Walvissen in Noorwegen

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 08 juli, 2023

Het noorderlicht in Noorwegen is niet de enige toeristische trekpleister van dit prachtige land! Jaarlijks komen duizenden toeristen naar dit Scandinavische land om te kunnen genieten van de traag voorbijzwemmende walvissen en orka's.
In één van mijn eerste blogposts vertelde ik al meer over mijn eigen ervaring. Maar hoe, waar en wanneer kan je zelf walvissen in Noorwegen gaan bekijken?

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (6 votes)

 

walvissen tour Noorwegen

Walvissen kijken in Noorwegen

Er zijn heel wat walvissen te zien in Noorwegen. Bultruggen, orka’s, potvissen, bruinvissen, dwergvinvissen en grienden zijn het meest voorkomend en velen ervan zie je het jaar door. Je zou denken dat je deze gigantische zeezoogdieren niet kan missen, maar niets is minder waar!
De zee rond Noorwegen is immers heel uitgestrekt en de dieren scholen niet altijd samen. Je moet dus wel degelijk rekening houden met bepaalde periodes om walvissen in Noorwegen te kijken.

Walvissafari Noorwegen

Een walvissafari in Noorwegen vergeet je nooit meer!

De beste periodes om walvissen te zien

Je kan walvissen en orka’s eigenlijk het hele jaar door zien in dit Scandinavische land! Maar tijdens sommige periodes zijn deze grote zeezoogdieren wel nogal timide… Laat me jou vertellen wanneer je het best walvissen gaat kijken:

Walvissen in Noorwegen zien tijdens de winter

Bultrugwalvissen zijn bijna altijd onderweg. Deze gigantische zeezoogdieren maken ieder jaar opnieuw een gigantische trektocht van enkele duizenden kilometers. Van de warme wateren rond de Caraïben ondernemen walvissen een verre reis terug naar de ijskoude wateren rond Ijsland en Noorwegen.

De warme zeeën zijn de perfecte geboorteplaats voor walvissen. Er zijn nauwelijks vijanden en het water is er kalmer. Echter is er één groot probleem… Er is bijna geen voedsel voor walvissen. Wanneer de hormonen zijn gekalmeerd en de kalfjes zijn geboren moeten de bultruggen dringend terug aansterken en dat moet in de veel koudere oceanen in het noorden van deze wereldbol.
Tijdens de wintermaanden is hier een immense voorraad aan plankton en kril, en dat trekt vis aan. Héél veel vis! En die vissen… Die leiden de walvissen terug naar Noorwegen!

De wintermaanden zijn de beste maanden om walvissen te zien in Noorwegen.
Dan zijn er immers hele grote groepen zichtbaar in verschillende locaties. De reuzen van de zee zwemmen dan non-stop tussen de fjorden op zoek naar heerlijke versnaperingen om hun vetreserves terug aan te leggen.

Ben je overtuigd? Boek dan hier je tickets om deze mastodonten van de zee met je eigen ogen te zien!


Walvis safari in de winter boeken

Beste tijdstip om ze te zien?

Van laat oktober tot midden januari heb je een kans van bijna 100% om walvissen te zien in Noorwegen. De dieren zitten verspreid van de Lofoten tot Andøya (Tromsø regio). Tijdens deze maanden zijn er heel wat walvissafari’s die doorgaan in Noorwegen.
Zij nemen je mee op een RIB boot (kleine boot) of een groot schip en navigeren dan zo dicht mogelijk naar deze reuzen zonder ze te storen.

Beste plekken om ze te zien?

In open zee is het erg moeilijk om walvissen en orka’s te zien. De beste plekken zijn dan ook fjorden waar heel wat vissen zitten waarop de walvissen kunnen jagen.
Walvissafari’s in Noorwegen met een uitstekende kans om ze te zien vertrekken uit deze plekken:

De plekken zijn beperkt! Wacht dus niet te lang. Je kan je tickets online ook al boeken (klik hier).

Walvissen Noorwegen

Je krijgt vooral staarten en ruggen te zien, maar toch blijft het een magische ervaring.

Walvissen in Noorwegen spotten tijdens de zomer

Wil je de walvissen graag zien rondzwemmen in de prachtige Noorse landschappen, maar ben je niet zo’n fan van extreme winters? Dan is een bezoek aan Noorwegen tijdens de zomer misschien meer jouw ding.

De bultruggen zullen al terug zuidwaarts zijn gekeerd, maar potvissen en orka’s zijn nog steeds in grote aantallen aanwezig rond de fjorden van de Lofoten. Zij jagen hier het jaar door op voedsel.


Walvis safari in de zomer boeken

Beste tijdstip om ze te zien?

Eind mei tot midden september worden er verschillende excursies geregeld om walvissen te spotten. Wederom heb je de mogelijkheid om een RIB boot of een groter schip te kiezen.

Beste plekken om ze te zien?

Tijdens de zomermaanden zijn er veel minder walvissen in Noorwegen. Als je een walvissafari wilt boeken moet je daarom al richting de Lofoten afzakken:

walvissen noorwegen zomer

Tijdens de zomermaanden kan je van walvissen genieten onder een stralende zon. Als je geluk hebt, tenminste!

 

Walvissafari Noorwegen: prijs?

Of je nu in de zomer of in de winter een walvissafari in Noorwegen boekt; het prijskaartje is niet mals!
Noorwegen is een ontzettend duur land, en alles wat je er doet wordt al snel heel duur.

Afhankelijk van de periode waarin je gaat, het type boot waarvoor je kiest en de regio waarin je het doet betaal je tussen €120 en €250 per persoon. In deze prijs zit normaal transport naar de locatie, een interessante gids, een warm drankje en een kleine maaltijd/soepje.

Duur, maar een ervaring om nooit meer te vergeten!

walvissen kijken noorwegen

Wat kies jij? Een grote, comfortabele boot of een kleine RIB boot waarmee je dichter bij de walvissen komt?

Walvissafari online boeken

Spijtig genoeg zijn de reuzen van de zee niet het hele jaar door in Noorwegen, en moet je dus snel zijn om ze te zien.
Doordat de Noren de beesten niet willen afschrikken, voeren zij een heel ecologisch beleid tegenover de walvissen. Om ze niet op te schrikken (en weg te jagen) worden dagelijks maar een paar boten toegelaten in de buurt van de orka’s en walvissen.
Daardoor zijn heel wat walvis excursies en uitstapjes vaak al weken op voorhand volzet… Als je zeker bent dat je naar Noorwegen gaat om walvissen te kijken, raad ik aan om de safari’s al op voorhand vast te leggen.

Via deze websites vind je verschillende walvissafari’s:

orka noorwegen

Noorwegen krijgt ieder jaar opnieuw bezoek van tientallen walvissoorten.

Andere plaatsen om walvissen te zien

Noorwegen is zonder twijfel een van de beste plaatsen om walvissen in het wild te zien. Maar er zijn nog heel wat andere locaties waar je deze mastodonten van de zee kan zien!

IJsland

Waarschijnlijk de beste plek om walvissen te zien naast Noorwegen is IJsland.
Op verschillende plekken rond dit prachtige eiland kan je walvissen spotten. Je vindt hier trouwens ook veel meer soorten dan in Noorwegen, maar vaak wel in minder grote aantallen. Een walvissafari in IJsland begint rond €85 per persoon.

Spanje

Als je deze reuzen liever in warmere oorden opzoekt, kan je naar Spanje reizen. Er zijn heel wat tours die je kan boeken rond de drukst bezochte eilanden van Spanje. De grootste kans op het spotten van walvissen krijg je in Tenerife. Zo’n daguitstapje kost je daar €30 per persoon.

