Walvissen in Noorwegen

Het noorderlicht in Noorwegen is niet de enige toeristische trekpleister van dit prachtige land! Jaarlijks komen duizenden toeristen naar dit Scandinavische land om te kunnen genieten van de traag voorbijzwemmende walvissen en orka's.
In één van mijn eerste blogposts vertelde ik al meer over mijn eigen ervaring. Maar hoe, waar en wanneer kan je zelf walvissen in Noorwegen gaan bekijken?

Walvissen kijken in Noorwegen

Er zijn heel wat walvissen te zien in Noorwegen. Bultruggen, orka’s, potvissen, bruinvissen, dwergvinvissen en grienden zijn het meest voorkomend en velen ervan zie je het jaar door. Je zou denken dat je deze gigantische zeezoogdieren niet kan missen, maar niets is minder waar!
De zee rond Noorwegen is immers heel uitgestrekt en de dieren scholen niet altijd samen. Je moet dus wel degelijk rekening houden met bepaalde periodes om walvissen in Noorwegen te kijken.

Walvissafari Noorwegen

Een walvissafari in Noorwegen vergeet je nooit meer!

De beste periodes om walvissen te zien

 

Walvissen in Noorwegen zien tijdens de winter

Bultrugwalvissen zijn bijna altijd onderweg. Deze gigantische zeezoogdieren maken ieder jaar opnieuw een gigantische trektocht van enkele duizenden kilometers. Van de warme wateren rond de Caraïben ondernemen walvissen een verre reis terug naar de ijskoude wateren rond Ijsland en Noorwegen.

De warme zeeën zijn de perfecte geboorteplaats voor walvissen. Er zijn nauwelijks vijanden en het water is er kalmer. Echter is er één groot probleem… Er is bijna geen voedsel voor walvissen. Wanneer de hormonen zijn gekalmeerd en de kalfjes zijn geboren moeten de bultruggen dringend terug aansterken en dat moet in de veel koudere oceanen in het noorden van deze wereldbol.
Tijdens de wintermaanden is hier een immense voorraad aan plankton en kril, en dat trekt vis aan. Héél veel vis! En die vissen… Die leiden de walvissen terug naar Noorwegen!

De wintermaanden zijn de beste maanden om walvissen te zien in Noorwegen.
Dan zijn er immers hele grote groepen zichtbaar in verschillende locaties. De reuzen van de zee zwemmen dan non-stop tussen de fjorden op zoek naar heerlijke versnaperingen om hun vetreserves terug aan te leggen.

Beste tijdstip om ze te zien?

Van laat oktober tot midden januari heb je een kans van bijna 100% om walvissen te zien in Noorwegen. De dieren zitten verspreid van de Lofoten tot Andøya (Tromsø regio). Tijdens deze maanden zijn er heel wat walvissafari’s die doorgaan in Noorwegen.
Zij nemen je mee op een RIB boot (kleine boot) of een groot schip en navigeren dan zo dicht mogelijk naar deze reuzen zonder ze te storen.

Beste plekken om ze te zien?

In open zee is het erg moeilijk om walvissen en orka’s te zien. De beste plekken zijn dan ook fjorden waar heel wat vissen zitten waarop de walvissen kunnen jagen.
Walvissafari’s in Noorwegen met een uitstekende kans om ze te zien vertrekken uit deze plekken:

Walvissen Noorwegen

Je krijgt vooral staarten en ruggen te zien, maar toch blijft het een magische ervaring.

Walvissen in Noorwegen spotten tijdens de zomer

Wil je de walvissen graag zien rondzwemmen in de prachtige Noorse landschappen, maar ben je niet zo’n fan van extreme winters? Dan is een bezoek aan Noorwegen tijdens de zomer misschien meer jouw ding.

De bultruggen zullen al terug zuidwaarts zijn gekeerd, maar potvissen en orka’s zijn nog steeds in grote aantallen aanwezig rond de fjorden van de Lofoten. Zij jagen hier het jaar door op voedsel.

Beste tijdstip om ze te zien?

Eind mei tot midden september worden er verschillende excursies geregeld om walvissen te spotten. Wederom heb je de mogelijkheid om een RIB boot of een groter schip te kiezen.

Beste plekken om ze te zien?

Tijdens de zomermaanden zijn er veel minder walvissen in Noorwegen. Als je een walvissafari wilt boeken moet je daarom al richting de Lofoten afzakken:

walvissen noorwegen zomer

Tijdens de zomermaanden kan je van walvissen genieten onder een stralende zon. Als je geluk hebt, tenminste!

 

Walvissafari Noorwegen: prijs?

Of je nu in de zomer of in de winter een walvissafari in Noorwegen boekt; het prijskaartje is niet mals!
Noorwegen is een ontzettend duur land, en alles wat je er doet wordt al snel heel duur.

Afhankelijk van de periode waarin je gaat, het type boot waarvoor je kiest en de regio waarin je het doet betaal je tussen €120 en €250 per persoon. In deze prijs zit normaal transport naar de locatie, een interessante gids, een warm drankje en een kleine maaltijd/soepje.

Duur, maar een ervaring om nooit meer te vergeten!

walvissen kijken noorwegen

Wat kies jij? Een grote, comfortabele boot of een kleine RIB boot waarmee je dichter bij de walvissen komt?

Walvissafari online boeken

Spijtig genoeg zijn de reuzen van de zee niet het hele jaar door in Noorwegen, en moet je dus snel zijn om ze te zien.
Doordat de Noren de beesten niet willen afschrikken, voeren zij een heel ecologisch beleid tegenover de walvissen. Om ze niet op te schrikken (en weg te jagen) worden dagelijks maar een paar boten toegelaten in de buurt van de orka’s en walvissen.
Daardoor zijn heel wat walvis excursies en uitstapjes vaak al weken op voorhand volzet… Als je zeker bent dat je naar Noorwegen gaat om walvissen te kijken, raad ik aan om de safari’s al op voorhand vast te leggen.

Via deze websites vind je verschillende walvissafari’s:

orka noorwegen

Noorwegen krijgt ieder jaar opnieuw bezoek van tientallen walvissoorten.

Andere excursies in Noorwegen

De walvissen van Noorwegen zijn een wonderbaarlijke bezienswaardigheid van Moeder Natuur. Maar er is zo veel meer te zien in Noorwegen! Wat dacht je van een zoektocht naar het Noorderlicht? Of een spannende rit met huskies? Kajakken tussen de fjorden misschien? Noorwegen heeft iets voor iedereen!

 

» Alle tours en excursies in Noorwegen

 

Vakantie naar Noorwegen

Een vakantie naar Noorwegen vergeet je niet snel. Kijk ook eens naar deze aanbiedingen richting het land van de eeuwige zon, of de eeuwige duisternis… Afhankelijk van het seizoen 😉

 

Bedankt om te lezen!


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 3 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Via de nieuwsbrief krijg je bovendien regelmatig kortingen, aanbiedingen, acties en wedstrijden in je elektronische brievenbus gepost!
Sluit je aan bij duizenden anderen om exclusieve updates te ontvangen!

7 redenen om je aan te melden
 

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam | Travelblog en reisgids