19 augustus, 2020

Van vliegveld Rome naar centrum: praktische gids met alle mogelijkheden

Ben je je reis naar de Eeuwige Stad aan het voorbereiden? Dan is het zonder twijfel handig om te weten hoe je gemakkelijk van het vliegveld in Rome naar het centrum geraakt. Zeker omdat Rome twee vliegvelden heeft is het soms wat ingewikkeld om alles uit te pluizen. Gelukkig heb ik alle mogelijkheden voor jou op een rijtje gezet.

Airport shuttles naar Rome en andere mogelijkheden

Wil je graag een volledig overzicht met alle mogelijkheden en prijzen? Kijk dan zeker eens naar GetYourGuide. Zij bieden al airport shuttles naar Rome aan vanaf €6 per persoon. Bovendien heb je bij hen meestal de mogelijkheid om tot 24 uur op voorhand gratis te annuleren. Je weet maar nooit dat je plannen veranderen!

Transfer van de luchthaven van Rome naar het centrum

Rome kent twee internationale luchthavens, Fiuminco International Airport (ook gekend als de Leonardo da Vinci luchthaven) en Ciampino Airport.

Ook al ligt Fiumicino International Airport (Leonardo da Vinci Luchthaven) wat verder van het centrum, het is veel gemakkelijker om van hieruit naar het hart van de stad te reizen. Dat komt omdat Fiumicino veel verschillende mogelijkheden aanbiedt om naar het stadscentrum te gaan.
Leonardo da Vinci Airport is de grootste luchthaven van Rome en ligt zo’n 32 kilometer uit de stad. Afhankelijk van het vervoersmiddel dat je kiest en wanneer je precies een transfer van Rome Fiumicino naar het centrum nodig hebt, duurt het ongeveer dertig minuten tot een uur om het centrum te bereiken.

Als je met WizzAir of Ryanair naar Rome vliegt, land je hoogstwaarschijnlijk op Ciampino Airport. Dit is immers de low-cost luchthaven van Rome. Ondanks de gunstige ligging vlakbij het centrum, heb je van hieruit een hele hoop minder mogelijkheden om van het vliegveld in Rome naar het centrum te raken.

Ik vertel je alles over de verschillende mogelijkheden van beide luchthavens.

transfer Rome Fiumicino naar centrum

Let er op dat Rome twee luchthavens heeft. Op deze foto zie je Rome Fiumicino.

Met de airport shuttle naar Rome

Een shuttlebusje is volgens mij de beste optie om je transfer vanuit de luchthaven van Rome naar het centrum te regelen. Je hebt zowel gedeelde airport shuttles naar Rome als privévervoer.

Deze transfer is niet alleen het goedkoopst, maar meestal ook het snelst.

Gedeelde shuttlebussen

De goedkoopste manier om naar je eindbestemming te pendelen, is als je een gedeelde airport shuttle in Rome boekt. Bovendien doen deze transfers er ook helemaal niet zo lang over. Afhankelijk van het type shuttle, word je op een vast punt afgezet of voor de deur van je hotel.

Vanuit Rome Fiumicino Airport zijn er vier mogelijkheden.

Vanuit Ciampino zijn er twee mogelijkheden.

Privévervoer naar het centrum

Als je met een grote groep naar Rome reist, dan is een privé shuttlebus geen slecht idee. Zo ben je zeker dat je allemaal samen afgezet kan worden aan je accommodatie. Bovendien zijn deze busjes minstens even comfortabel en luxueus als een taxi, maar zijn ze veel minder duur.

Er bestaan tal van websites waarbij je op voorhand zo’n handige shuttle kan boeken. Voor een busje betaal je bijvoorbeeld €36 voor een groep van maximum drie personen als je vertrekt vanop Fiumicino.

Vanuit Ciampino betaal je voor deze optie zo’n €33,50 voor een groepje van drie personen.

airport shuttle Rome

Zo’n airport shuttle naar Rome is niet zo duur en toch heel comfortabel.

Met de taxi naar het centrum van Rome

De meest comfortabele transfer van Rome Fiumicino naar het centrum is met een taxi. Het is vooral handig, maar het kan ook één van de snelste manieren zijn. Afhankelijk van het tijdstip dat je een taxi van het vliegveld van Rome naar het centrum neemt, kan het verkeer namelijk heel erg druk zijn. Als je weet dat je tijdens het spitsuur aankomt in de Eeuwige Stad, zou ik voor één van de andere vervoeropties kiezen om in Rome City te raken.

