Wandelen op Ameland en wandelroutes

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 februari, 2020

De Waddeneilanden zijn een paradijs voor wandelaars! Ameland is daar geen uitzondering op, want op dit Nederlandse waddeneiland vind je ook enkele prachtige wandelroutes die je langs mooie natuur en bijzondere plekjes brengt. Welke dat zijn en wat je allemaal te zien krijgt lees je verder in dit artikel.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (2 votes)
wandelen in Ameland

Zomer of winter… Wandelen op Ameland is altijd een streling voor het oog. En door de zeelucht zal je nog goed slapen ook!

8 wandelingen op Ameland

Er zijn heel wat wandelpaden aangelegd op Ameland, en je kan ze makkelijk ook met elkaar combineren.Tijdens de wandelingen zie je enkele van de mooiste bezienswaardigheden van Ameland. Toch zijn er zo’n acht wandelingen die de moeite waard zijn als je alle verschillende facetten van het eiland wilt leren kennen.
Onderweg zie je heel wat zand, schattige dorpjes en de lokale fauna en flora.

 1. Westerstrand-Hollumerbos.Vanuit de parkeerplek bij de vuurtoren start deze 3,7 km lange wandeling langs het strand tot je aankomt in het hollumerbos. Onderweg zie je o.a. de vuurtoren van Ameland, verschillende soorten dennen, broedplaatsen van de tureluur, kievit, rot- en brandganzen, de eendenvijver en mooie duinsterretjes.
 2. Hollumer duinen en Lange duinen. Ook hier vertrek je vanuit het parkeerterrein vlakbij de vuurtoren. De hele toch is 9,3 km lang, maar je kan ook een verkorte versie doen van 4,8 km lang. Onderweg zie je de typische stuifdijken van de waddeneilanden die een heel apart landschap creëren. Daarin zijn de rietmoerassen vooral heel mooi. Onderweg kom je ook de vogelkijkhut tegen. Vanuit dit houten bouwwerk kan je o.a. koeten, grauwe ganzen, kuifeenden en fuuten gadeslaan.
 3. Roosduinen en Landweerdijk. Wederom vertrek je vanuit een parkeerterrein, maar dit keer dat vlakbij het Ballumerbos. De volledige route is 6,5 km lang en de verkorte weg loopt 3,6 km door. Tijdens deze wandeling op Ameland zie je cultuurlandschappen. Dat zijn landschappen waar je kan zien hoe de mens heeft ingegrepen in de natuur. Onderweg zie je enkele dijken, duinplassen, bossen en polders.
 4. Hagedoornveld. Je begint voor deze wandelroute aan het fietspad bij het kooihuis. Tijdens de tocht wandel je tussen twee duinen door en onderweg zie je duindoorn die vooral tijdens de herfst heel mooie oranje kleuren aan zijn besjes geeft. Op deze bessen komen ook heel veel vogels af. Het is dus een perfecte wandeling voor vogelspotters!
 5. Kwekerijbos of Briksduinen. De briksduinen waren de vroegere naam voor dit gebied. Hier werden immers heel wat bomen aangeplant om het de eilanden wat makkelijker te maken in hun voorzieningen. Tijdens deze wandeling van 3,8 km vind je dus vooral bomen en heel wat vogels die er zich in verscholen houden. Deze wandeling begint vanuit het kantoor van Staatsbosbeheer in Nes.
 6. Buurderduinen en Bureblinkert. Aan het parkeerterrein aan de Strandweg van Buren begint deze 4,5 km lange wandeling doorheen Ameland. Deze wandeling is heel mooi omdat ze je door drie verschillende gebieden voert; duinen, bossen en het strand.
 7. ‘t Oerd. Aan de splitsing van het Oerderduin fietspad kan je een wandeling maken van vier kilometer lang. Als je echt van rust en natuur houdt is dit de perfecte wandeling! Je bevindt je immers ver van de bewoonde wereld. Tijdens heel hoog water is dit pad trouwens niet begaanbaar. Onderweg vind je heel wat unieke planten en vogels in grote aantallen.
 8. Hollumermieden en Feugelpolle. Het parkeerterrein aan de Hervormde kerk van Hollum is dit keer je uitvalsbasis. Deze toch voert je grotendeels langs de polders, waardoor je heel wat vogels zult zien. Neem dus zeker je verrekijker mee! Kieviten, grutto, scholekster, tureluur en rot- en brandganzen zijn de meest voorkomende gevederde vriendjes.

