37x Tips voor je Praag stedentrip: Praktische reistips & info

Het wordt de Gouden Stad genoemd, en het is één van de best bewaard gebleven steden van Oost-Europa, vol met weergaloze gotische architectuur. Praag is uniek en één van de meest geliefde vakantiebestemmingen ten oosten van Duitsland. Wil je weten waarom deze stad niet op jouw bucket list mag ontbreken? Lees hier mijn tips voor Praag!

5/5 - (1 stemmen)

Praag tips

Travel tips voor Praag

Praag is de hoofdstad van Tsjechië en ligt zo’n 600 kilometer ten oosten van Nederland en België. Wat zijn de beste tips om een citytrip naar Praag te maken?

 • Er zijn verschillende maatschappijen die goedkope vliegtickets rechtstreeks naar Praag aanbieden. Je kan vliegen vanaf Brussel, Eindhoven of Schiphol. Lees hier mijn tips voor goedkope vluchten.
 • Het is mogelijk om met de auto naar Praag te gaan. Die trip kost je ongeveer 12 uur vanuit het midden van België of Nederland. Als alternatief kan je er een road trip van maken en een overnachting boeken in Duitsland, bijvoorbeeld in de voormalige Oost-Duitse steden Dresden of Leipzig.
 • Ook de trein is een goede optie. In Duitsland kan je regelmatig profiteren van acties waarmee je het land voor een laag bedrag doorkruist. Stap over in Berlijn, en je bent in zo’n 12 uur in Praag. Er zijn ook nachttreinen beschikbaar, zodat je met een beetje goede wil je ontbijtje in Praag kunt nuttigen.
 • Vanaf meerdere plekken in Nederland en België vertrekken Flixbussen naar de stad, die goede prijzen hebben en waar je met een beetje geluk nog vrienden maakt ook.
 • Transport naar het centrum vanaf het vliegveld is ook eenvoudig. Je kunt de bus nemen naar het centrum, maar dat duurt wel vrij lang en je moet soms overstappen. Een taxi is in dat geval handiger. Vooraleer je in de taxi stapt, wordt je prijs berekend door een steward met een tablet. Hij of zij geeft je een papiertje met daarop de (+/-) prijs en drop-off locatie. Dit geef je aan je taxi chauffeur en zo weet je ook hoeveel je ongeveer zult betalen.
  Een op voorhand geboekte privé transfer is wel goedkoper en bovendien staat er dan al iemand op jou te wachten in de aankomsthal.
travel tips Praag

Met het vliegtuig kom je het vlotst naar Praag.

Praktische tips voor Praag

Moet je iets voorbereiden om naar Tsjechië te gaan? Dat valt heel goed mee. Hou even rekening met de volgende punten, en je vakantie komt helemaal op z’n pootjes terecht.

 • In Tsjechië betaalt men níet met de euro, maar met de Tsjechische Kroon. Natuurlijk is het leuk om wat van dit ‘speelgoedgeld’ af te halen – maar bijna overal in het toeristische Praag kan je met je bankpas afrekenen. (Let wel op: bepaalde banken vragen een erg hoge commissie!)
 • Het centrum van Praag bestaat onder andere uit de Oude Stad of Staré Město (veel mooie oude monumenten, veel eethuizen, erg toeristische winkeltjes) en de Nieuwe Stad of Nové Město (een wat moderner en rustiger zakendistrict met veel dure winkels en grote clubs).
 • Zoals elke goede monumentenstad heeft Praag een kortingskaart voor zijn attracties. Die heet de Prague Card en geeft je 2, 3 of 4 dagen lang gratis toegang tot meer dan 60 monumenten én korting op verschillende tours en restaurants. Maar let op: deze pas kost minimaal €76, dus ga even na hoeveel bezienswaardigheden je er in je weekend doorheen denkt te duwen!
praktische tips Praag

Praag is niet heel groot, maar er valt wel veel te beleven!

Hotel tips voor Praag

Praag beleef je niet in één dag – mik liever op een vakantie van een weekend. Gelukkig zijn de prijzen voor hotels hier, net als andere voorzieningen in Tsjechië, goed betaalbaar voor Belgen en Nederlanders. Dit zijn een paar van de beste hotel tips voor Praag.

 • Bij Unitas verblijf je in een gerenoveerd klooster met moderne voorzieningen. Unitas ligt dichtbij de Karelsbrug, zodat je snel in het hartje van toeristisch Praag bent. Opvallend: de kamers hebben een DVD-speler en een verzameling films, zodat je je niet hoeft te vervelen als het écht slecht weer wordt.
 • In het NYX Hotel tref je kamers aan met een moderne inrichting en meubeltjes, en een aangename kleurcombinatie. Dit hotel ligt in de Nieuwe Stad van Praag en in de buurt van een metrohalte. De prijzen voor een kamer zijn erg competitief.
 • Slapen in een oud keldergewelf waar je er in Praag zo veel van tegenkomt. Dat is mogelijk in Archibald At the Charles Bridge, vlak bij de Burcht van Praag. Naast de goede locatie en de sfeervolle inrichting heeft dit hotel ook gratis WiFi, dito brunch en een 24-uursreceptie.
 • The Emblem Hotel is een modern hotel met een mooi panorama over de stad. Hier kan je gebruik maken van verschillende goede voorzieningen, waaronder gratis toegang tot het wellnesscentrum op de begane grond. Als dat je niet aantrekt, misschien doet het inpandige steakhouse dat dan wel.
hotel tips Praag

Overnacht in de oude stad. Zo ben je nooit ver weg van al dit moois!

Bezienswaardigheden in Praag

Praag heeft ongelofelijk veel schitterende bezienswaardigheden. Die zijn bovendien gebouwd in een stijl die nu helaas zeldzaam is geworden door de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog. Praag is daardoor een soort tijdcapsule, waar de volgende schitterende attracties liggen.

Monumenten in hartje Praag

 • Op het Oude Stadsplein (Staroměstské náměstí) staat één van de prachtige, gotische punttorens waar Praag beroemd om is. Dit exemplaar heeft iets heel bijzonders op zijn gevel: één van de eerste en mooiste astronomische klokken van Europa. Elk heel uur staat deze klok en word je getrakteerd op bewegende figuren die de tijd aangegeven. Je kunt dit gebouw trouwens ook beklimmen (tegen een prijsje). Aanrader! Want je krijgt vanaf hier echt heel mooie uitzichten over het beroemde stadsplein.
 • De Sint-Nicolaaskerk of Kostel svatého Mikuláše is waarschijnlijk de mooiste kerk in deze stad vol heiligdommen. Binnenin is de kerk opgebouwd met prachtige witte koepels en nissen van gedetailleerd steenhouwwerk, die beschilderd zijn met schitterende fresco’s in warme pastelkleuren. Ook als je niet gelovig bent moet je even binnenwippen in deze reusachtige kerk – de binnenkant is pure eyecandy.
 • Het monument voor Jan Hus op het Oude Stadsplein gedenkt één van de nationale helden. Jan Hun kwam in de late Middeleeuwen in opstand tegen de corruptie van de kerk en van de edelen. Dat kostte hem zijn leven, maar de door hem geïnspireerde volksopstand van de Hussieten bepaalde de geschiedenis van Tsjechië in de eeuwen na zijn dood. Het enorme bronzen standbeeld zet je op het spoor van deze dappere hervormer en die bewogen tijd.
 • De eeuwenoude Karelsbrug over de Moldau of Poltava is een attractie op zich. Als je hieroverheen slentert, zie je in de verte het schouwspel van de Praagse huizen en monumenten. Op de brug kan je verschillende straatartiesten, verkopers en andere bonte figuren tegen het lijf lopen.
  Liever deze brug vanaf het water bekijken? Boek één van de rondvaarten over de Moldau.
Oude Stadsplein Praag

Op het Oude Stadsplein vind je trouwens wel meer mooie monumenten van Praag.

Moderne kunst in Praag

 • Door de hele stad heen kan je street art, sculpturen en kunstinstallaties tegenkomen. Al sinds het einde van de communistische tijd worden de straten gebruikt als canvas voor straatartiesten, en hun schilderijen geven vaak optimisme en geloof in de toekomst weer in plaats van de maatschappijkritische werken die toen in het Westen populair waren. De ‘John Lennon Wall’ wordt constant opnieuw ondergespoten met boodschappen over hoop en liefde, en de Tesnov Graffiti Wall is een uitstekend startpunt voor een street art-wandeling.
 • De vreemdste kunstobjecten in Praag zijn wel de werken van David Černý. Heel bekend zijn diens bizarre, reusachtige baby’s bij de grote televisiemarkt. Verspreid door de stad kan je nog meer van zijn werken zien, zoals een gespiesde Porsche in reepjes, paardachtige wezens met propellorhoofden en draaiende schijven die samen het gezicht van Franz Kafka vormen.
 • Het Dansende Huis is een gebouw dat ontworpen lijkt door iemand met een paar meter bier op. Dit flatcomplex lijkt tegen zichzelf in elkaar te zakken en is één van de hoogtepunten van moderne Praagse architectuur.
dansende huis Praag

Het Dansende Huis! Best uniek, toch?!

Rustige plekken in Praag

In hartje Praag struikel je over de oude gebouwen, mooie monumentjes en aantrekkelijke winkels. Heel veel indrukken in korte tijd dus, en ook op de terrassen is niet bepaald stilletjes te noemen. Waar ga je heen als je even toe bent aan een momentje voor jezelf in deze bruisende stad?

 • In de rivier liggen een paar langwerpige eilandjes. Het leukste hiervan is Kampa, een eilandje pal onder de grote Karelsbrug. Hier kan je een goede Tsjechische pilsener drinken op een terras, een bezoek brengen aan een museum dat gewijd is aan Tsjechische kunst of gewoon langs de oevers van de rivier slenteren. Hou een oogje open voor de halftamme nutria’s, schattige knaagdieren die op bevers lijken.‘s Avonds komen ze aan land om blaadjes te knabbelen!
 • In het hart van de stad vind je de schitterende tuin van het Wallenstein Paleis of Valdštejnský palác, een groen complex met waterpartijen, rondstruinende pauwen, klassieke beelden, bloemen en mooie paleisgebouwen. Helemaal gratis en ideaal om even rustig van het zonnetje te genieten na een paar kilometer door de nauwe oude steegjes gesloft te hebben.
 • De Petřínheuvel is een andere schitterende groene plek in Praag. Hier vind je boomgaarden, rozentuinen en een heerlijk momentje rust – één van de beste tips voor een stedentrip naar Praag. Op de heuveltop vind je een oude toren én een replica van de Eiffeltoren (!) Allebei zijn ze te beklimmen, en allebei geven ze je een glorieus panorama over de Gouden Stad.
tips stedentrip Praag

Vanaf de eilandjes krijg je prachtige panorama’s over de Gouden Stad!

Tips voor Praag in de winter

Oost-Europa associeer je al snel met kou, sneeuw en door de wind geteisterde, verlaten steppen. Nou ligt Praag op dezelfde breedtegraad als Luxemburg, dus dat beeld klopt niet helemaal. Wat wel klopt: er valt in het koude seizoen van alles te doen in de Tsjechische hoofdstad. Hier een paar tips voor Praag in de winter.

 • De Praagse Burcht of Praszký hrad is een enorm complex van muren, verdedigingswerken, kleine paleizen en heiligdommen. De burcht herbergt een paar van de mooiste plekken van de stad, die nog mysterieuzer en dromerig worden in de mist en de sneeuw. Dit is één van de absolute tips voor Praag als je van monumenten houdt. En als je dat niet doet – wat doe je hier dan? Boek hier je voorrangsticket voor dit onwerkelijke complex.
 • De Kerstmarkt op het Oude Stadsplein is de allergrootste ter wereld. De sfeer in deze markt onder de schitterende torens en kerken moet je meegemaakt hebben en wordt nóg beter met een glas warme wijn en een lokale snack. Beter nog: de prachtige kerstversieringen en ambachtwerkjes zijn op deze markt stukken goedkoper dan in Duitsland.
 • Winter is een ideaal seizoen voor een uitgebreide trip langs en door de musea van Praag. Bezoek het museum dat gewijd is aan de absurdistische schrijver Franz Kafka, de verschillende expositieruimten van de Nationale Kunstgalerij van Praag, of het – jawel – het Museum van Sex Machines. Als je daar niet warm van wordt!
 • De heuvels van Tsjechië zijn net de Alpen als ze onder een dik pak bedolven zijn. Met een ski-excursie vanuit Praag kom je binnen een uurtje terecht in Moninec. Dit is een modern skiresort met betaalbaar verhuur van ski’s en snowboards. Als je het geluk hebt om Praag te bezoeken in een witte winter, kijk dan zeker of je een dagje op de lange latten wil doorbrengen.
  Ben je een wandelfanaat? Dan kan ik enkele dagen in de Noord-Bohemen van Tsjechië aanraden.
tips praag winter

De kerstmarkten van Praag zijn niet te missen tijdens de winter!

Shopping tips voor Praag

Praag is behoorlijk toeristisch. Dat betekent dat een groot deel van het centrum een winkelbestemming heeft. Sla je slag bij de authentieke speciaalwinkels, de kleine toeristische zaakjes of bij een volwassen winkelcentrum.

