Vinales, het favoriete plekje van Fidel Castro

Sanna en ik gingen de volgende dag naar Vinales. Een prachtig gebied in het westen van Cuba. Met de Viazul bus duurde het iets langer dan vier uur voor we in het bergachtige gebied aankwamen.
Vinales staat in Cuba bekend als de plek waar sigaren worden gemaakt, maar eveneens voor zijn prachtige natuur.

Het uitzicht van onze casa particular in Viñales.

Het uitzicht van onze casa particular in Viñales.

Omdat je in Cuba geen internet hebt kan je niet echt op voorhand plannen en dus lieten we onze ‘Casa mama’, Magnolia, van de casa particular in Havanna de vorige avond bellen naar een vriendin in Vinales die ook een casa had.

In Cuba zijn casas particulares heel populair. Het zijn in feite bed and breakfasts die door locals worden opengehouden.

Ze zijn erg populair onder Cubanen omdat ze er veel geld mee kunnen verdienen in vergelijking met het standaard loon die ze anders maar ontvangen. Een Casa kan je herkennen aan een witte tegel (of bordje) met daarop een soort van blauw anker.

Elke casa heeft wel contacten met andere casa’s in een andere stad en dus is het vaak erg makkelijk om je volgende casa zo verder te reserveren. Het is natuurlijk wel altijd een beetje een verrassing, want je weet nooit waar of hoe de volgende casa er zal uit zien.

Wanneer we in Vinales aankwamen, werden we meteen door tientallen casa eigenaars lastig gevallen. “Zoeken jullie een casa?”, “Ik heb een goedkope casa! Op amper vijf minuten stappen, kom, kom!”, … Aangezien we al een accommodatie hadden stapten Sanna en ik met behulp van de Galileo app (een smartphone applicatie met daarin een gedetailleerde kaart van Cuba) ongeveer vijftien, twintig minuutjes met onze zware backpack en uiteindelijk kwamen we aan in een wijk net buiten het kleine centrum van Vinales.

Het was stijl bergop, en we beklaagden een beetje dat we hier zaten maar we hadden geen keus.

De volgende dag hadden we immers in diezelfde casa afgesproken met het Duitse meisje, Maaike.

Eens we in de Casa waren aangekomen smeltte onze ergernis al gauw weer weg. Het uitzicht die we hadden vanop het dak was hemels!

De prachtige bergen en het groene en rode landschap van de regio waren gewoonweg prachtig!

’s Avonds konden we de bergen en het landschap niet meer zien door de opkomende donkerte, maar door de opflitsende bliksemschichten en de tientallen vuurvliegjes leken we wel in een sprookje te zijn belandt.

Voor onze tweede, en laatste, dag in Vinales hadden we een tour geregeld waar we een zes uur durende tocht zouden doen door het landschap van Vinales. Met behulp van paarden.

De boerderij waar sigaren werden gedroogd, gerold en verkocht.

De boerderij waar sigaren werden gedroogd, gerold en verkocht.

Zelf had ik nog nooit paard gereden, maar Sanna had vroeger enkele paarden thuis gehad en was dus meteen de expert van onze groep.

Stappen was vrij comfortabel, maar wanneer de paarden in galop begonnen verder te lopen was het allesbehalve aangenaam voor mijn kont en rug.

Gelukkig maakte het prachtige landschap veel goed en genoot ik dan ook met volle teugen.

Langs ons heen zagen we heel wat boerderijen die tabak, aardappels en andere groentes teelden. De boerderijen zijn echter helemaal anders dan wat wij gewend zijn. Ze strekken kilometers en kilometers verder en er is bijna geen sprake van automatisatie.

De erg rode ondergrond is bovendien erg uniek en op de achtergrond zie je immer de imposante bergen.

Onze eerste tussenstop -eindelijk! Mijn kont begon al bont en blauw te zien!- was in een tabakboerderij.

Op deze plek toonden ze ons hoe de wereldbekende Cubaanse sigaren werden gemaakt en hoe het proces precies te werk gaat.

De boer vertelde ons dat 90% van alle teelt naar de overheid gaat en dat zij zelf slechts 10% mogen houden om zelf te gebruiken of om verder te verkopen.

Om de vriendelijke boer te steunen, en met een leuke souvenir naar huis te gaan, kocht ik tien sigaren; 2 CUC per stuk. Duur, maar in het stadje van Vinales (of Havana, of waar dan ook…) was de minimumprijs drie a vier CUC per sigaar.

Nadat ik en Sanna genoten van een zelfgerolde sigaar gingen we weer verder met onze vriendelijke gids en trokken we naar een grot waarin je kon zwemmen.

We stapten in de grot, maar zwemmen deden we niet.

De verkoeling van de ondergrondse grot deed in ieder geval deugd.

De rest van de dag trippelden de paarden duchtig door en ik begon het een beetje beu te worden. Mijn eerste keer op een paard en meteen zes uur lang… Misschien was dat iets te veel van het goede!

Met onze paarden reden we nog langs de populaire Mural de La Prehistoria en twintig minuutjes later kon ik eindelijk afstijgen en het paard laten uitrusten.

Sanna vertelde me hoe grappig het was geweest om mij te zien op het paard. Ik heb duidelijk nog veel te leren…

Wanneer we terug aankwamen in onze accommodatie zagen we dat Maaike ook was aangekomen.

Die avond gingen we samen een lekkere vegetarische maaltijd eten en kropen daarna vroeg onder de veren.

De volgende morgen werden we immers alweer opgehaald om naar onze volgende bestemming te trekken: Cienfuegos.

Dit keer namen we echter niet de Viazul bussen die speciaal voor de toeristen werden ingelegd.

Deze keer namen we een Taxi Collectivo. Vrij grote busjes of wagens die ons, voor dezelfde prijs als de Viazul bussen, naar onze volgende casa zouden brengen.

Het enige probleem die zich soms kon voordoen met deze autootjes is dat ze oververhit raken en dat je dus ergens vast komt te zitten…

Fingers crossed dat dat niet gebeurd! Het is immers een rit van meer dan zes uur!

Een leuk marktje in Vinales.

Een leuk marktje in Vinales.

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam