2 juni, 2020

Vilnius naar Kaunas

Een mooier uitzicht dan gisteren krijg ik wellicht niet meer tijdens mijn verblijf in Litouwen, maar aangezien ik nog één dag heb die ik kan vullen met een beetje sightseeing moet ik toch wel nog een uitstapje doen. Aangezien ik de bezienswaardigheden van Vilnius al heb gezien, moet ik nu een beetje verder kijken. Na even zoeken denk ik dat de beste optie is om Kaunas te gaan bezoeken. De tweede grootste stad van Litouwen.

Het oude stadscentrum van Kaunas. Klein maar fijn!

Het oude stadscentrum van Kaunas. Klein maar fijn!

Vilnius naar Kaunas

Met de trein is het ongeveer een uurtje pendelen van de hoofdstad naar Kaunas. Voor een treinticket betaal ik €5,60, om terug te keren betaal ik €6,20.
Er zijn heel regelmatige treinen van Vilnius naar Kaunas (of omgekeerd). Ongeveer elk uur is er eentje.

Wanneer ik aankom in Kaunas zie ik niet meteen veel moois rond de stationsbuurt. Het oude stadscentrum ligt dan ook nog een kleine vijf kilometer van het station.
Met een bus (€0,80) geraak ik daar op een kleine twintig minuten en eens aangekomen geeft niets aan dat het weekend is.

De straatjes zijn zo goed als verlaten en de winkeltjes zijn leeg. Een spookstad kan je het ook niet meteen noemen, want er zijn wel degelijk mensen te bespeuren. Maar in grote aantallen zijn ze in ieder geval niet…
Het oude stadscentrum is een pak mooier dan de buurt rond het station. Het centrale plein heeft voor de gelegenheid een kleine kerstmarkt opgezet. Hier is dus wel wat volk, maar ook niet heel erg veel.

Rond het kleine marktje met de grote kerstboom staan enkele statige gebouwen. Een mooi gemeentehuis (dat ook een museum is) en natuurlijk enkele kerkjes… Ik ben ten slotte nog altijd in Litouwen!
Iets verder kan je het kasteel van Kaunas zien (Pilas Kaunas). Net zoals in Vilnius schiet ook hier niet erg veel van over buiten een wachttoren.

Het... Kasteel van Kaunas. Niet echt indrukwekkend, maar wel een mooi gebouw.

Het… Kasteel van Kaunas. Niet echt indrukwekkend, maar wel een mooi gebouw.

Ninth fort

Het kleine stadje is erg snel gezien en al gauw heb ik alles afgestapt.

Ongeveer tien kilometer verder ligt het IX fort. Een plek waar tijdens wereldoorlog twee meer dan 30.000 Litouwse joden en andere mensen uit de streek werden vermoord. Je kan het eigenlijk een beetje vergelijken met de Litouwse tegenhangen van Auswitch in Polen.

Aangezien ik nog tijd zat heb tot mijn trein terug naar Vilnius vertrekt, besluit ik om een kort bezoek te brengen aan dit fort.

Ook hier zijn de bussen naar toeristische bezienswaardigheden niet erg regelmatig en dus wacht ik toch zo’n twintig minuten tot de bus (één keer per uur) me naar boven brengt.
Eens aangekomen moet ik nog een kwartiertje lopen tot ik uiteindelijk op een gigantisch domein arriveer.

Aan mijn rechterkant zie ik de overblijfselen van het fort. Je kan binnengaan, maar aangezien ik daar wellicht niet genoeg tijd voor heb sla ik dat over. Van buiten zie je het fort uiteindelijk ook al erg goed en ik kan me best inbeelden wat voor gruwelijkheden zich hier hebben afgespeeld.
Op honderd meter van het fort ligt een gigantisch monument. Heel rauw, maar wel erg mooi

Het uitgestrekte park is prachtig! Door de laaghangende zon en het groene grastapijt bestrooid met sneeuw krijgt het iets feëeriek.
Vreemd misschien, want op deze plek werden immers heel wat mensen vermoord…

Enkele dagen geleden ging ik nog het Auswitch museum bezoeken en dus was het heel interessant om te zien op welke manier mensen hier werden vervolgd. Het enige wat ik spijtig vond, is dat er hier niet zo veel informatie voor handen was.

Met de eerstvolgende bus pendel ik terug naar het lager gelegen Kaunas en om iets na vieren zit ik alweer op de trein terug naar Vilnius.
Met een laaghangende zon, prachtige sneeuwlandschappen en mooie herinneringen trek ik voor de laatste keer terug naar de hoofdstad van Litouwen.

Morgenvroeg trek ik nog een stukje noordelijker tijdens deze rondreis door de Baltische Staten: Riga, Letland.

Het 'negende fort', of het 'ninth fort'. Een groot park met een mooi monument en een griezelige bunker.

Het ‘negende fort’, of het ‘ninth fort’. Een groot park met een mooi monument en een griezelige bunker.

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam