Vaticaanse musea bezoeken: een rondleiding door Vaticaanstad

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 07 oktober, 2023

Vaticaanstad is bijna een citytrip op zich omdat er zoveel te bezichtigen valt. Niet alleen kan je hier de Sixtijnse Kapel bezoeken, maar ook de Sint-Pietersbasiliek en Vaticaanse tuinen zijn je tijd meer dan waard. De impressionante Vaticaanse musea zijn een van de meest afwisselende en memorabele musea ter wereld. Ik vertel je waarom je deze niet mag missen wanneer je Vaticaanstad gaat bezoeken.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (7 votes)

vaticaanstad bezoeken

De toegangspoorten tot de verschillende Vaticaanse musea. Eindelijk kan je de binnenkant van Vaticaanstad bezoeken!

Het Vaticaans museum bezoeken

Sinds Paus Julius II in de vroege zestiende eeuw het idee had de Vaticaanse musea in het leven te roepen zijn deze uitgegroeid tot een van de meest indrukwekkende kunstverzamelingen ter wereld. Egyptische mummies, Etruskische kunst en zowel antieke als moderne schilderijen; weinig andere musea bieden zoveel variatie van zo’n kwaliteit. Het complex beslaat een oppervlakte van 5,5 hectare en bestaat uit twee paleizen: het oorspronkelijke Vaticaanse paleis (in de buurt van het Sint-Pietersplein) en het Palazzetto (letterlijk: paleisje) di Belvedere. Deze worden met elkaar verbonden door twee lange galerijen. Daarbovenop heb je nog eens drie binnenpleinen: het Cortile della Pigna, della Biblioteca en del Belvedere. Je hebt ondertussen al wel door dat je hier eigenlijk bijna je hele vakantie kunt doorbrengen.

vaticaan bezoeken

Als je het Vaticaan gaat bezoeken ben je trouwens nooit alleen. Dagelijks krijgen de musea gemiddeld 15,000 bezoekers over de vloer!

Lange wachtrijen omzeilen

Voor je het Vaticaans museum gaat bezoeken geef ik je één tip die je echt ter harte moet nemen. Ga niet ter plekke aanschuiven om je tickets aan te kopen.
De wachtrijen zijn gi-gan-tisch lang. Eens je denkt dat je er éíndelijk bent, is de wachtrij nog twee tot drie keer zo lang. Langer aanschuiven dan drie uur is tegenwoordig de standaard geworden. Volgens mij kan je die tijd beter gebruiken om enkele andere bezienswaardigheden van Rome te gaan bekijken!

Door je ticket online te boeken krijg je een vast tijdstip toebedeeld en hoef je er maar een kwartiertje op voorhand te zijn. Deze online tickets zijn natuurlijk wel snel volboekt. Regel je tickets dus zeker enkele dagen op voorhand. Wil je bij andere uitzichten van Rome ook niet te lang aanschuiven? Lees dan ook deze tips.

» Alle tickets voor Vaticaanstad

De hoogtepunten van de Vaticaanse musea

Zelfs al zegt al deze kunst en geschiedenis je niet al te veel, de Sixtijnse Kapel bezoeken moet je zeker proberen. Waar je ook voor kiest, ik zet voor jou de hoogtepunten van de Vaticaanse musea (inclusief een bezoek aan de Sixtijnse Kapel) graag op een rijtje.

vaticaanse musea bezoeken

De Vaticaanse musea zitten boordevol met prachtige kunstwerken. Kunst- en geschiedenisliefhebbers zullen er dol op zijn!

Pinacoteca

Vreemd genoeg wordt deze galerij vaak over het hoofd gezien door vele bezoekers en ik kan niet begrijpen waarom. Schilderijen van Rafaël (zijn schitterende La Trasfigurazione), Giotto, Titiaan, Caravaggio zijn hier te bewonderen. En als dat je nog niet overhaalde, kan misschien het onafgewerkte San Gerolamo van Leonardo da Vinci himself dat wel doen?

Museo Chiaromonti & Braccio Nuovo

Technisch gezien is het Museo Chiaromonti een lange gang die is voorzien van duizenden standbeelden en borstbeelden. Iedereen komt hier aan bod want zowel de goden als de gewone Romeinen worden hier afgebeeld. Op het einde begint de Braccio Nuovo (Nieuwe Vleugel) waarvan het hoogtepunt een standbeeld van de Nijl afgebeeld als een god is, bedekt met zestien baby’s. Of hoe kunst altijd al vreemd is geweest.

Museo Pio-Clementino

Je moet dit Vaticaans museum bezoeken enkel en alleen maar omdat het een van mijn lievelingskunstwerken bevat. Als je altijd al de schitterende Laocoöngroep hebt willen bewonderen moet je hier zijn. Dit is een van de bekendste beeldhouwwerken van de Oud-Griekse kunst en werd door maar liefst drie beeldhouwers gemaakt: Agesander, Athenodoros en Polydoros. Het vertelt het verhaal van de Trojaanse priester Laocoön die de Trojanen wilde behoeden het befaamde paard binnen te halen. Helaas werden hij en zijn twee zonen Antiphantes en Thymbraes door zeeserpenten gewurgd. De gelaatsuitdrukkingen van de beelden zijn ronduit indrukwekkend en mijns inziens is het een van de absolute pronkstukken van de Vaticaanse musea. Niet te missen dus met andere woorden.

Als je genoeg hebt van alle borstbeelden en menselijke figuren, dan moet je zeker naar de hal van de dieren kijken. Tientallen levensechte beelden van alleen maar dieren! Wie had ooit gedacht dat er in de Vaticaanse musea ook een zoo zit verstopt!

museo pio clementino hal van de dieren

De hal van de dieren in het Museo Pio-Clementino. Het hoeven niet altijd mensen te zijn die tot kunst worden verheven!

Museo Gregoriano Egizio

De collectie is niet zo uitgebreid als bijvoorbeeld het Egyptisch museum in Turijn (ook een aanrader), maar er zijn een aantal prachtige voorwerpen tentoongesteld. Een standbeeld van Ramses II op zijn troon, sarcofagen, een mummie…je vindt het hier allemaal!

Museo Gregoriano Etrusco

Zoals de naam doet vermoeden vind je hier een collectie Etruskische kunst. Vele van de voorwerpen werden in Etruskische tomben in het noorden van Lazio opgegraven. De blikvanger hier is de Marte di Todi (Mars van Todi, een ander bijzonder charmant dorpje om te bezoeken), een zwart bronzen standbeeld van een krijger dat dateert uit de vijfde eeuw voor Christus.

Galleria delle Carte Geografiche

Liefhebbers van aardrijkskunde moeten hier zijn want deze galerij van 120 meter lang is voorzien van 40 topografische kaarten van Italië uit de zestiende eeuw. Een leuke afwisseling na al die standbeelden en schilderijen.

Galleria delle Carte Geografiche vaticaanse musea bezoeken

De Galleria delle Carte Geografiche is volgens mij één van de mooiste stukken van de Vaticaanse musea. Prachtig en een mooi stukje geschiedenis!

Stanze di Raffaello

Deze vier kamers zijn versierd met prachtige fresco’s van Rafaël en het is dan ook niet verwonderlijk dat ze deel uitmaakten van Paus Julius II zijn privé-vertrekken. Al moet gezegd worden dat enkel de Stanza della Segnatura en de Stanza d’Eliodoro door Rafaël zelf werden geschilderd. De Stanza dell’Incendio en de Sala di Costantino weerden door zijn studenten geschilderd, die zijn richtlijnen en ontwerpen volgden.

La Cappella Sistina

Last but certainly not least is de wereldbekende Sixtijnse Kapel. Hier vind je de twee beroemdste werken van Michelangelo: zijn fresco’s en Giudizio Universale (Laatste Oordeel). Dit is de enige plek van alle Vaticaanse musea die werkelijk iedereen wil zien en daarom is het niet verwonderlijk dat soms wel 2000 mensen per dag deze kapel bezoeken. De eerder vernoemde fresco’s bestaan uit negen panelen die verhalen uit het boek Genesis afbeelden. Het meest bekende paneel is zonder enige twijfel de Schepping van Adam, waar God met zijn vinger naar Adam wijst en hem zo tot leven brengt.
Leuk weetje: de Sixtijnse Kapel is ook de plek waar het conclaaf vergadert om een nieuwe paus te kiezen.

Bij een gegidste rondleiding door de Vaticaanse musea, krijg je trouwens héél veel voorgaande informatie over deze plaats. Alleen al daarvoor zou ik een gegidste tour aanraden. Michelangelo heeft enkele (uitdagende!) grapjes uitgehaald in de gigantische plafondschildering en daar vertelt de gids je maar al te graag alles over.

sixtijnse kapel vaticaanstad bezoeken

De Sixtijnse kapel is voor velen het hoogtepunt van hun bezoek aan de Vaticaanse musea. Prachtig, maar zeker niet het enige wat de moeite waard is voor een bezoek!

La Basilica di San Pietro

Het Vaticaan bezoeken kan moeilijk zonder de Sint-Pietersbasiliek gezien te hebben, dus daarom vertel ik je nog graag een beetje meer over dit fantastische bouwwerk. Ze werd gebouwd bovenop een kerk uit de vierde eeuw en na een constructietijd van maar liefst 120 jaar tijd (!) werd ze in 1626 eindelijk ingewijd. Zijn naam heeft de basiliek te danken omdat de heilige apostel Sint-Pieter hier tussen het jaar 64 en 67 zou zijn begraven.
Hoewel het gehele gebouw een blikvanger is zijn de koepel en Pietà van Michelangelo en het 29 meter hoge baldakijn van Bernini de toeristische trekpleisters. Jammer genoeg heeft Michelangelo nooit zijn architecturaal meesterwerk kunnen bewonderen want hij liet het leven voor het werd afgewerkt. Vergeet bij je bezoek zeker niet de toren te beklimmen van waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht over Vaticaanstad en Rome.

Sint-Pietersbasiliek vaticaans museum bezoeken

De Sint-Pietersbasiliek is gratis te bezoeken, maar de wachtrijen zijn heel lang… Met een gegidste rondleiding door een ander Vaticaans museum geraak je hier gelukkig ook zonder te wachten binnen.

De Vaticaanse tuinen

Als je Vaticaanstad gaat bezoeken en nog tijd over hebt, kan een uitstapje naar de Vaticaanse tuinen wel interessant zijn. Met de Vaticaanse tuinen worden meestal deze vlak achter de Sint-Pietersbasiliek bedoeld want deze zijn de beroemdste en dus ook populairste. Er zijn echter ook tuinen in het pauselijke zomerverblijf in Castel Gandolfo, een half uurtje buiten Rome. Naast het Pauselijke Paleis kan je ook de Barberini tuinen bezichtigen. Deze werden pas in 2014 door Paus Franciscus voor het publiek geopend. Het is nooit al te druk in beide tuinen, dus ideaal als je even de rust wil opzoeken.

vaticaanse tuinen

De Vaticaanse tuinen zijn veel minder druk bezocht.

Tips voor het bezoeken van de Vaticaanse musea

  • Met een Omnia Pass krijg je toegang tot de Vaticaanse musea, de Sint-Pietersbasiliek maar ook het Colosseum, de Galleria Borghese en veel meer. Je spaart niet alleen heel wat geld uit maar je hoeft ook nog eens niet in de rij staan aanschuiven. Je kan de Omnia pass hier online aanschaffen.
  • De tentoonstellingen in de Vaticaanse musea zijn niet zo heel goed aangeduid, dus het aanschaffen van een audiogids (zeven euro) of de geschreven gids (veertien euro) kan handig zijn. Persoonlijk vond ik een real-life gids wel nog altijd het leukst.
  • Het eerder vernoemde pauselijke zomerverblijf in Castel Gandolfo kan gemakkelijk met de trein bereikt worden!
vaticaans museum

Er staat heel veel kunst in de musea van Vaticaanstad. Het ene werk is al bekender dan het andere, maar eigenlijk is alles hier wondermooi!
Vijf leuke weetjes over Vaticaanstad

  •  Vaticaanstad is het kleinste land ter wereld. Qua grootte is het amper een achtste zo groot (of klein) als Central Park in New York. Vaticaanstad is een monarchie met de paus als hoofd. Ze hebben ook bijvoorbeeld hun eigen euro’s, postzegels, paspoorten en nummerplaten. Het ontbreekt hen enkel aan belastinginkomsten maar door middel van museumtickets, postzegel- en souvenirverkoop en giften van weldoeners kunnen ze toch inkomsten genereren.
  • De befaamde Zwitserse Garde, bekend door hun kleurrijke kostuum dat nog uit de renaissance afstamt, beschermt de paus sinds 1506. Oorspronkelijk waren het huurlingen die door paus Julius II werden ingehuurd om hem te beschermen. Ze zien er misschien ongevaarlijk uit maar vergis je niet, ze zijn uitvoerig getraind en bijzonder vaardig. En uiteraard bestaat dit mini-leger alleen maar uit Zwitserse burgers.
  • Er is een geheime gang, de zogenaamde Passetto di Borgo, die het Vaticaan met de Engelenburcht verbindt. Hierdoor kunnen (of konden) de pausen ontsnappen wanneer dit nodig was. In 1527 redde deze constructie nog het leven van paus Clemens VII toen de troepen van Karel V de stad bestormden en heel wat priesters en nonnen vermoordden. Dankzij de eerder vernoemde Zwitserse Garde had de paus net genoeg tijd om te ontsnappen.
  • Van de bijna 600 inwoners van Vaticaanstad woont het grootste deel in het buitenland. Naast de paus wonen hier 71 kardinalen, 109 leden van de Zwitserse Garde, 51 leden van de clerus en één non. De grootste groep, 307 leden van de clerus, betrekken diplomatieke posities over de gehele wereld.
  • Zeg nu nog eens dat de paus geen gevoel voor humor heeft. Toen men de toenmalige paus Johannes XXIII vroeg hoeveel mensen er werkten in Vaticaanstad antwoordde hij droog: “Ongeveer de helft van hen”.
vaticaanstad musea

Nog één weetje: in totaal kan je 14 kilometer wandelen om alle Vaticaanse musea te zien. Er is met andere woorden meer dan voldoende te bezichtigen!

De Vaticaanse musea zijn dus zoveel meer dan enkel de Sixtijnse Kapel. Neem zeker je tijd als je het Vaticaan gaat bezoeken want het kleinste land ter wereld heeft een gigantische culturele verdienste. Een Vaticaans museum bezoeken moet je dan ook minstens een keer gedaan hebben in je leven.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (7 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>