Portugal

Een andere plaats waar je deze giganten van de zee kan zien in slippers en flip-flops: Portugal! Duizenden kilometers van het vasteland liggen de Azoren. Deze eilanden liggen zelfs dichter bij Afrika dan bij Europa. Eens de walvissen zich hebben volgepropt in de ijskoude oceaan rondom Noorwegen en IJsland, komen ze naar hier om hun kalfjes te baren en op te laten groeien. Iets dichter bij het vasteland kan je trouwens ook walvissen zien. Lissabon, Porto en de Algarve hebben ook bedrijfjes die walvis excursies aanbieden. Een walvissafari in Portugal begint bij €38.

Dominicaanse Republiek

Rond de Dominicaanse Republiek zwemmen grote aantallen walvissen. In sommige plaatsen kan je zelfs met deze dieren gaan zwemmen, maar voor je begint weg te dromen: het kost handenvol geld! Deze exclusieve walvissafari’s -met vliegtuig- of helikoptertransfer- kosten zeker €250 per persoon.
Gelukkig kan je ook kennismaken met de walvissen van de Dominicaanse Republiek rond het prachtige Samana schiereiland. En dat kost je véél minder geld en levert minstens even spectaculaire foto’s op!

Canada

Walvissen en orka’s houden wel van koud water, zo blijkt. Want ook in Canada kan je ze in grote aantallen spotten! De meeste tours worden vanuit Vancouver georganiseerd, maar je kan ook een walvissafari ondernemen vanuit Quebec of Victoria. Deze excursies beginnen vanaf €125.

Mexico

Rond Mexico vind je heel veel wildlife. Naast de grote bultrugwalvissen, zwemmen hier ook walvishaaien rond. Je kan beide dieren zowat overal rond het land zien. Boottochten naar de walvissen of om met walvishaaien te zwemmen kosten tussen €42 en €125 per persoon.

Zuid-Afrika

Als je toevallig in Zuid-Afrika verblijft, waarom doe je dan ook niet meteen een walvissafari? De beste plek om deze gigantische beesten te zien is vanuit Kaapstad. Een georganiseerde daguitstap kost tussen €65 en €125 per persoon. Als je toch zo van het mariene leven houdt, dan kan je ook meteen een ontmoeting regelen met een witte haai. Voor €125 à €170 sta je oog in oog met dit geweldige roofdier.

Australië

Walvissen leggen héél veel kilometers af! Van het frisse Noorwegen zwemmen ze helemaal naar de warme wateren van Australië. Zowat overal langs de oost- en westkust van het land kan je de staarten, ruggen en spuitgaten van deze dieren zien. Voor €45 à €65 kan je ze zien vanaf een boot, maar als je het niet erg vindt om een beetje meer te betalen kan je er ook mee zwemmen! Vanaf de ‘Gold Coast’ (vlakbij Brisbane) kan je met bultruggen zwemmen voor maar €92. Volgens mij een ‘experience of a lifetime’!

plaatsen waar je walvissen kan zien

Er zijn heel wat plaatsen waar je walvissen kan zien, maar… Eén van de mooiste plekken is toch echt wel Noorwegen.

Andere excursies in Noorwegen

De walvissen van Noorwegen zijn een wonderbaarlijke bezienswaardigheid van Moeder Natuur. Maar er is zo veel meer te zien in Noorwegen! Wat dacht je van een zoektocht naar het Noorderlicht? Of een spannende rit met huskies? Kajakken tussen de fjorden misschien? Noorwegen heeft iets voor iedereen!

Lees zeker ook de blog over bezienswaardigheden in Tromsø voor meer inspiratie.

» Alle tours en excursies in Noorwegen

 

Vakantie naar Noorwegen

Een vakantie naar Noorwegen vergeet je niet snel. Kijk ook eens naar deze aanbiedingen richting het land van de eeuwige zon, of de eeuwige duisternis… Afhankelijk van het seizoen 😉

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>