Vrijwilligerswerk in Thailand met olifanten en andere wilde dieren

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 28 maart, 2024

Wie deze blog al een tijdje volgt, weet dat ik een tijdje terug vrijwilligerswerk in het buitenland deed (Zuid-Afrika). Daar ging ik dagelijks op pad door het Krugerpark om allerlei klusjes te doen, wilde dieren in het oog te houden en te registreren en nog veel meer. Maar uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden om je handen uit de mouwen te steken in het buitenland. Wat dacht je bijvoorbeeld van vrijwilligerswerk in een opvangcentrum voor olifanten (en andere wilde dieren) in Thailand? Deze veelal mishandelde dieren kunnen alle hulp namelijk goed gebruiken... Ik ging op onderzoek en vertel je alles over deze goede zaak die mij persoonlijk erg nauw aan het hart ligt ;-)!

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


Olifanten in Azië worden toeristisch uitgebuit…

Ik ben er nog steeds over verbaasd hoe weinig mensen beseffen dat een ritje op een olifant echt not-done is. Het is voor velen die naar Azië reizen een bucket-list ervaring, maar tegen welke prijs? De rug van deze majestueuze dieren is simpelweg niet sterk genoeg om één of meerdere toeristen te dragen – laat staan de loodzware stoel waarop ze vaak plaatsnemen.

Geef toe: het is toch echt heel vreemd dat olifanten, gigantische, wilde beesten die een mens makkelijk omver zouden kunnen werpen, zo tam zijn bij mensen? Wel… Daar begint het allemaal. Deze olifanten werden van jongs af aan namelijk op een vreselijke manier mishandeld. Daardoor gehoorzamen zij nu aan hun ‘mahouts’ (zeg maar hun ‘trainers’) en doen zij alles wat ze zeggen. Daar vertel ik in dit artikel alles over – en ik raad ook echt aan om dit even goed door te nemen.

Deze mishandeling geldt trouwens niet alleen voor ritjes met de olifanten. Ook als je deze dieren kunstjes ziet opvoeren, kunstwerken ziet schilderen met hun slurf of enig ander vermaak – dan is het hoogstwaarschijnlijk het gevolg van jarenlange, gruwelijke foltering.

… En daar kun jij dus verandering in brengen

Door simpelweg ‘nee’ te zeggen en niet deel te nemen aan één van deze excursies, help jij om deze onethische toeristische industrie aan banden te leggen. Met hoe meer we zijn die ‘nee’ zeggen tegen deze praktijken, hoe sterker het signaal naar Azië is dat dit écht niet meer van deze tijd is. Maar vooraleer er een volledige halt aan toe wordt geroepen, zullen er wellicht nog vele jaren overgaan. En in de tussentijd zullen heel wat gebroken olifanten ook opgevangen moeten worden. Terug uitzetten in het wild kan vaak niet meer (daar zijn ze te afhankelijk van de mens voor geworden). En dus is de enige optie om ze een zo mooi mogelijk verder leven te gunnen. En dan het liefst zo dicht mogelijk bij het natuurlijke verloop dat ze vanaf hun geboorte verdiend hadden en met zo min mogelijk contact met de mens.
Daarom ben ik dan ook een sterke fan van (ethisch!) vrijwilligerswerk met olifanten en andere dieren. Want dit wil ik ook meteen kwijt: er zijn bepaalde vrijwilligersorganisaties die zich als ethisch profileren, maar dit eigenlijk helemaal niet zijn… Een beetje research doen, is dan ook een noodzaak vooraleer je beslist om vrijwilligerswerk met olifanten in Azië te gaan doen.

olifanten thailand uitgebuit

Elephant Refuge and Wildlife Rescue Center

Eén zo’n opvangcentrum dat 100% achter het welzijn van zijn opgevangen olifanten staat, is het Elephant Refuge and Wildlife Rescue Center tegen Cha Am, ongeveer 160 kilometer van Bangkok. Het WFFT (Wildlife Friends Foundation Thailand) werd reeds opgericht in 2001 en werd de eerste ‘kettingvrije’ opvangplaats voor olifanten. Dat betekent dus dat de dieren hier nóóit nog aan een ketting hangen, maar volledig vrij zijn om te doen wat ze willen.
Het WFFT doet er alles aan om de olifanten terug te laten opfleuren in hun natuurlijke habitat, en waar dat kan zetten ze de dieren zelfs opnieuw uit in het wild.

Het opvangcentrum heeft een gigantisch oppervlak aan graslanden, jungle en meren waarin de olifanten vrij hun ding kunnen doen – met zo min mogelijk menselijke interactie. Omdat ze van kleins af aan zo gewoon zijn geworden aan menselijk contact, is het voor sommige olifanten echter onmogelijk geworden om voor zichzelf te zorgen. Daarom is het werk van de vrijwilligers zo belangrijk. Zij helpen namelijk om de olifanten te voederen, te verzorgen en soms zelfs te wassen. En natuurlijk zorgen die kolossen er ook voor dat er regelmatig wat reparatiewerk nodig is. Of, door de helaas massale toestroom van nieuwe olifanten, dat de handen uit de mouwen gehaald moeten worden om nieuwe schuilplaatsen en omheiningen te plaatsen rond het immer groeiende opvangcentrum.

Dit rescue center beperkt zich trouwens niet alleen tot olifanten, want helaas zijn er wel meerdere dieren die in dit werelddeel nog zwaar misbruikt of mishandeld worden. Als je niet met olifanten wilt werken, kun je je ook op dit deel van de organisatie focussen (het Wildlife Rescue Center). Vogels, beren, aapjes, katten, … krijgen hier een al even mooi bestaan, zo dicht mogelijk bij de natuur. Zoals dat oorspronkelijk bedoeld was!

Elephant Refuge and Wildlife Rescue Center

Wat kun je verwachten van dit vrijwilligerswerk in Azië?

Als het jouw doel is om zo veel mogelijk dicht bij de olifanten en andere dieren te zijn en ze misschien af en toe een hartverwarmende knuffel wilt geven, dan is dit geen goede optie voor jou. Bij zowel het Elephant Refuge als het Wildlife Rescue center wordt namelijk zo min mogelijk ‘hands-on’ met de dieren gewerkt. Dat betekent niet dat je nooit bij de olifanten zult zijn, want je maakt er wel wandelingen mee en je gaat er ook samen mee zwemmen in de meren (om ze schoon te schrobben!), maar verder wordt het contact toch enigszins gelimiteerd. Ook met de andere dieren zul je zo min mogelijk fysiek contact hebben.

Het grootste deel van je tijd zal je vullen met voedsel klaarmaken en bananen plukken, dit aan hen voederen (zonder al te veel contact) en met het schoonmaken van hun slaapplaatsen. Soms moeten er ook zaken gerepareerd worden en ook daarmee kun je dan helpen. Denk daarbij dan aan wat schilder- of graafwerk.

Hoe ziet het dag/weekverloop er uit?

Uiteraard is dit geen slavenwerk, maar er wordt wel echt verwacht dat je ook de handen uit de mouwen zult steken! Je dag begint vroeg (06:30u) en eindigt vrij laat (17u), maar gelukkig heb je per week ook één dagje vrij. Op die dag kun je samen met de anderen genieten van een stranddagje of je kunt de couleur locale opsnuiven in één van de nabijgelegen dorpjes.

De dag begint met het klaarmaken van voedsel voor de olifanten en andere dieren, waarna je zelf ontbijt. Daarna -van ongeveer 9u tot 12u- zul je opnieuw helpen met het klaarmaken van voedsel, maar ook poetsen en vooral heel veel bijleren. Na lunchtijd zet je dit werk gewoon verder. Eens de dag erop zit (rond 17u) krijg je wat persoonlijke tijd en kun je ook een douche nemen. Tegen zes uur ‘s avonds wordt het avondeten opgediend en vervolgens heb je vrije tijd. Lekker socializen is een optie, maar je kunt natuurlijk ook de taxi nemen naar één van de nabijgelegen dorpjes.

Waar verblijf je?

In het vrijwilligerskamp werd een basis accommodatie gebouwd, waar je in de kamer deelt met één of twee andere personen. Iedere bungalow heeft ook zijn eigen (koude) douche en een Europees toilet. Ook niet onbelangrijk: er is Wi-Fi in het kamp aanwezig! Als je dringend een wasje moet doen, kan dat ook tegen een (kleine) betaling.

dagverloop Elephant Refuge and Wildlife Rescue Center

Hoe lang moet / kun je dit vrijwilligerswerk doen?

Dit specifieke vrijwilligerswerk met Aziatische olifanten in Thailand, moet je minstens één weekje doen. Maar natuurlijk kun je zo lang blijven plakken als je zelf wilt! Eén week, twee weken, drie weken, … You decide! Maar vergeet in ieder geval niet dat het echt wel zwáár werk kan zijn, dus ik zou niet aanraden om meteen een maand te boeken. Ter plekke kun je altijd nog beslissen om te verlengen.

En vergeet ook niet: Thailand is prachtig! Dus ik raad zeker ook aan om enkele weken verder te reizen naar andere plekjes in dit fenomenale land.

Is vrijwilligerswerk met dieren echt wel vrijwilligerswerk?

Soms is het moeilijk om in te schatten of vrijwilligerswerk met dieren ook wel écht vrijwilligerswerk is. Want helaas – zeker in Azië – is dit ondertussen ook een echte toeristische industrie geworden… Heel wat ‘vrijwilligersorganisaties’ claimen dat ze olifanten en andere dieren goed behandelen, maar ketenen ze dan wel vast – of ze worden nog steeds bereden of door mahouts in bedwang gehouden.

Daarom raad ik aan om ook zelf op onderzoek uit te gaan. Lees reviews, luister naar de ervaringen van anderen en volg je eigen hart. Lijken de dieren écht vrij en hebben de mensen die er werken echt een hart voor dieren? Dan zit het meestal wel goed. Maar een beetje extra speurwerk kan dus nooit kwaad!

vrijwilligerswerk met dieren thailand

Van waar komen de dieren en olifanten voor dit vrijwilligerswerk eigenlijk vandaan?

Olifanten werden (en worden nog steeds) in Thailand en Azië veelvuldig ingezet als lastdieren. Zo worden zij gebruikt voor allerlei economisch gewin bij zware industrie (denk maar aan o.a. bomen slepen). Later werd ook hun waarde voor de toeristische sector ingezien. Toen werden de olifanten plots ingezet als rijdier, om kunstjes op te voeren, om schilderwerkjes te maken, enz. Ook in de religieuze sfeer werden deze dieren op dezelfde manier gefolterd om ze ‘klein te krijgen’. Ze worden dan misschien wel aanbeden, ook zij hebben er een enorme lijdensweg opzitten.

Stilletjes aan komt het besef bij locals, dat dit niet meer kan en dus doen zij afstand van olifanten. Enerzijds omdat ze mee willen werken aan een positievere economie, anderzijds omdat de dieren niet meer rendabel zijn (omdat toeristen meer bewust worden van dit misbruik). Daardoor verkopen hun eigenaars deze dieren veel sneller dan vroeger en zijn er plots heel veel wezen. En die moeten natuurlijk ergens opgevangen worden, want door hun jarenlange mishandeling kunnen zij niet -of toch niet meteen- terug in de natuur uitgezet worden.

Voor de andere, kleinere dieren geldt veelal een andere reden. Soms zijn ze aangereden,  bracht iemand ze binnen nadat ze gewond waren, werden ze gevangengenomen als huisdieren of waren ze zelfs bedoeld om op te eten.
Om deze dieren terug te laten aansterken, of zelfstandig te laten leven, komen zij ook bij dit rehabilitatiecenter terecht.

aziatische olifant thailand

Waarom moet je betalen voor dit vrijwilligerswerk?

Het kost enorm veel geld om dieren te verzorgen. Denk maar aan de medische zorgen, het benodigde voedsel en de apparatuur die nodig zijn om dit alles in goede banen te leiden. Vaak worden de olifanten ook aangekocht, omdat dit de enige manier is waarop hun eigenaar afstand van ze wil doen. Bovendien wordt er ook veel geld geïnvesteerd in het informeren van locals om deze praktijken naar de toekomst toe aan banden te leggen.

Dit alles kost natuurlijk handenvol geld, en giften alleen kunnen dit niet sponsoren.

Bedenk ook dat het natuurlijk gewoon geld kost om jou als vrijwilliger te huisvesten, op te leiden en dagelijks van voedsel en drinken te voorzien.

En wat kost dat dan?

Wees gerust: je zult je zeker niet blauw betalen aan dit project! Voor 15 dagen betaal je ongeveer €650 per persoon. Let wel op dat daar nog geen vluchten bij inbegrepen zitten.

En… wat zit er in deze prijs allemaal inbegrepen?

In deze prijs zit je accommodatie, Wi-Fi, dagelijks eten en drinken (ontbijt, lunch, avondeten) inbegrepen.

Pick-up en drop-off van/naar Bangkok moet je zelf nog betalen, maar dit kan wel voor jou geregeld worden.
Op je vrije dag (één dag per week) kun je lekker in het kamp luieren of met je nieuwe vrienden een activiteit organiseren.

Wildlife Friends Foundation Thailand

Waar kun je dit boeken?

Net zoals bij mijn eerdere vrijwilligerswerk, kan ik ook hier weer Kilroy en hun vrijwilligersprogramma’s aanraden. Zij brengen alles in orde, zijn een goed (Nederlandstalig) aanspreekpunt voor vragen (en eventueel ter plekke problemen), hebben een goed contact met de lokale vrijwilligersorganisatie en ik vind ze gewoon een mega chille reisorganisatie – zeker voor jongeren 🙂 !

Bovendien helpen ze je ook graag om het verdere verloop van je reis te plannen of je daarvoor van advies te voorzien. Ik raad dan ook aan om dit vrijwilligerswerk in het begin van je rondreis door Thailand te plannen. Daarna kun je dan heerlijk genieten van prachtige eilanden, heerlijk Thais eten en de megagrote steden van Thailand.
En uiteraard kun je na deze ervaring ook anderen aanmoedigen om hun goede hart te tonen en de Aziatische olifanten en andere dieren een hart onder de riem te steken!

kilroy vrijwilligerswerk

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>