 • In de straat Na příkopě vind je grote winkels, voor een deel Tsjechisch, en voor een deel internationaal. Deze zijn wat méér aan de prijs dan de kleine toeristenwinkeltjes rond het Oude Stadsplein, en je komt hier dan ook kleren, interieurartikelen en verzorgingsproducten van hogere kwaliteit tegen.
 • Slovanský Dum is een winkelpassage met outlets van dure designkleding, producten die internationaal in de mode zijn en een reeks goede restaurants. Je kan hier ook heen als je toe bent aan een kapbeurt, schoonheidsbehandeling of pedicure.
 • Wil je liever shoppen zoals de Tsjechen dat zelf doen? Dan moet je op pad naar de grote winkelcentra die buiten het centrum van Praag liggen. Hier kan je etenswaren en lokale favoriete producten vinden naar Tsjechische smaak – uiteraard voor een hele mooie prijs.
 • Het Palladium is een winkelcentrum in het centrum van Praag dat ook bij toeristen bekend en geliefd is. Het heeft een erg interessante inrichting met een mix van oude en nieuwe bouwelementen. Je loopt hier langs meer dan 200 winkels en ook nog eens 25 eetgelegenheden.
shopping tips Praag Palladium

Het gigantische winkelcentrum ‘Palladium’!

Restaurant tips voor Praag

In Praag kan je voor weinig geld een groot bord eten kopen. Zeker een stukje buiten het centrum: de eethuizen in Old Town zijn vaak gericht op toeristen en wat duurder. Hier heb je een paar smakelijke tips om in Praag aan eten te komen.

 • De Tsjechen zijn echte vleesliefhebbers, en dat komt uitstekend tot uiting bij Nase Maso. Half slager, half restaurant, volledig genieten: dit eethuis serveert uitstekende hamburgers van lokaal dry aged rundvlees, perfecte steaks en nog veel meer carnivoor genot.
 • Krcma in de Oude Stad geeft je een indruk van traditioneel Tsjechisch eten. Spoiler: bereid je voor op veel combinaties van vet varkensvlees, aardappels en kool. Dit leuke restaurantje hanteert redelijke prijzen, maar het beste is de setting: je eet hier in een half ondergronds gewelf dat tien eeuwen terug in de tijd lijkt te bestaan.
 • Terasa U Prince is één van de leukste tips om in Praag te eten. Je dineert hier op een verhoogd terras, vanaf waar je een geweldig uitzicht over de stad hebt. Op de menukaart van Terasa U Prince tref je veel Italiaanse gerechten aan – volgens mij is dat een ding hier in Tsjechië – maar ook genoeg andere internationale klassiekers en een stel inheemse specialiteiten.
 • Zin in kip? Kro Kitchen is een gastropub die het meeste maakt van het smakelijke gevogelte. Ze stoppen kip in broodjes en serveren het in eenpansgerechten – maar de beste keuze is een kip van de grill. Die is hier echt van topkwaliteit en wordt met een selectie bijgerechten en sausjes van jouw keuze opgediend. Smullen!
 • Next Door by Imperial net buiten het oude stadscentrum is ook een serieuze aanrader. Laat het rijkere cliënteel en de luxueuze inrichting je niet afschrikken, want de prijzen zijn hier nog steeds goedkoper dan bij ons. En het eten… Daar krijg je geen genoeg van! Hier at ik héérlijk wild en ook de nagerechten zijn niet te evenaren.
Praag tips eten Next Door by Imperial

Eén van mijn lekkerste tips om te eten in Praag: Next Door by Imperial!

Uitgaan tips voor Praag

Zoek je wat uitgaan tips voor een weekend in Praag? Er zijn in de stad genoeg disco’s, bars en cafeetjes die een mengeling van toeristen en locals aantreffen. Bovendien is het bier er goedkoop! De echte hotspots zijn de straten rond het Wenceslasplein en de wijk Zizkov, maar ook in de Oude Stad is meer dan genoeg te beleven.

 • De Duplex is een hele grote disco met stomende dansvloeren, waar je de hele nacht los kunt gaan op de beat van de DJ. Je kan hier ook lekker loungen en mensen kijken in één van de comfortabele zithoeken, en bovendien is Duplex ook nog een restaurant.
 • Zoek je tips om in Praag studenten tegen te komen? De Chapeau Rouge is een lekker morsige club waar het bier goedkoop is en de mensen heel toegankelijk. Kies deze club uit om de laatste uurtjes van de nacht weg te dansen en te lachen, als de duurdere venues in de binnenstad hun deuren dichtgegooid hebben.
 • In de bar/disco Cafe 80’s staat alles in het teken van de eighties. Van de felle neonlampen en tegels op de dansvloer tot de posters, de uitdossing van het barpersoneel en de tracks die door de speakers pompen. Heerlijk als je een avondje terug wilt in de tijd.
 • Karlovy Láznê is de allergrootste disco van de stad, met maar liefst zeven etages. Het leuke daarvan is dat er op elke verdieping een andere muzieksoort wordt gedraaid. Daardoor kunnen jij en je vrienden eindeloos van dansvloer wisselen als de muziekkwaliteit en de energie op jullie etage beginnen in te zakken.
uitgaan tips Praag

In Praag kun je heerlijk feesten en het hoeft niet veel te kosten!

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (1 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam