Vaticaanstad bezoeken: info, bezienswaardigheden en wachtrijen omzeilen

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 16 mei, 2020

Vaticaanstad bezoeken is naast heel leuk ook nog eens ontzettend gemakkelijk. Het is namelijk het kleinste land ter wereld waardoor alle bezienswaardigheden van Vaticaanstad op wandelafstand van elkaar liggen. Als je van plan bent het Vaticaan te bezoeken, lees dan zeker verder zodat je helemaal voorbereid bent op een vlekkeloze trip!

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.8/5 - (11 votes)

Meer lezen over Rome?

25x Bezienswaardigheden in Rome   |     10 goedkope hotels in Rome (en 5x luxe!)   |
 5x De lekkerste ijssalons van Rome
|
 Tickets voor bezienswaardigheden in Rome: hoe wachtrijen voorsteken?

vaticaanstad bezoeken

Koop tickets online en voorkom wachtrijen

De musea van Vaticaanstad zijn één van de drukstbezochte monumenten ter wereld. Vaak is het daardoor uren aanschuiven. Daarom raad ik aan om je tickets online en op voorhand aan te schaffen. Zo verspil je geen kostbare tijd en mag je meteen binnen. Bij GetYourGuide kan je trouwens bij de meeste tours en tickets gratis annuleren tot 24u op voorhand. Je weet maar nooit dat de vakantieplannen wijzigen!

 

 

Een korte geschiedenis van het Vaticaan

Hoe is dat landje van amper 44 hectare eigenlijk ontstaan? Technisch gezien is het een onafhankelijke stadstaat met als officiële naam de Staat Vaticaanstad.
In 1870 ontstond er een dispuut tussen de paus en zijn cabinet en het Koninkrijk Italië, waarbij die eerste weigerden het Vaticaans grondgebied te verlaten totdat de zaak was uitgeklaard.
Pas in 1929 vond men een akkoord, na drie jaar onderhandeld te hebben over politieke, religieuze en financiële onderlinge relaties.
Met het verdrag van Lateranen werd het Vaticaan dan ook erkend als een nieuwe entiteit en niet zomaar een Kerkelijke Staat waaruit het grootste deel van centraal Italië destijds bestond. Later zouden deze Kerkelijke Staten worden opgenomen in de Italiaanse Republiek, behalve Vaticaanstad dan, dat altijd onafhankelijk zou blijven.

De belangrijkste bezienswaardigheden van Vaticaanstad

Hoewel het piepklein is, valt er heel wat te beleven als je het Vaticaan gaat bezoeken. Om het jou gemakkelijker te maken, zet ik alle belangrijke trekpleisters op een rijtje:

De Sint-Pietersbasiliek

Het leek mij wel gepast om dit lijstje met enige vorm van ironie te beginnen. De grootste kerk ter wereld staat namelijk in het kleinste landje ter wereld. Met een oppervlakte van 15,160 vierkante meter biedt deze kanjer plaats aan ongeveer 60,000 gelovigen. En maar gelukkig ook! Want dagelijks komen er duizenden bezoekers deze kerk bezoeken. Als je van plan bent om de basiliek te bezoeken, is het dan ook geen slecht idee om voorrangstickets aan te schaffen. Zo mag je de rijen van soms wel drie uur (!) lang gewoon voorbijlopen.
Oorspronkelijk stond er een andere basiliek, maar in 1506 werd deze afgebroken en vatte men de constructie aan van de basiliek die we tegenwoordig kennen. Pas in 1626 werd de mastodont afgewerkt en toegewijd aan Sint-Pieter, een van de twaalf apostelen. Hij was eveneens een van de stichters van de Katholieke Kerk en werd onder de basiliek begraven (althans dat beweert men toch).
Het ontwerp van deze Major Basicila (een titel die wordt gegeven aan de vier hoogstgeplaatste katholieke kerken) werd toevertrouwd aan Michelangelo, Gian Lorenzo Bernini, Donato Bramante en Carlo Maderno. Eerstgenoemde is ook verantwoordelijk voor de imposante koepel, die binnenin een diameter heeft van 42,6 meter.
Als je deze iconische kerk met een bezoekje gaat vereren, moet je zeker met de trap of lift naar het dak gaan van waar je een fenomenaal uitzicht hebt op Vaticaanstad en Rome.

uitzicht sint pietersbasiliek koepel

Het uitzicht vanuit de koepel in de Sint-Pietersbasiliek. Wonderbaarlijk mooi, niet? Links op de foto zie je de wachtrij. En die kan nóg langer worden!

Het Sint-Pietersplein

Recht tegenover bovenstaande basiliek vind je dit prachtige plein, dat ook naar de apostel Petrus vernoemd werd.
In het midden staat een obelisk van 25,5 meter hoog die door de vermaarde keizer Caligula vanuit het Egyptische Alexandrië naar Rome werd gebracht. Hier stond het pal voor het circus van Nero tot 1586 toen het werd verplaatst naar Vaticaanstad. Bijna 100 jaar later ontwierp de eerder vernoemde Gian Lorenzo Bernini het plein, met als pronkstuk de Toscaanse colonnades (284 Dorische zuilen en 88 pilaren opgesteld in vier rijen) die bezoekers moeten omarmen, al waren ze de moederlijke armen van Moeder Kerk.
De andere blikvangers zijn de twee identieke fonteinen, de ene ontworpen door Carlo Maderno in 1613 en de andere door Bernini in 1675. Waarom Bernini hiervan een kopie maakte is nog altijd een mysterie…(just kidding, zo ontstond er een prachtige symmetrie).

Sint Pietersplein sint pietersbasiliek

Het Sint-Pietersplein met in de verte de majestueuze Sint-Pietersbasiliek.

De Vaticaanse musea

De Vaticaanse musea bevatten maar liefst 70,000 kunstwerken waarvan er 20,000 voor het publiek zijn tentoongesteld. Het is dan ook één van de grootste musea ter wereld en dat hebben we allemaal te danken aan Paus Julius II. Hij kreeg namelijk in het begin van de zestiende eeuw de geniale (of goddelijke) ingeving om van de Vaticaanse kunstverzameling een museum te maken. De Vaticaanse musea zijn eigenlijk een verzameling van een aantal musea en galerijen waaronder een Egyptisch museum, een verzameling Etruskische kunst, een collectie topografische kaarten en uiteraard een imposante hoeveelheid aan meesterwerken uit de renaissance. Als je altijd al eens een kunstwerk van Caravaggio, Rafaël, Titaan, Giotto en zelfs Leonardo Da Vinci in levende lijve hebt willen bewonderen, is dit je uitgelezen kans.
Vergeet niet dat je voor de Vaticaanse musea nóg een andere wachtrij moet uitzitten vooraleer je binnen mag. Skip-the-line tickets zijn hier dus ook geen slecht idee. Als je trouwens een gegidste rondleiding boekt, dan mag je via een zij-ingang trouwens rechtstreeks naar de Sint-Pietersbasiliek en hoef je dus geen twee keer aan te schuiven.

vaticaanstad bezoeken vaticaanse musea

Prachtige schilderijen en onbetaalbare beeldhouwwerken. De Vaticaanse musea zijn fantastisch!

De Sixtijnse Kapel

Technisch gezien maakt de wereldberoemde Sixtijnse Kapel deel uit van de Vaticaanse musea. Je krijgt dus automatisch toegang als je kaartjes voor de Vaticaanse musea koopt. Het is dus niet mogelijk enkel een kaartje voor de Sixtijnse Kapel te kopen, want je moet eerst nog door het grootste deel van de musea gaan tot je bij de kapel komt. Neem hier zeker je tijd voor en loop er niet zomaar doorheen zonder de andere prachtige kunstwerken te bewonderen.
Haar naam heeft de Sixtijnse Kapel gekregen van Paus Sixtus IV della Rovere die in 1475 de opdracht gaf aan Giovanni Di Dolce om deze te bouwen. Voor het interieur werden onder meer Sandro Botticelli (bekend van zijn Venus) ingeschakeld. Acht jaar later werd de kapel plechtig ingewijd.
Pas in 1508 werd Michelangelo door Julius II (een neefje van Sixtus) belast met het schilderen van het intussen legendarische plafond van de Sixtijnse Kapel. Vier jaar had de kunstenaar hiervoor nodig en in 1536 mocht hij ook nog eens het Laatste Oordeel schilderen (in opdracht van Paulus III, nog een andere paus). Dat allemaal tegen zijn zin, omdat hij vond dat hij in de eerste plaats een beeldhouwer was. Kunstenaars…

het laatste oordeel sixtijnse kapel vaticaanstad

Eigenlijk mag je geen foto’s maken, maar ik moest dit kunstwerk toch met jullie kunnen delen?!

De Zwitserse Garde

In 1506 werden deze kleurrijke bad boys in het leven geroepen door paus Julius II om de paus met hun eigen leven te beschermen. Niet veel later, in 1527 om precies te zijn, viel Keizer Karel V Vaticaanstad binnen om paus Clemens VII te vermoorden. Dankzij de Zwitserse Garde kon hij via een geheime gang ontsnappen naar de Engelenburcht, al werden er 150 van de elitetroepen afgeslacht.
Tegenwoordig zijn ze de persoonlijke bodyguards van de paus gewapend met de traditionele hellebaard, maar ook met moderne vuurwapens. Niet iedereen kan deel uitmaken van dit elitekorps, je moet aan onder meer de volgende vereisten voldoen:

 • man zijn (vrouwen zijn niet toegelaten)
 • minstens 1,74 meter groot zijn
 • jonger dan 30 zijn (hoewel uitzonderlijk sommigen na hun pensioen mogen terugkeren)
 • ongehuwd zijn (hoewel men na minstens drie jaar dienst na de leeftijd van 25 en op zijn minst korporaal zijnde en bereid zijnde minstens drie additionele jaren te dienen, mogelijks de toestemming kan krijgen om te trouwen)
 • zoals de naam doet vermoeden moet je de Zwitserse nationaliteit hebben en basistraining hebben ondergaan bij het Zwitserse leger

Als je het Vaticaan gaat bezoeken, zal je hen sowieso te zien krijgen. Een tip: zij zullen de enigen zijn die een gek blauw, rood, oranje en geel kostuum aan hebben. Of dat hoop ik toch…

zwitserse garde vaticaan bezoeken

De Zwitserse garde. Mooie pakjes, vind je niet?

Een audiëntie met de paus

Als je er altijd al van hebt gedroomd om een pauselijke zegen te krijgen, juicht ende gooi je armen in de lucht terwijl je luidkeels “hallelujah” roept, want dit is mogelijk!
Op bepaalde woensdagen wanneer hij in het Vaticaan is, geeft hij pelgrims en andere bezoekers de pauselijke of apolistische zegen. Hij leest een beetje voor en brengt ook wat andere kennis bij in het Italiaans, maar ook in het Engels, Frans, Duits, Spaans, Pools en Portugees. Afhankelijk van de bezoekende groepen, is het ook mogelijk in andere talen. Wat een polyglot. Alle informatie over zijn tijdsschema vind je hier. Praise the Lord.

Vaticaanstad bezoeken audientie paus

Hoe kan je bezoek aan Vaticaanstad nog beter worden? Als je de paus ziet, natuurlijk!

De Vaticaanse tuinen

Strikt gezien zijn er twee Vaticaanse tuinen. De meest beroemde (en populaire) zijn die net achter de Sint-Pietersbasiliek. De andere zijn die van de pauselijke zomerresidentie in Castel Gandolfo (een half uurtje buiten Rome). Aangezien dit artikel gaat over de belangrijkste bezienswaardigheden van Vaticaanstad, gaat het hier uiteraard over de eerstgenoemde. Wat is nu het geniale als je hiervoor kaartjes koopt? Je krijgt ook een gegidste toegang tot de Vaticaanse musea inclusief de Sixtijnse kapel, zonder dat je hiervoor moet aanschuiven! Je moet wel je bezoek inplannen, maar dat is absoluut geen nadeel. Tickets kan je online alvast bestellen. In de prachtige tuinen is het in elk geval heerlijk kuieren, en er staat ook een replica van de grot van Lourdes in Frankrijk. Twee vliegen in één klap noemt men dat!

vaticaanse tuinen

De Vaticaanse tuinen zijn veel minder druk bezocht.

Kaartjes voor het Vaticaan

Toegang tot Vaticaanstad zelf is gratis, maar voor de Vaticaanse musea en tuinen moet je wel betalen. Ook als je de koepel van de Sint-Pietersbasiliek wil beklimmen zal dat je geld kosten. Voor de Sint-Pietersbasiliek zelf moet je niet betalen, maar dat resulteert wel in wachttijden van twee of meer uren. Uiteraard zijn er ook tickets waarmee je die wachtrijen gewoon mag voorbij lopen, maar die kosten wel €20 per persoon.
Tickets voor het Vaticaan zijn bijzonder gegeerd goed, je kan dus best je bezoek aan Vaticaanstad reserveren. Last-minute toegangskaarten kan je online boeken bij GetYourGuide.
Hier kan je heel gemakkelijk kaartjes voor de Vaticaanse musea inclusief de Sixtijnse Kapel reserveren en als je dit op voorhand inplant, zal je geen uren in de rij moeten aanschuiven (samen met talloze onvoorbereide toeristen).
Bovendien kan je bij hen ook altijd tot 24u op voorhand gratis annuleren.

Ook een rondleiding van de Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse musea tezamen zijn uiteraard mogelijk en bijzonder interessant.
Als je niet van een massa mensen houdt, kan je ook de Vaticaanse musea een uur voor ze officieel openen bezoeken met een professionele gids.

Acht geweldige weetjes over het Vaticaan die je moet weten als je Vaticaanstad gaat bezoeken

 1. Als je je ooit hebt afgevraagd van waar de ringen van de planeet Saturnus komen, moet je je niet tot de wetenschap richten om een antwoord te krijgen. In de zeventiende eeuw schreef een ondeugende bibliothecaris een verhandeling met de welluidende naam ‘De Praeputio Domini Nostri Jesu Christi Diatriba’. In het Nederlands is dit zoveel als ‘Een Discussie over de Voorhuid van Onze Heer Jezus Christus’. Nooit gedacht dat die woorden ooit in één zin zouden voorkomen. Nu, de kapoen geloofde dat de voorhuid van Jezus zijn lichaam transcendeerde en de ringen van Saturnus werden. Dat lees je goed, ja. Jezus zijn voorhuid werd de ringen van Saturnus. Zelfs na een tweede keer schrijven klinkt het nog altijd belachelijk.
 2. Over voorhuid gesproken…wist je dat fotograaf Piero Pazzi jaarlijks een fotokalender samenstelt van de knapste priesters van het Vaticaan? Voor tien euro heb je alvast een onvergetelijk souvenir. Zonder voorhuid gelukkig.
 3. Hierboven werd keizer Caligula vermeld en historici zijn goed op de hoogte van de fratsen van deze deugniet. Hij maakte zijn paard consul, gaf zijn soldaten het bevel het zeewater aan te vallen en hield talloze orgieën. Daarbovenop kreeg hij als bijnaam “het monster” omdat hij zo gruwelijk was. Dat maakt het des te ironischer dat net zijn obelisk in het midden van een van de meest vrome plaatsen ter wereld staat.
 4. Reizigers die vroeger Latijn gestudeerd hebben en zich nadien hebben afgevraagd waarom zij dit in godsnaam hebben gedaan, “omdat je er toch niets mee bent”…think again! Wanneer je geld wil afhalen als je Vaticaanstad gaat bezoeken, word je in het Latijn begroet! Totally worth those six years in high school!
 5. De vrouwelijke vorm van paus is pausin, maar waarom zou je dit woord nodig hebben? De paus is toch immers altijd een man geweest? Niet als we een populaire legende mogen geloven. Die vertelt dat tijdens de middeleeuwen een zekere Johanna zich verkleedde als man en zo heel het Vaticaan bij hun neus nam wanneer ze werd uitgeroepen tot paus(in) Johanna! Ze werd pas ontdekt toen ze tijdens een processie beviel van een kind en daarbij het leven liet. Sindsdien zou een nieuwgekozen paus op een speciale stoel met een strategische opening moeten plaatsnemen, zodat men kan controleren of alle juiste geslachtsdelen aanwezig zijn. Zodat ze niet voor lul staan.
 6. De kortste regeerperiode van een paus was amper dertien dagen: paus Urbanus VII in 1590. Paus Stefanus II kreeg een dodelijke beroerte vier dagen nadat hij was verkozen (maar nog niet was ingewijd). De jongste paus was Benedictus IX, die amper elf jaar was toen hij in 1032 werd verkozen. Deze kapoen verkocht later zijn pausdom en organiseerde naar verluidt homoseksuele orgieën in het Lateraanse paleis. Neen, het is geen familie van Caligula.
 7. Één paus (Benedictus XII) werd absoluut per toeval verkozen. Tijdens de middeleeuwen stemden de kardinalen tijdens de eerste stemronde vaak voor een willekeurige kandidaat, om te zien voor wie de rest een voorkeur had. Dat ging prima tot 1334 toen ze per toeval allemaal voor dezelfde persoon stemden. Iets in mij zegt dat Donald Trump ook zo verkozen is…De langste verkiezing duurde overigens drie jaar.
 8. De huidige paus, Franciscus, werkte vroeger als buitenwipper in een bar in Buenos Aires. Je kan via Twitter (@Pontifex) op de hoogte blijven van zijn huidige avonturen. Om je een idee te geven waaraan je je mogelijks kunt verwachten: vroeger was hij verzot op tango dansen en daarnaast houdt hij van de boeken van Tolkien. Denk trouwens twee keer na voor je hem een cadeautje geeft tijdens een pauselijke audiëntie. Ooit kreeg hij een Harley Davidson als geschenk, maar hij verkocht deze en gaf de opbrengst aan de daklozen. Geen idee hoe de gever van het cadeau zich daarbij voelde.

Vaticaanstad bezoeken is eigenlijk een must als je in Rome bent. Ook in de Eeuwige Stad valt er heel wat te beleven en ontdekken (lees zeker dit artikel), wat de Italiaanse hoofdstad tot de ideale bestemming voor een citytrip maakt. Met of zonder pauselijke zegen.

bezienswaardigheden vaticaanstad

Plan minstens één dag in dit kleine landje, want er is héél veel te zien!

Citytrip naar Rome

Wil je op pauselijke audiëntie gaan, of wil je de weelde van Vaticaanstad met je eigen ogen zien? Bovendien is er nog véél meer te zien in het prachtige Rome. Een citytrip is dus sowieso een goed idee. Er zijn online erg mooie deals te vinden! Kijk maar eens naar deze voorbeelden:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.8/5 - (11 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>