Széchenyibad bezoeken: Info, mogelijkheden, tickets & foto’s

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

Wie Boedapest zegt, denkt meteen aan badhuizen. De Hongaarse hoofdstad is onlosmakelijk verbonden met thermale baden, want je vindt er maar liefst 123 en daarbovenop ook nog eens negen medicinale baden. Het bekendste badhuis van Boedapest is zonder enige twijfel het Széchenyibad. Het is namelijk niet alleen het grootste medicinale bad van de stad, maar bij uitbreiding van heel Europa! Je kan dan ook niet anders dan het Széchenyibad bezoeken wanneer je in Boedapest vertoeft. In deze handige gids vertel ik je alvast alles wat je hierover moet weten.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.4/5 - (7 votes)

szechenyibad Boedapest bezoeken

Széchenyibad bezoeken? Reserveer op voorhand tickets!

Het allereerste wat je moet weten over dit badhuis is dat het een van de populairste bezienswaardigheden van Boedapest is. Jaarlijks trekken er maar liefst 1,7 miljoen bezoekers naar deze medicinale baden, waardoor de wachtrijen hoog kunnen oplopen. Zeker in de zomermaanden ben je hier heel wat kostbare vakantietijd kwijt.

Gelukkig kan je deze vermijden als je jouw tickets voor het Széchenyibad op voorhand online koopt. Ikzelf doe dit altijd via het betrouwbare GetYourGuide omdat je zo verzekerd bent van de kwaliteit en omdat je tot 24 uur op voorhand gratis kan annuleren. Dit is ideaal als de weersomstandigheden bijvoorbeeld minder gunstig blijken dan verwacht.
Skip-the-line tickets voor het Széchenyibad kosten bovendien maar amper 24 euro! Dat is weinig geld voor veel uitgespaarde tijd! Verder is het belangrijk om weten dat het niet aangeraden is om met kinderen onder de veertien jaar het Széchenyibad te bezoeken.

ingang széchenyi badhuis

De ingang (achterkant) van het Széchenyi badhuis. Groots en grandioos!

Korte geschiedenis Széchenyi baden in Boedapest

Al op het einde van de negentiende eeuw begon men met de planning van dit thermaalbad in Budapest. Oorspronkelijk heette dit het Artesisch kuuroord, maar bij de opening op 16 juni 1913 werd het officieel Széchenyibad genoemd. De naam dankt het aan Istvan Széchenyi, een politicus die door velen wordt beschouwd als de belangrijkste en grootste Hongaar die ooit geleefd heeft.

Als locatie koos men het stadspark en men opteerde voor de prachtige neobarok bouwstijl, naar een ontwerp van Gyozo Czigler. In het openingsjaar trok het Széchenyibad al meer dan 200,000 bezoekers en zes jaar later werd dit aantal opgekrikt naar maar liefst bijna 900,000! Het zou dan ook niet lang duren tot men het complex zou uitbreiden en in 1927 was dit een feit. Dan werd het totaal op drie buitenzwembaden en vijftien binnenzwembaden gebracht. Uiteraard was er voor al deze baden meer water nodig en er werd dan ook een tweede bron aangeboord.

Tussen 1999 en 2009 werden de Széchenyi baden in Boedapest ook nog gerenoveerd, waardoor we tegenwoordig de schitterende binnen- en buitenkant in een prachtstaat kunnen bewonderen.

széchenyibaden inkomsthal

De inkomsthal van de Széchenyibaden voorspelt al veel goeds: wat een grandeur!!!

Széchenyibad bezoeken: wat valt er te zien en doen?

In totaal zijn er 21 baden in het Széchenyibadhuis. Drie daarvan zijn buiten: een 50-meter lang zwembad (26-28°), een activiteitenbad (30-34°) en een thermaalbad (38°). Van de 18 binnenbaden wisselt de temperatuur van 18° tot 40°. Een handig overzichtje met meer informatie vind je hier. Hoe dan ook vind je aan elk bad een bordje met de gemiddelde temperatuur en richtlijnen hoeveel tijd je best in het water spendeert.

Uiteraard draait het niet alleen om zwemmen, maar je kan hier ook op andere manieren ontspannen. Dat kan in de jacuzzi’s, stoombaden en sauna’s. Je kan ook drinktherapie en balneotherapie volgen. Dit laatste zijn verschillende waterbehandelingen om de bloeddoorstroming te bevorderen. Daarnaast zijn er massages in alle geuren en kleuren, die gaan van een relatief eenvoudige aromamassage tot een behandeling met Hongaarse wijnen.

