Visum voor Turkije aanvragen: voorwaarden, info en tips

Ga je binnenkort op vakantie naar Turkije? Met TuiFly kan je al voor €69 naar dit uitgestrekte land vliegen. Sinds maart 2020 is het voor Belgen en Nederlanders niet meer nodig om een visum aan te vragen voor een toeristisch verblijf onder de 90 dagen, maar als je langer blijft zijn er wel voorwaarden. Hoe je het best de aanvraag voor een visum voor Turkije aanpakt, leg ik je graag uit in dit artikel.

4.8/5 - (5 votes)

visum Turkije aanvragen

Hoe vraag je een visum voor Turkije aan?

Wanneer je als Belg of Nederlander naar Turkije wil reizen, moet je sinds maart 2020 geen visum meer aanvragen voor toeristische verblijven onder de 90 dagen.

Heb je geen Belgische, Nederlands, Oostenrijkse, Spaanse, Poolse of Engelse nationaliteit? Dan zal je wel nog een visum moeten aanvragen. Hieronder lees je hoe.

Via het internet

Sinds 2014 is het niet meer mogelijk om op het vliegveld van Turkije een visum aan te vragen, waardoor niet-Belgen of niet-Nederlanders verplicht bent deze online aan te vragen. Het e-visum vervangt dus de papieren versie. Zo hoef je zelfs niet de deur uit om je reisvisum te regelen en sta je niet meer urenlang in de wachtrij in de luchthaven van Turkije. Er bestaan heel wat websites waar je een visum voor Turkije kan aanvragen, maar de officiële weg gaat altijd via de website van het Turkse ministerie.

Online een visum aanvragen voor Turkije is heel eenvoudig:

 1. Vul alle nodige informatie in, zoals je naam en reisdata. Zorg ervoor dat je persoonlijke gegevens 100% overeenstemmen met wat er op je identiteitskaart staat.
 2. Betaal je e-visum. Dat kan met MasterCard of Visa. Mensen die in Nederland wonen kunnen ook vlot betalen met iDeal.
 3. Wanneer je aanvraag is goedgekeurd, ontvang je meestal binnen de 24 uur je e-visum in je mailbox.

Bij je aankomst in de luchthaven van Turkije, ziet de douaneambtenaar onmiddellijk of je een e-visum hebt. Ik raad je wel aan om je visum ook nog te downloaden op je smartphone, tablet of laptop of het ook nog eens uit te printen.

De kosten voor het visum voor Turkije via de officiële weg, zijn slechts $20 (zo’n €17). Je kan natuurlijk ook een e-visum aanvragen via andere websites die alles voor jou regelen, maar dat kost je vaak meer geld dan via het Turkse ministerie.

cappadocië ballonvaart Turkije visum

Wil je een ballonvaart in Cappadocië ervaren? Dan heb je wel eerst een visum voor Turkije nodig!

Bij het Turks consulaat

Als je enkel een Belgische of Nederlandse verblijfsvergunning hebt, kan je geen e-visum aanvragen. In dat geval ben je verplicht om langs te gaan bij één van de Turkse consulaten in België of Nederland. De Turkse ambassade houdt zich niet bezig met het in orde brengen van een visa.

Je kan bij het Turks consulaat enkel langsgaan op afspraak. In Nederland heb je er één in Rotterdam en in België in Antwerpen.

Contactgegevens Turks consulaat:

België
Sorbenlaan 16
2610 Antwerpen
Tel.: +32 3 820 71 00

Nederland
Westblaak 2
3012 KK Rotterdam
Tel.: +31 10 766 0007

Turkije visum

De eenvoudigste manier is om een e-visum aan te vragen, maar soms moet je gewoon naar het consulaat.

Enkele belangrijke aandachtspunten

Wanneer je je visum voor Turkije aanvraagt, dubbelcheck dan zeker even of alle informatie die je invult helemaal juist is. Een afwijking of schrijffoutje kan er al voor zorgen dat je aanvraag wordt geweigerd of dat de procedure langer duurt.

Wat zijn de voorwaarden om een e-visum te kunnen aanvragen?

Slechts bepaalde nationaliteiten kunnen een E-visum aanvragen. Daarnaast moet je identiteitskaart nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment dat je aankomt in Turkije.

Is een visum voor Turkije altijd verplicht?

Nee. Belgen en Nederlanders kunnen sinds maart 2020 zonder visum naar Turkije. Als je langer dan 90 dagen wilt blijven of geen toeristische doeleinden voor ogen hebt, dan is het wel nog nodig om een aangepast visum aan te vragen.

Als je enkel een verblijfsvergunning hebt in Nederland of België, dan heb je wel een visum nodig. Ofwel regel je dan een E-visum, ofwel moet je een afspraak maken bij het Turkse consulaat.

En bij een cruise?

Als je met een cruiseschip op reis gaat als Belg of Nederlander, hoef je geen visum aan te vragen.

Heb je alleen een verblijfsvergunning in Nederland of België? Dan hangt de aanvraag van een visum voor Turkije af van een aantal factoren:

 • Als je cruise vertrekt in Turkije en je dus naar daar moet reizen vanuit België, Nederland of jouw land van herkomst, dan moet je een Turks visum hebben;
 • Wanneer het cruiseschip enkele dagen aanlegt in een Turkse haven en je verlaat het schip niet, heb je geen visum nodig
 • Als het schip aanlegt voor minder dan 72 uur en je bezoekt het stadje, hoef je ook geen visum voor Turkije aan te vragen;
 • Wil je graag een naburig dorpje van de aanmeerplaats bezoeken, dan heb je wel een Turks visum nodig.
Turkije visum aanvragen

Istanbul!

Is een visum nodig bij een tussenstop in Turkije?

Als je in Turkije landt als tussenstop tijdens je doorreis, mag je maximum 24 uur op de luchthaven verblijven zonder visum. Voor een langere stop, heb je dus wel een geldige visa nodig.

Moeten kinderen ook een visum hebben?

Ook kinderen van staatsburgers die niet officieel in België of Nederland wonen, hebben een eigen (toeristen)visum nodig. Het is sinds enkele jaren niet meer mogelijk om je kinderen op jouw reispas te laten bijschrijven. Dat betekent dus ook dat elk kind voor de reis naar Turkije een eigen identiteitskaart of internationale reispas moet hebben.

Hoe lang is je visum voor Turkije geldig?

Om als niet-Belg of niet-Nederlander naar Turkije te mogen reizen, heb je een goedgekeurd visum nodig. Dat document is 180 dagen geldig. Dat betekent dat je met het visum voor Turkije binnen deze periode mag gebruiken voor een onbeperkt aantal reizen naar het land. Het gaat dus om een visum met multiple entries.

Wanneer je je visum gaat aanvragen voor Turkije, kan je zelf aangeven vanaf wanneer deze mag starten. Ik raad je wel aan om het visum al enkele dagen voor je op vakantie vertrekt, te laten ingaan. Zo ben je safe wanneer je reis bijvoorbeeld plots vervroegd wordt.

Binnen de geldigheid van je visum, mag je maximaal 90 dagen in Turkije zijn. Dat mag aan één stuk door zijn of verdeeld over meerdere vakanties in Turkije. Gedurende de geldigheidsperiode van 180 dagen van het visum, mag je dus maximaal 90 dagen Turkije bezoeken.

Als je visum vervalt terwijl je nog in Turkije bent, verblijf je illegaal in het land. Dan kan je gearresteerd worden en het land uitgezet te worden of een fikse boete krijgen. Let er dus goed op dat je visum geldig is zolang je in Turkije bent.

Kosten visum Turkije

Wees goed voorbereid zodat je geen problemen krijgt in Turkije.

Wat gebeurt er als ik een Turks visum vergeet aan te vragen?

Met een Belgische of Nederlandse nationaliteit heb je geen visum meer nodig. Jij kan het land dus gewoon binnen.

Als je geen Belgische of Nederlandse identiteitskaart hebt en je bent een visum vergeten aanvragen, dan mag je het land niet binnen. Je mag in dat geval maximum 24 uur op de luchthaven blijven voor je terug vliegt. Is het je toch gelukt om Turkije in te raken zonder geldig visum en word je betrapt? Dan wordt je uit het land gezet of krijg je een boete.

Welke documenten moet je tonen op de luchthaven van Turkije?

 • Een Belgische of Nederlandse identiteitskaart dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij je aankomst;
 • Eventueel een goedgekeurd en geldig visum (als je niet voor toeristische doeleinden reist of geen Belgische of Nederlandse nationaliteit hebt);
 • Hou voor de zekerheid ook een schema met al je vluchtreizen bij de hand;
 • Een bewijs van je hotelreservatie(s).

Een visum aanvragen voor Turkije moet dus niet meer als Belg of Nederlander. Als je een andere nationaliteit hebt of enkel een Nederlandse of Belgische verblijfsvergunning hebt, dan moet je wel een visum aanvragen en neem je best contact op met het Turks consulaat. Vergeet dit zeker niet op voorhand te regelen zodat je vakantie niet in het water valt wanneer je aankomt op de luchthaven!

blauwe moskee Turkije visum

De prachtige blauwe moskee.

Reis naar Turkije boeken

Is je reis naar Turkije nog niet vastgelegd? Misschien moet je dan eens kijken naar de spotgoedkope vliegtickets van TuiFly (vanaf €69,99 per persoon).

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.8/5 - (5 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 1. Patrick Hofman says:

  Als ik op 1 april(180 dagen is tot eind september) naar turkije ga voor 30 dagen.
  Daarna keer ik terug vanaf 1 september tot 20 november.
  Word deze 2de periode dan gesplitst en begint er een nieuwe periode vanaf begin Oktober, of moet ik het land verlaten na een periode van 180 dagen, en slechts 60 dagen verblijf?

  • Dag Patrick

   Als je van 1 april tot en met 30 april in Turkije blijft en daarna pas terug in september naar Turkije trekt dan zit daar meer dan voldoende tijd tussen. Daarom lijkt het mij dus dat er een nieuwe periode begint.
   Echter wil ik wel vermelden dat ik geen expert ben inzake visums, dus je vraagt het beter even na bij het consulaat 😉 !

 2. Sefo says:

  Beste ik wil graag 24ste juli vertrekken naar Turkije ik heb een verblijfsvergunning in België maar ik weet niet waar ik een visum moet aanvragen Mvg

 3. Orhan says:

  BESTE IK VERTREK NU de 28juli naar turkije bezit een montenegrijnse paspoort geldig tot 2032 heb ik een visa nogig of niet

  • Hey Orhan

   Dat kijk je best even na bij de ambassade of verifieer het even op enkele andere websites. Ik ben het niet helemaal zeker 🙂 !

   Groetjes
   Sam

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam