21 februari, 2020

Tickets voor bezienswaardigheden in Rome: de ultieme gids

Rome is een favoriete bestemming voor heel wat reizigers. Het is zelfs één van de drukst bezochte steden ter wereld. Je mag er dus zeker van zijn dat er héél wat volk rondloopt, en al die mensen willen natuurlijk de hoogtepunten van Rome bezichtigen... Verwacht je dus aan lange wachtrijen, drukke plekken en een heleboel tickets die je moet aankopen. Of niet?

Om je citytrip iets minder stressvol te maken geef ik je enkele tips in verband met het aankopen van tickets voor bezienswaardigheden in Rome. Zo bespaar je tijd én geld. En dat maakt je vakantie meteen een pak aangenamer, toch?
tickets bezienswaardigheden rome

Rome city pass

Vooraleer ik tips geef over hoe je het voordeligst (en snelst) bij de belangrijkste bezienswaardigheden van Rome komt, wil ik het even hebben over de Rome City Pass. Deze kaart bespaart je immers geld en tijd.
Deze online optie kost €67,50 en Daarmee krijg je gratis toegang tot de Vaticaanse musea, het colosseum en een hop-on hop-off ticket om Rome met een bus te verkennen, maar ook gratis vervoer van de luchthaven naar jouw hotel en korting op tientallen andere activiteiten in Rome.
De Rome City Pass komt uiteindelijk veel voordeliger uit dan als je alles apart zou aanschaffen. Bovendien is ze volledig elektronisch en hoef je ze alleen maar op je smartphone mee te nemen.
Er zijn meerdere kortingskaarten voor Rome, dus misschien is het ook geen slecht idee om ze eens te vergelijken.

Tickets voor het Colosseum

Eén van de drukstbezochte monumenten in de Italiaanse hoofdstad is het Colosseum. Je ziet immers niet elke dag een wereldwonder…
Jaarlijks komen er miljoenen bezoekers naar dit Flavische amfitheater, maar wat vele mensen niet weten is dat ze vaak onnodig lang in de wachtrijen staan te wachten.

Er zijn immers drie manieren om je wachttijd aanzienlijk in te korten!

Tips om tijd te besparen

 • Koop skip-the-line tickets – Voor enkele euro’s meer krijg je de entreekaartjes voor het Colosseum in je elektronische brievenbus toegestuurd en kan je de wachtrijen zo voorbij lopen. Let wel op: de controle op wapens en gevaarlijke stoffen moet wel nog steeds gebeuren, maar ook daarvoor krijg je een andere wachtrij. En die is stukken korter!
 • Boek je toegangskaartjes of tours online – Je krijgt daar vaak voordelige tarieven, je hoeft niet langer aan te schuiven en je hebt ook nog eens veel meer mogelijkheden. Zo kan je online ook tickets boeken om de kerkers van het Colosseum te bezoeken. Kijk zeker eens naar de tickets van GetYourGuide. Zij zijn vrijwel altijd het voordeligst én zij hebben het meest gevarieerde aanbod, waardoor er altijd wel ergens tickets beschikbaar zijn.
 • Koop je tickets aan de hoofdingang van de Palatijnberg – Recht tegenover het Colosseum vind je een drietal kleine cabines terug. Daar kan je dezelfde tickets kopen die je ook in het Colosseum kan aanschaffen. Zo’n ticket geeft je toegang tot het Colosseum, de Palatijnberg en het Forum Romanum. Gemiddeld hoef je hier maar vijftien minuten tot een half uur te wachten om tickets voor het Colosseum te bemachtigen. Schaf je je entreebewijsjes aan in het amfitheater zelf? Dan moet je soms enkele uren aanschuiven…

Tips om geld te besparen

 • Toon je identiteitskaart – Als je lid bent van de Europese Unie (als je een EU identiteitskaart hebt) en tussen 18 en 25 jaar bent krijg je een mooie korting! In plaats van €12 betaal je nu slechts €7,50. Meestal vragen de loketbedienden naar je ID, maar hou ze al klaar voor het geval dat…
  Mensen jonger dan 18 jaar mogen volledig gratis binnen, maar hebben wel nog steeds tickets nodig.
 • Ga de eerste zondag van de maand – Iedere eerste zondag van elke maand zijn alle openbare musea en bezienswaardigheden in Rome gratis. Zo ook het Colosseum. Spijtig genoeg zijn de wachtrijen voor het Flavisch amfitheater op deze dagen nog vele malen langer dan gewoonlijk…
 • Koop de Rome City Pass Met deze kortingskaart krijg je skip-the-line toegang tot het Colosseum en enkele andere bezienswaardigheden in Rome. Deze kaart kost €67,50.
wachtrijen colosseum tickets bezienswaardigheden rome

De wachtrijen voor het Colosseum kunnen aanzienlijk oplopen… En die rijen kan je makkelijk omzeilen!

Tickets voor de Vaticaanse musea

Toen ik de wachtrijen voor de Vaticaanse musea zag staan was ik lichtjes in shock. Verschillende blokjes rond bleef de wachtrij aanzwellen. En hoewel het Vaticaan prachtig is, denk ik niet dat ik zo lang zou willen wachten voor een bezoek. Er is immers nog zo veel meer te zien in Rome en Vaticaanstad… Gelukkig kan je de wachtrijen eenvoudig omzeilen.

Tips om tijd te besparen

 • Boek je tickets op voorhand online – Op de officiële website van het Vaticaan kan je allerlei tickets kopen om de Vaticaanse musea te bezoeken. Al deze tickets zijn voorrangstickets, of met andere woorden: je hoeft niet langer aan te schuiven. Je krijgt een vast tijdstip toegewezen, en er wordt gevraagd om een half uurtje / een kwartiertje op voorhand aanwezig te zijn.
  Deze tickets zijn natuurlijk ook vrij populair, en het is dus aan te raden dat je je entreebewijzen al enkele dagen van tevoren vastlegt. Gemiddeld zijn tickets drie tot vijf dagen op voorhand uitverkocht. Plan dus vooraf!
 • Boek een kortingskaart – Er zijn verschillende kortingskaarten om meteen meerdere bezienswaardigheden in Rome te zien tegen een voordeeltarief. Kijk eens naar de Rome City Pass of de andere mogelijkheden.
 • Bekijk de combitickets – Als alle tickets voor een gegidst bezoek (of wat dan ook) al zijn uitverkocht, raad ik aan om ook eens naar de andere mogelijkheden te kijken. Voorrangstickets met ontbijt in het Vaticaan raken bvb. minder snel uitverkocht. Is dit ook allemaal al uitverkocht? Kijk dan eens naar de mogelijkheden op andere websites. Vaak betaal je daar enkele euro’s extra, maar dat moet je er natuurlijk wel voor over hebben.
  De extra kost voor een skip-the-line ticket is vier euro per persoon.

Tips om geld te besparen

 • Toon je studentenkaart – Alle studenten tot en met 25 jaar krijgen een korting op het officiële tarief. In plaats van €16 betalen zij maar €8, of €12 als ze het skip-the-line ticket kiezen.
 • Ga de laatste zondag van de maand – Alle Vaticaanse musea zijn dan volledig gratis te bezoeken. Let daarbij wel op dat er gigantische wachtrijen zijn, en dat het ook erg druk is binnenin het Vaticaan zelf.
tickets vaticaans museum

Ik bestelde mijn ticket voor het Vaticaanse museum online en moest in totaal nog geen vijf minuten wachten.

Tips voor tickets voor andere bezienswaardigheden in Rome

Er zijn natuurlijk nog een pak meer dingen om te doen in Rome, maar bovenvermelde activiteiten behoren wel tot de favorieten van heel wat mensen.
Toch wil dat niet zeggen dat de andere bezienswaardigheden van Rome geen bezoekers over de vloer krijgen. Daarom nog enkele algemene tips.

Tips om tijd te besparen

 • Koop skip-the-line tickets – Deze toegangsbewijzen zijn vaak enkele euro’s duurder, maar daardoor hoef je wel geen uren staan aan te schuiven om ergens binnen te mogen… Als je dagelijks enkele uren verspilt door lange wachtrijen, kan je onmogelijk alles zien wat Rome te bieden heeft.
 • Boek online – Veel bezienswaardigheden in Rome bieden tickets ook online aan. Zo verlies je al geen tijd meer met het aanschuiven om je tickets af te halen. Zelf boek ik altijd bij GetYourGuide omdat zij het grootste aanbod hebben, de goedkoopste prijzen geven en omdat je bij hen ook heel wat andere tours en tickets kan kopen.

» Alle tickets voor activiteiten in Rome

Tips om geld te besparen

 • Ga de eerste zondag van de maand – Alle openbare musea zijn volledig gratis te bezoeken op de eerste zondag van de maand. Let wel op: dit geldt alleen voor Rome! Vaticaanstad is eigenlijk een ander land, en hier zijn de musea alleen op de laatste zondag van de maand gratis te bezichtigen.
  Tijdens deze gratis dagen moet je wel bereid zijn om heel lang aan te schuiven…
 • Toon je identiteitskaart als je -25 jaar bent – Jonge volwassenen tot en met 25 jaar die een Europese identiteitskaart hebben mogen in bijna alle musea en bezienswaardigheden van Rome binnen tegen een gereduceerd tarief. In de meeste gevallen is het de helft goedkoper, en als je van plan bent om veel te bezoeken gaat dat dus als snel om veel geld!
 • Koop de ‘Rome City pass‘ – Er zijn heel wat zaken die je kan bezichtigen met deze speciale kaart. Voor deze kaart betaal je eenmalig €67,50, en daarmee krijg je toegang tot heel wat bezienswaardigheden verspreidt over Rome. Met deze kaart krijg je ook voorrang in het Colosseum en de Vaticaanse musea + de Sint-Pietersbasiliek. Bovendien mag je Rome ook gratis verkennen met de hop-on hop off bussen, en dat is wel handig als je van plan bent om veel te bezoeken. Vele hoogtepunten van Rome liggen immers een stukje uit elkaar.
  Kijk op voorhand al na welke bezienswaardigheden je wilt zien, en kijk dan of je ze met de ‘Rome City Pass‘ ook kan bezoeken. Is het antwoord ja? Dan komt deze kaart je vast goedkoper uit dan alle tickets apart aan te schaffen.
wachtrijen sint pietersbasiliek tickets bezienswaardigheden rome

De langste rij is ongetwijfeld die voor de Sint-Pietersbasiliek. Waarom zou je aanschuiven als het ook makkelijker kan?!

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 
 1. Cocquyt Els says:

  Beste Sam,

  ik heb reeds met veel interesse een aantal van je artikels gelezen.
  Ik plan een citytrip naar Rome, de exacte datum is nog niet bekend, maar als ik een fictieve datum (vb maart 202) ingeef
  voor bepaalde trekpleisters merk ik dat dit vaak reeds volgeboekt is.
  Nu is mijn vraag, als ik een city pass neem kan ik dat toch terecht op reeds volgeboekte trekpleisters of niet.
  Dit was me niet zo duidelijk.
  alvast bedankt voor een reactie

  • Hey Els!

   Ik hoop dat ik je alvast een beetje inspiratie heb kunnen geven.
   Nu moet je weten dat tickets nog niet zo ver op voorhand worden uitgegeven. Als de bezienswaardigheden van Rome dit zouden doen, dan zouden bepaalde bedrijven al deze toegangskaartjes immers kunnen opkopen en dan aan woekerprijzen doorverkopen. Daardoor is het meestal maar mogelijk om één à twee maand op voorhand tickets te bestellen. Als ik jou was, zou ik dus nog eens kijken dichter bij de reis zelf.
   Als je een city pass neemt, dan kan je inderdaad altijd terecht bij volgeboekte trekpleisters. Meestal krijg je zelf een aparte toegang waardoor je de andere wachtenden mag voorbijsteken. Dat hangt wel af van city pass tot city pass, dus lees de voorwaarden goed vooraleer je een beslissing neemt.

   Veel plezier en als je nog vragen hebt… Je weet me te vinden 😉 !

   Groetjes
   Sam

 2. Marscha Basdew says:

  Dag Sam ,
  Ik ga met m’n zoon naar Rome maar wil naar t Vaticaan, engelenburgt en Sixtijnse kapel. Maar indien ik kaarten online koop dan krijgt hij geen studenten korting toch?

  • Hey Marscha

   Spijtig genoeg kan dat inderdaad niet. Het is dus ofwel een fikse korting krijgen, ofwel de wachtrijen trotseren…
   Voor de Engelenburcht valt dat meestal nog wel mee (reken wel minstens op twintig minuutjes of een half uur), maar voor Vaticaanstad zou ik toch aanbevelen om een gegidste rondleiding te nemen. Dan mag je op het afgesproken uur binnen en krijg je heel wat interessante weetjes tijdens je bezoek. Bovendien mag een gids ook rechtstreeks doorgaan naar de St. Pietersbasiliek (zonder een meerprijs), zodat je daar niet nog een keer voor hoeft aan te schuiven.

   Succes en veel plezier!
   Groetjes
   Sam

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam

WIL JE MEER REISTIPS?
Volg me dan op
Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!