Als dit alles je niet veel zegt, kan je uiteraard gewoon relaxen met een drankje en hapje en genieten van de fantastische omgeving. Als het iets actiever moet zijn is er zowel een aquafitness als een normale fitness waarvan je gebruik mag maken.

badhuis boedapest

Eén van de prachtige baden binnenin.

Wat meebrengen naar Széchenyi baden in Boedapest?

Als je zoals ik hierboven al aanraadde, je tickets op voorhand hebt gekocht zodat je niet moet aanschuiven, mag je zeker je voucher niet vergeten.

Verder is het dragen van zwemkledij te allen tijde verplicht, dus in je nakie baden zit er niet meteen in. Als je dit toch wenst, verwijs ik je graag door naar een van de andere thermale baden in Boedapest.

Een handdoek mag je ook zeker niet vergeten en als je baantjes wil trekken is een badmuts ook een must. Teenslippers zullen je ervaring in het Széchenyibadhuis ook veel aangenamer maken. Je kan deze spullen ook allemaal ter plaatse huren, maar ik geef mijn geld liever uit aan andere dingen.
Als je dat wenst, kan je ook zelf iets om te eten en drinken meenemen, maar dit kan je ook in het restaurant en café.

Waardevolle spullen zoals juwelen zou ik zeker niet meenemen, je gsm en portefeuille kan je veilig achterlaten in een kluisje. Je mag je camera meenemen, maar respecteer wel de privacy van je medebezoekers. Een goede onderwatercamera is misschien nog een beter idee.

In de warme zomermaanden kan de temperatuur hoog oplopen in Boedapest, dan zijn zonnecrème en een petje onontbeerlijk. Zeker als je heerlijk ligt te dobberen in het water is het gemakkelijk om te verbranden.

Alvorens je de vele baden mag verkennen, is het nemen van een douche verplicht. Mensen met lang haar binden dit ook best in een paardenstaart.

Ten slotte wordt zwangere vrouwen afgeraden om te plonzen in het Széchenyibadhuis en bij uitbreiding ook alle andere baden van Boedapest.

binnenkant széchenyibad

De kleedkamers van het Széchenyibad.

Ready to sparty? Feesten in de baden van Boedapest

In 1994 kwam een groepje vrienden op het lumineuze idee om hun liefde voor de baden van Boedapest te combineren met hun passie voor moderne elektronische dancemuziek.

Sindsdien kan je elke zaterdagnacht tussen 22:30u en 3u (van februari tot december) dansen in de Széchenyi baden en tegelijkertijd genieten van een fantastische laser- en lichtshow. Dit is werkelijk een unieke ervaring die je altijd zal bijblijven. Koop zeker en vast je tickets op voorhand (minstens 48 euro, locker incluis) want deze feestjes geraken snel uitverkocht. Zeker tijdens de zomermaanden wanneer in Boedapest het gerenommeerde Sziget festival plaatsvindt.

Let op: vanaf heden vinden de sparty’s enkel nog plaats in de Széchenyibaden en dus niet meer in één van de andere baden in Boedapest.

Széchenyibad prijzen en openingstijden

Zowel de binnen- als buitenbaden en de stoomcabines en sauna’s zijn elke dag van het jaar open van 6u ’s ochtends tot 10u ’s avonds. De fitness is open van 6:45u tot 20:45u.

Enkel tijdens feestdagen kunnen de openingstijden verschillen. Als jij van plan bent het Széchenyibadhuis te bezoeken op een van de volgende data:

15 maart – 1 mei – 20 augustus – 23 oktober – 1 november – 24-25-26 en 31 december – 1 januari

Dan kijk je best eens naar de aangepaste openingstijden op deze website.

Hoe dan ook kan je tot één uur voor sluitingstijd nog tickets kopen en moet je het complex een kwartier voor sluitingstijd verlaten.

Qua Széchenyibad prijzen onderscheiden we twee categorieën, aangezien je tijdens de weekends en feestdagen iets meer betaalt. Hieronder vind je een handig overzicht met de verschillende soorten tickets en prijzen.

WeekdagenWeekends en feestdagen
 

Dagkaart met kleedhokje

 

 

18 euro

 

19 euro

 

 

Dagkaart met kluisje

 

 

16,5 euro

 

17,5 euro

 

Ochtendkaart (6-8u) met kleedhokje

 

 

17 euro

 

18 euro

 

Ochtendkaart (6-8u) met kluisje

 

 

15,5 euro

 

16,5 euro

 

Avondkaart (na 19u) met kleedhokje

 

 

17 euro

 

18 euro

 

Avondkaart (na 19u) met kluisje

 

 

15,5 euro

 

16,5 euro

Je kan ook al op voorhand bijvoorbeeld een dagkaart met een massage van 20 minuten (vanaf 51,5 euro per persoon) of een spa-arrangement inclusief bezoek aan het parlement (vanaf 84 euro per persoon) boeken.

Je kan ook ter plekke kiezen welke massage je wilt en dan zijn er heel veel mogelijkheden. De populairste massages zijn de aromamassage en de zogenaamde “verfrissende” massage die beiden 25 euro voor 20 minuten en 42 euro voor 45 minuten kosten.

Dan zijn er ook heel wat VIP-massages en dan is het goedkoper als je deze per twee boekt. Qua duur heb je de keuze uit 45 minuten en 60 minuten. De goedkoopste kost 50 euro voor drie kwartier (90 euro voor twee personen). De duurste kost 62 euro voor een uur (112 euro voor twee personen). Alle andere prijzen schommelen daartussen. Hier kan je alle opties en prijzen alvast bekijken.

buitenbaden széchenyibaden

De buitenbaden zijn het populairst, maar wist je dat de binnenbaden er volledig anders uitzien?

Széchenyibad bezoeken: hoe geraken met openbaar vervoer?

Je kan deze thermale baden in Boedapest heel eenvoudig bereiken met de gele M1-metrolijn en dan stap je uit in het Széchenyi Fürdö station.

Trolleybus 72 en 75 zetten je ook dichtbij de termen af, net zoals bus 105 die aan het Heldenplein stopt. Vandaar is het maar even wandelen naar het stadspark, waar de Széchenyibaden liggen.

Je kan een bezoek aan de Széchenyibaden ook altijd combineren met een rondleiding per segway want dan word je vlak voor de deur afgezet.

Zeven leuke weetjes over Széchenyi baden in Boedapest

  1. Er wordt vaak naar het Széchenyibad verwezen als paleis, vanwege de prachtige inrichting. Vergeet dus zeker niet de binnenkant te bewonderen, waar je onder meer afbeeldingen ziet van vissen, schelpen, zeemeerminnen en zeemonsters!
  2. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden delen van de baden helaas beschadigd. Toch werd alles zeer snel heropgebouwd. Nadien werden het badhuis in twee gesplitst: het rechtse bad was voor de Sovjetsoldaten, het linkerbad was voor de Hongaarse bevolking.
  3. Het water in dit thermaalbad in Budapest komt uit de tweede diepste bron van de stad, deze heeft een diepte van 1,246 meter. Dit water heeft een temperatuur van maar liefst 76° en bevat heel wat nuttige mineralen zoals onder meer sodium en calcium.
  4. Verder kan je in de Széchenyibaden niet alleen baden in water, maar er is ook een heuse bierspa! Voor 33 euro per persoon kan je 45 minuten lang relaxen in heerlijk aangenaam water dat aangevuld wordt met natuurlijke bieringrediënten. Tegelijkertijd kan je naar hartenlust zoveel bier drinken als je wil!
  5. Als je het liever bij het “gewone” water van de Széchenyibaden houdt, moet je wel weten dat dit als een afrodisiacum wordt beschouwd. De baden van de nijlpaarden in de dierentuin van Boedapest worden immers met hetzelfde water gevuld en de resultaten spreken voor zich. De Hongaarse nijlpaarden zijn zo vruchtbaar dat ze vele andere dierentuinen in Europa met hun nageslacht voorzien!
  6. Je hebt ook al misschien de foto’s gezien van mannen die in de baden van Boedapest aan het schaken zijn. In het Széchenyibad vindt dit tafereel dagelijks plaats. Dit inspireerde Michael “Monty Python” Palin om dit ook te doen.
  7. Verder werd het Széchenyibadhuis door heel wat andere beroemdheden bezocht. Madonna kwam hier bijvoorbeeld graag pauzeren tijdens het filmen van Evita.
szechenyibad avond

Zelf vond ik het Széchenyibad op z’n allermooist wanneer het donker begon te worden.

Stedentrip naar Boedapest

Het Széchenyibadhuis is maar één van de vele leuke bezienswaardigheden van Boedapest. Wat je hier verder nog allemaal kan beleven, lees je in deze blog: wat te doen in Boedapest + bezienswaardigheden.
Vergeet sowieso niet je kaartjes op voorhand te boeken, je zal me later dankbaar zijn!

Kan je na je bezoek aan het Széchenyibad geen genoeg krijgen van deze leuke waterervaring? Bekijk hier dan eens in welke andere leuke badhuizen in Boedapest je ook heerlijk kan ontspannen.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.4/5 - (7 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>