Buiten de spitsuren, en vooral ’s nachts, is het misschien wel aangenamer om de taxi naar je hotel te nemen. Gelukkig is de taxi in Rome niet extreem duur en betaal je een vast bedrag. Dit is inclusief alle bagage en eventueel extra kosten. Laat je dus niet voorliegen door de taxichauffeurs.

Taxi transfer Rome Fiumicino naar centrum

Als je vanuit Leonardo da Vinci Airport de taxi naar Rome wilt nemen betaal je zo’n €48. Het boeken van een taxi kan ook online via taxi2airport.com. Als je geluk hebt vind je goedkopere deals.

Taxi transfer Rome Ciampino naar centrum

Neem je de taxi vanuit Ciampino dan betaal je een vaste prijs van €30 voor je transfer vanaf deze luchthaven van Rome naar het centrum. Ook hier kan je op voorhand via taxi2airport.com je taxi boeken.

Tip: Als je op voorhand nog geen taxi hebt geregeld, zorg er dan voor dat je aan de luchthaven enkel een officiële taxi neemt. Die zijn wit en ze staan net buiten de hoofdterminal.

taxi Rome

Een taxi in Rome is duurder, maar wel erg praktisch.

Met de trein naar Rome centrum

Als je op zoek bent naar goedkoop vervoer vanuit het vliegveld van Rome, dan is de trein ook een goede optie (maar een gedeelde shuttlebus is wel nog goedkoper).

De luchthaven van Leonardo da Vinci heeft een goede verbinding met het centrum van Rome. Er vertrekken regelmatig treinen vanaf het station in Terminal 3. Je kan kiezen om de sneltrein (de Leonardo Express) of de regionale trein naar de stad te nemen.

Ook als je landt op Ciampino kan je de trein naar het centrum nemen. Alleen ligt dat treinstation niet op de luchthaven zelf en moet je eerst met één van de ATRAL of COTRAL bussen pendelen naar het station. De ATRAL bussen vertrekken om de 40 minuten en de COTRAL bussen hebben verbindingen tussen de 10 en 40 minuten.
Een ticket voor de ATRAL bus kan je op het vliegveld kopen en kost je €1,20 plus €1,20 extra per stuk bagage. De COTRAL bus kost je €1,10 en tickets kan je enkel verkrijgen bij tabakswinkels buiten de luchthaven.

De Leonardo Express

De Leonardo Express brengt je in slechts een halfuur en zonder tussenstops naar Rome Termini, het belangrijkste station in de Italiaanse hoofdstad. Van daaruit kan je met de metro (of te voet) naar je accommodatie.

De Leonardo Express vertrekt dagelijks vanaf Terminal 3 in Fiumicino airport.  Er zijn verbindingen met het centrum om het kwartier (’s nachts om het halfuur).
Een enkel ticket kost €14. Kinderen tot en met twaalf jaar rijden gratis onder begeleiding van een betalende volwassene.

Je kan je treinticket voor de Leonardo Express aan de verkoopautomaten in het treinstation op Terminal 3 kopen. Omdat dit de goedkoopste manier is om naar het centrum te geraken, staan hier vaak wel wachtrijen.
Als je gehaast bent kan je je vervoersbewijs ook op voorhand online boeken, zonder daar een meerprijs voor te betalen.

De regionale trein

Met de regionale trein doe je er wat langer over om vanuit Fiumicino naar het centrum te reizen. Ze stopt in verschillende stations, waaronder Tastervere en Ostiense, en de eindhalte is Tiburtina station. De trein stopt niet in Termini Station, maar vanuit Tiburtina kan je gemakkelijk metrolijn B naar Termini nemen. De regionale trein vertrekt elke vijftien minuten (op zondag en ’s avonds slechts elk halfuur) en kost voor een enkele reis €8.

Als je de trein neemt aan het station van Ciampino duurt de treinrit naar Termini station zo’n kwartiertje. Er vertrekt om de tien minuten een trein naar het centrum en je betaalt slechts €1,50 per ticket.

Treintickets kan je kopen in de treinstations van Terminal 3 op Leonardo da Vinci Airport en Ciampino. Maar ook online via de officiële website van de Italiaanse spoorwegmaatschappij kan je vervoersbewijzen kopen.

vervoer vliegveld Rome trein

Het treinstation in Fiumicino Airport.

Met de bus naar het hartje van Rome

Vanaf Leonardo da Vinci Airport

Je kan de bus vanuit dit vliegveld van Rome naar het centrum nemen, maar dat is heel erg omslachtig. Dat komt omdat Fiumicino eigenlijk een andere stad is. Gelukkig zijn er wel nog enkele andere uitstekende en budgetvriendelijke particuliere shuttlebusjes (daarover lees je hieronder meer).

Wil je toch graag de bus naar het centrum nemen? Dan moet je één van de COTRAL-lijnen aan Terminal 2 nemen. Deze bus stopt op de volgende plekken:

  • Piazza dei Cinquecento (voor het station van Termini)
  • Station Cornelia voor aansluiting op metrolijn A
  • Station EUR-Magliana voor aansluiting op metrolijn B.

Vanuit Ciampino

Er is geen rechtstreekse bus vanaf dit vliegveld in Rome naar het centrum, maar sinds 2018 zijn er wel twee nieuwe buslijnen aangelegd die de luchthaven verbindt met het metrosysteem. Een kaartje voor de bus kost je slechts €1,50 en kan je aankopen in het Chef Express-café op het vliegveld.

Je kan de 720 bus nemen aan stand 4 bij de aankomsthal van Ciampino. Deze vertrekt om de twintig minuten en sluit aan op Laureatina, het zuidelijkste puntje van metrolijn B. De andere bus (520) vertrekt aan dezelfde halte en sluit aan op het metrostation van Cinecittà. Deze bevindt zich op de A-lijn van de metro.

Beide bussen rijden steeds tussen 5.30 uur ’s morgens en 23.30 uur ’s avonds. Als je in de meer toeristische wijken logeert tijdens je citytrip, dan is de route met bus 520 en metrolijn A waarschijnlijk de beste optie voor je transfer van de luchthaven in Rome naar het centrum.

bus vliegveld Rome naar centrum

Met de bus van het vliegveld naar Rome centrum.

Een auto huren om de stad te verkennen

Tot slot kan je natuurlijk ook een auto huren in Italië als je zelfzeker genoeg bent om je in het verkeer van de Eeuwige Stad te wagen.

Op de luchthaven van Fiumicino en Ciampino vind je tal van aanbieders waarbij je wagens kan huren. Omdat het moeilijk is om ter plekke de best mogelijke prijs te vinden, raad ik je aan om op voorhand online je auto te reserveren. Bovendien is dat in de meeste gevallen véél goedkoper.

Persoonlijk gebruik ik altijd EasyTerra en Sunny Cars. Bij Sunny Cars krijg je bovendien een all-in verzekering, zodat je met een gerust hart de stad kan intrekken. En dat is wel leuk in een stad met zo’n gestoorde chauffeurs!

Hoe goedkoop het huren van een auto ook lijkt, vergeet niet dat je ook nog heel wat extra kosten hebt zoals voor parking en brandstof. Bovendien moet je weten dat auto’s in grote delen van de (oude) stad niet binnen mogen.

Op straat parkeren

Om te weten of je moet betalen voor je parkeerplaats op straat moet je kijken naar de kleur van de lijnen. Bij parkeerplaatsen met witte lijnen hoef je niet te betalen. Jammer genoeg kom je deze niet vaak tegen in Rome, zeker omdat grote delen van de oude binnenstad bijna helemaal autovrij zijn.

Als je vakken tegenkomt met gele lijnen, mag je er zeker niet parkeren. Doe je het toch? Dan word je auto onverbiddelijk weggesleept…

Dan heb je ook nog parkeerplaatsen met blauwe lijnen. Daar moet je tussen 8.00 en 19.00 uur (of 23.00 uur) betalen om te parkeren. Je betaalt hiervoor gemiddeld €1,00 per uur. Op zon- en feestdagen mag je hier meestal gratis staan, maar kijk dit zeker eens na op de borden. Parkeertickets kan je kopen aan de parkeerautomaat, in een tabakswinkel of in een bar.

Parkeergarages

Mocht je het verkeer in Rome niet echt vertrouwen, dan kies je het best voor een parkeergarage. Daar staat je veilig en weet je bijna zeker dat niemand je spiegel eraf rijdt terwijl jij van de stad aan het genieten bent. Hoeveel je precies betaalt hangt af van garage tot garage.

auto huren Rome

Een auto is vooral makkelijk als je ook dingen buiten Rome gaat ontdekken.

Luxueus, gemakkelijk of budgetvriendelijk: er is voor ieder wat wils om een transfer van de luchthaven van Rome naar het centrum te regelen. Zoek zeker goed op voorhand uit hoe je vluchttijden zijn zodat je de beste manier kan vinden om van het vliegveld naar de stad te gaan.
Wil je meer informatie over Rome? Lees dan zeker ook de artikels over de mooiste bezienswaardigheden, hoe je wachtrijen kan omzeilen en waar je goedkope hotels kan vinden.

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam