Visum voor Cambodja aanvragen: mogelijkheden en is het verplicht?

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 31 mei, 2020

Een rondreis door Cambodja is een rijke ervaring, maar zonder een geldig visum kom je het land niet binnen. Gelukkig is een visum voor Cambodja aanvragen heel erg makkelijk en kan je er een hele maand het land mee ontdekken. In deze blog vertel ik je over de verschillende opties en hoe je de aanvraag het best in orde maakt.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.7/5 - (4 votes)
visum cambodja

Toen ik mijn reis naar Cambodja plande, moest ik ook een visum aanvragen. Hoe ik dat deed lees je hier.

Hoe vraag je een visum voor Cambodja aan?

Iedereen die naar Cambodja wil reizen, heeft een visum nodig. Gelukkig is de regelgeving hierrond heel soepel en kan je zowel online, als bij de ambassade én bij de verschillende grensposten in het land en op de luchthaven je visum aanvragen voor Cambodja.

Aan de grenspost in de luchthaven van Cambodja

Een visum voor Cambodja aanvragen kan eigenlijk vrij gemakkelijk aan de grens op het vliegveld. Dat noemt dan een visa upon arrival. Je hoeft dan enkel naar de grenspost op de luchthaven te gaan om je visa in orde te brengen. Helaas kunnen hier wel lange wachtrijen ontstaan, waardoor je wat van je vakantietijd verliest.

Het visum bij aankomst in Cambodja, kan je slechts op twee luchthavens regelen. Dat zijn Siem Reap en Phnom Penh. Het visum dat je daar ontvangt, is 30 dagen geldig. Het kan ook zijn dat je nog extra moet betalen voor een stempel van de officier aan de douane.

Daarnaast ben je ook nooit 100% zeker dat je visum upon arrival wordt aanvaard. Het is namelijk altijd mogelijk dat je aanvraag wordt geweigerd, omdat er een foutje op je formulier staat. Zorg er dus voor dat al je documenten helemaal kloppen en dat je de volgende papieren zeker dicht bij je hebt:

 • een schema met al je vliegreizen;
 • een bewijs van je hotelreservatie(s).
 • je identiteitskaart (dat minimaal nog 6 maanden geldig is bij aankomst);
 • je internationaal paspoort.

Reken voor de kosten van een visum voor Cambodja in de luchthaven ongeveer €30 tot €40.

Aan de grensovergangen met Cambodja

Als je op rondreis bent door Azië en je hebt je visum niet op voorhand geregeld, kan je ook aan de grensovergangen je visum voor Cambodja aanvragen. De kosten hiervoor verschillen van grens tot grens, maar reken zeker zo’n €30 tot €40. Daarnaast komt het ook vaak voor dat de douanebeambte je nog eens €5 extra aanrekent voor een stempel op je paspoort.

Let bovendien bij de grens op waar je precies je visum koopt. Vlak voor de grensovergang proberen ze je al vaak een visum te verkopen waarmee je zogezegd sneller Cambodja in kan. Dit visum is niet geldig en kan voor problemen met de politie zorgen. Koop je visum dus altijd op de grens en er niet net voor.

Ook hier gaat het om een visum upon arrival. Het kan hier dus ook zijn dat je aanvraag wordt geweigerd. Dus zorg er zeker voor dat je steeds al je documenten én zeker je identiteitskaart kan voorleggen.

cambodja tuk tuk

Laat je onderdompelen in de ‘couleur locale’ eens je ter plekke bent. Het beste transport? De tuk tuk natuurlijk!

Online

Je visum voor Cambodja online regelen, is heel erg simpel. Een e-visum is niet verplicht en het is enkel voor toeristen beschikbaar. Daarnaast mag je met dit visum niet van overal het land binnen komen. Je kan met het e-visum voor Cambodja enkel het land betreden via:

 • Phnom Penh International Airport;
 • Siem Reap International Airport;
 • Sihanoukville International Airport;
 • Cham Yeam (Koh Kong) – grens met Thailand;
 • Poi Pet (Banteay Meanchey) – grens met Thailand;
 • Bavet (Svay Rieng) – grens met Vietnam;
 • Tropaeng Kreal (Stung Treng) – grens met Laos

Je mag met het e-visum via alle grensovergangen Cambodja verlaten.

Je online visum regelen, doe je het best via het ministerie van Buitenlandse Zaken van Cambodja (https://www.evisa.gov.kh/). Dit is de goedkoopste manier om je visum online te regelen. De kosten voor een visum voor Cambodja bedragen dan slechts zo’n €33 (of $37, want de website is helemaal in het Engels). De aanvraag via de officiële website is heel gemakkelijk:

 1. Vul al je gegevens volledig en correct in;
 2. Reken af met je kredietkaart;
 3. Binnen de 3 werkdagen ontvang je in je mailbox een Visa Approval Letter;
 4. Print dit formulier uit en neem deze mee op reis naar Cambodja.

Als je even googlet, vind je ook tal van andere websites waarop je je visum voor Cambodja online kan regelen. Maar deze sites vragen vaak het dubbele van de prijs dan het ministerie van Buitenlandse Zaken van Cambodja. Dat geld kan je beter sparen om enkele van de bezienswaardigheden van Cambodja te bezichtigen!

Bij de Cambodjaanse ambassade

Als je niet in aanmerking komt voor een e-visum, kan je ook een visum aanvragen via de Cambodjaanse ambassade in België. De aanvraag moet via deze weg gebeuren als je via één van de volgende steden Cambodja binnen wil gaan:

 • Chorm (Oddar Meanchey) – grens met Thailand
 • Daung (Kamrieng Battambang) – grens met Thailand
 • Prom (Pailin) – grens met Thailand
 • O Smach (Oddar Meanchey) – grens met Thailand
 • Kaoam Samnor (Kandal Mekong) – grens met Vietnam
 • Phnom Den (Takeo) – grens met Vietnam
 • Trapaing Sre (Kratie) – grens met Vietnam
 • Dong Kralo (Stung Treng) – grens met Laos

De procedure voor je visumaanvraag via de Cambodjaanse ambassade is niet op één, twee, drie geregeld. Het vraagt enorm veel tijd en papierwerk, maar je hebt wel je visum voor je op reis vertrekt. Ook wanneer je naar Cambodja trekt om te werken, moet je langs de ambassade gaan. Daar leggen ze je uit aan welke voorwaarden je moet voldoen om er te mogen werken.

Helaas is er geen Cambodjaanse ambassade of consulaat in Nederland. Nederlanders kunnen dus ook terecht bij de ambassade in Brussel, al vraagt dat wel heel veel tijd en energie.

Contactgegevens Cambodjaanse ambassade: 
Avenue de Tervuren 264A
1050 Brussel
Tel.: +32 2 772 03 72
E-mail: amcambel@skynet.be

Enkele aandachtspunten

Het is belangrijk dat je bij je aanvraag voor een visum voor Cambodja goed nakijkt of alle informatie die je doorgeeft, overeenstemt met wat er op je identiteitskaart staat. Een afwijking of typo kan ervoor zorgen dat je aanvraag wordt geweigerd of dat de procedure heel wat langer duurt.

visum cambodja aanvragen

Zoals je ziet kan een visum voor Cambodja aanvragen op verschillende manieren.

Wat zijn de voorwaarden voor je visum?

Om Cambodja in te mogen reizen, moet je voldoen aan enkele voorwaarden voor aanvragen van je visum:

 • je identiteitskaart moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij je aankomst in Cambodja;
 • je moet reizen met dezelfde identiteitskaart dan je hebt gebruikt bij het aanvragen van het visum;
 • het paspoortnummer moet overeenkomen met het nummer dat je hebt ingevuld op je visumaanvraag;

Als je merkt dat je identiteitskaart zal verlopen tijdens je reis, moet je dus een nieuwe aanvragen voor je je visum voor Cambodja kan aanvragen. Bij een nieuwe identiteitskaart hoort namelijk ook een nieuw paspoortnummer en die moet dezelfde zijn als op je visum.

Is een visum voor Cambodja verplicht?

Ja, zonder geldig visum, raak je Cambodja niet binnen. Gelukkig kan je in Cambodja ook een visum on arrival aanvragen. Dat kan zowel op de internationale luchthavens van Phnom Penh, Siem Reap en Sihanoukville als via verschillende grensovergangen met Thailand, Vietnam en Laos. Ideaal dus als je gewoon naar hier reist om de indrukwekkende Angkor Wat tempels te bezichtigen!

cambodja visum angkor wat

In Cambodja vind je de prachtige Angkor Wat tempels!

Hebben kinderen een eigen visum nodig?

Sinds enkele jaren heeft elk kind zijn eigen visum nodig. Dat betekent dus dat je je kinderen niet meer op je reispaspoort kan laten bijschrijven. Hiervoor heeft elk kind dus ook een eigen Belgische of Nederlandse identiteitskaart of reispas nodig. Als je beslist om de visa pas te regelen bij aankomst in Cambodja, zorg er dan voor dan je alle nodige documenten bij je hebt en dat deze voldoen aan de voorwaarden.

Wanneer je als alleenstaande ouder met minderjarige kinderen naar Cambodja reist, moet je een Engelstalige en ondertekende verklaring meenemen waarin de uitdrukkelijke toestemming van beide ouders instaat.

Hoe lang is je visum voor Cambodja geldig?

Wanneer je een visum voor Cambodja aanvraagt, krijg je altijd een single entry. Dat betekent dat je slechts één keer het land in kan tijdens de geldigheid van je visum. Een visum voor Cambodja is vanaf het moment van uitgifte altijd 90 dagen geldig. Binnen die periode kan je het land bezoeken gedurende maximaal 30 dagen.

Je kan je visum ook verlengen met een maand. Als je visum vervallen is terwijl je nog in Cambodja bent, betaal je een boete van $5 (of €5) per dag.

visum nodig cambodja

Zorg dat alles goed is voorbereid, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Welke documenten moet je kunnen voorleggen om Cambodja in te mogen?

 • een geldig visum (of een visum upon arrival);
 • een Belgisch of Nederlands paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij je aankomst;
 • een schema met al je vliegreizen;
 • een bewijs van je hotelreservatie(s).

Een visum aanvragen voor Cambodja kan dus op verschillende manieren. Zowel online als bij je aankomst is de procedure vrij snel en gemakkelijk. Zorg er gewoon voor dat je je visum legaal aankoopt om het niet aan de stok te krijgen met de lokale autoriteiten en dat je geniet van een onvergetelijke reis!

Reizen naar Cambodja

Staat je reis nog niet helemaal vast? Dan is een pakketreis misschien wat je zoekt. Als je liever je rondreis door Cambodja zelf plant, dan raad ik aan om dit artikel ook te lezen. Daarin vertel ik je mijn eigen reisroute en meer info over het land.
Toch eens kijken wat reisorganisatie te bieden hebben? Kijk dan zeker naar deze deals:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.7/5 - (4 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>