotel in de buurt van Vaticaanstad een absolute vereiste!

Hieronder som ik alvast vijf leuke hotelletjes op.

Hotel Due Torri

Due Torri is een charmant, historisch hotel op een steenworp wandelen van Piazza Navona en het Vaticaan. Het is een verrassend rustige accommodatie met elegante kamers in een klassieke Italiaanse stijl en antieke meubels. Vroeger woonde in het gebouw kardinalen, bisschoppen en beroemde adellijke families, maar vandaag is het een ideale uitvalsbasis voor gezinnen die de Eeuwige stad willen verkennen.

De locatie van hotel Due Torri is perfect voor reizigers die Rome als een echte local willen leren kennen. Precies in het historische hart van de stad, kan je urenlang zwerven door de pittoreske straten en is het ideaal om de Sint-Pietersbasiliek te bezoeken. Daarnaast kan je in de buurt ook even uitblazen aan de Spaanse Trappen – niet gaan zitten! – en een wens doen aan de Trevifontein. Je betaalt hier gemiddeld €53 per nacht in een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Hotel Due Torri

Villa Agrippina Gran Meliá

Luxueus overnachten nabij Vaticaanstad doe je nergens beter dan in Villa Agrippina Gran Meliá. Je wordt er verwend met een full-service spa en een enorm buitenzwembad. Er zijn kamers in verschillende stijlen waar je uit kan kiezen, van een klassieke inrichting tot een weelderige suite, maar hét juweel van het hotel is zonder twijfel de Emperor Master Suite. Deze gigantische ruimte heeft een eigen terras, privézwembad, aparte slaapkamers en badkamers. De accommodatie is ook geschikt voor gezinnen, want er is ook kinderopvang aanwezig.

Het verblijf ligt slechts op tien minuten lopen van het Vaticaan. Met een kamer in de juiste richting geniet je dan ook van een ongeëvenaard uitzicht op de Sint-Pietersbasiliek. Dankzij de ligging in de wijk Trastevere is het van hieruit ook gemakkelijk om andere bezienswaardigheden, zoals het Colosseum en Castel del’Angelo, te bezichtigen. De kamerprijs voor twee personen bedraagt in Villa Agrippina Gran Meliá gemiddeld €350 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Villa Agrippina Gran Meliá

VOI Donna Camilla Savelli Hotel

Stap in de wereld van het oude Italië in het VOI Donna Camilla Savelli. Dit luxe hotel nabij Vaticaanstad is gevestigd in een gerenoveerd klooster uit de zestiende eeuw. De elegante suites zijn voorzien van antiek meubilair en zijdezacht linnengoed waardoor je het gevoel hebt dat je van adel bent. Als je gelukt hebt, krijg je een kamer met een mooi balkon waarop je kan genieten van het uitzicht over de omgeving.

Je kan deze accommodatie vinden in de stijlvolle Trastevere-wijk. In de buurt vind je dan ook heel wat toeristische trekpleisters. Via de Tiber maak je een ongelooflijk mooie wandeling naar de Sint-Pietersbasiliek, maar je vindt vlakbij ook de Basiliek van Santa Maria, Campo de’ Fiori en Piazza Navona. Eén nacht in dit adembenemend erfgoedhotel kost je gemiddeld €126 in een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

VOI Donna Camilla Savelli Hotel

Hotel Metropolis

Hotel Metropolis is een stijlvolle accommodatie waar je zonder twijfel een deugddoende nachtrust beleeft. De luxe designkamers hebben elke een uniek ontworpen interieur, in grijs en wit, versierd met moderne kunstwerken. Na een dagje sightseeing kan je in het huisrestaurant smullen van heerlijke, traditionele en lokale gerechten. Vergeet tijdens het diner zeker geen fles wijn of champagne te bestellen om er een romantische avond van te maken.

Deze accommodatie is de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de Eeuwige stad. Het ligt bijvoorbeeld op slechts een kwartier wandelen van het Vaticaan en de Sint-Pietersbasiliek. Ook de winkelstraten, tal van andere musea en bezienswaardigheden van Rome, liggen op een boogscheut van het verblijf. Per nacht in Hotel Metropolis betaal je zo’n €164 voor twee personen.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Hotel Metropolis Vaticaanstad

La Scelta di Goethe

Heb je altijd al eens decadent willen overnachten in Rome? Dan is La Scelta di Goethe dé place to be. Het is misschien wel een klein hotel, maar de voorzieningen zijn superieur. De suites beschikken over ruime slaapkamers en prachtige leefruimtes met een subliem uitzicht op het Vaticaan en Trinità dei Monti. Maar de echte kers op de taart is dat je 24 uur per dag gebruik kan maken van een butler. Laat je dus maar eens goed verwennen!

La Scelta di Goethe ligt in een fantastische buurt met heel wat bezienswaardigheden in de nabije omgeving. Binnen tien minuten wandel je zowel naar de Spaanse Trappen als het Pantheon. Bezoek zeker ook de Palestijnse Heuvel met een magnifiek uitkijkpunt over de Eeuwige Stad op de top. Je kan de suites afhuren vanaf €1.600 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Citytrip naar Rome

Er is natuurlijk nog veel meer te zien dan Vaticaanstad. De eeuwige stad is gevuld met prachtige bezienswaardigheden, monumenten en bijzondere verhalen. Om alles te zien heb je zeker enkele dagen nodig. Wat dacht je van een citytrip naar Rome?

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (7 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>