wandelroutes Ameland

De wandelroutes in Ameland brengen je langs prachtig natuurschoon.

koeien ameland wandelen

En af en toe kom je ook nog enkele locals tegen!

Speciale routes

Om de wandelingen op Ameland nog spannender te maken, zijn er ook enkele ‘speciale routes’ op het eiland te vinden. Zo stel je kinderen ook tevreden, of doe je zelf een onverwachte activiteit!

 • Het paddenpad. Deze route is speciaal voor kinderen die op het eiland verblijven. Tijdens deze korte wandeling (2,1 km) zie je interessante informatiebordjes die de kinderen meer kennis en inzicht geven over Ameland. Bovendien zijn er ook enkele leuke ‘doe-opdrachten’ die kinderen wel kunnen smaken. In het voorjaar leggen kikkers en padden hun eieren langs een deel van de wandeling. Je kan misschien dus kikkers, padden of kikkervisjes zien.
 • Het blote voeten pad. Vanuit het natuurcentrum kan je een wel heel unieke wandeling maken. Rondom het gebouw werd een pad aangelegd met allerlei verschillende soorten bodembedekking. Denk daarbij aan zand, gras, schors, schelpen (auch!), stenen en water. Klim en daal op dit pad, maar dan zonder schoenen! Leuk voor jong en oud, en tegelijkertijd een massage voor je voetjes.
 • Wandeling over de zeebodem. Tezamen met een natuurgids verken je de wadden tijdens deze wandeling op Ameland. Tijdens het laagwater betreed je het natte zand en leer je veel bij over de geschiedenis, de ontwikkeling en de dieren die op de waddeneilanden leven. Heb je geen waterdicht schoeisel meegenomen? Doe de tocht dan op je blote voeten!
wandeling over de zeebodem ameland wandelen

Een wandeling over de zeebodem is goed voor je voeten en geeft je nog meer voeling met de mooie natuur van de Waddeneilanden.

Dieren die je kan zien

De Waddeneilanden hebben een unieke fauna en flora en tijdens het wandelen door Ameland leer je vast heel wat plantjes en diertjes kennen. In totaal zijn er meer dan 90 vogelsoorten die je in bossen, polders en op het waddengebied kunt spotten. Maar wist je dat er ook heel wat zoogdieren op dit unieke eilandje leven?

Vogels

In de bossen vind je vogels die je bij ons ook wel kan vinden. Vinken, koolmezen, roodborstjes en heel wat spreeuwen. Iets zeldzamer zijn de vlaamse gaaien, houtsnipjes of de luidruchtige bonte spechten. Hou je van grotere roofvogels? Ga dan op zoek naar de sperwer of buizerd! Misschien zie je ze wel in actie komen!

In het duin vind je een heleboel ander klein en groot pluimvee. Kraaien, blauwborstjes, graspiepers en héél wat fazanten sieren de mooie duinen en grassen. Kiekendieven, torenvalken en velduilen behoren dan weer tot de mooiste roofvogels van dit gebied.

Rondom de duingebieden zijn altijd veel plassen waar je een rijker scala aan vogels kunt zien. Meeuwen, wilde zwanen, meerkoeten en zelfs ijsvogels en fuuten bouwen hier hun nesten.

In de polders vind je nog heel wat meer vogels. De typische rot- en grauwe ganzen zul je in overvloed vinden. Schattige steltenlopers zoals de grutto, tureluur en kievit zijn ook een streling voor het oog!

Op het wad vind je wellicht de meest unieke verzameling vogels op Ameland. Prachtige lepelaars, kleurrijke bergeenden en aalscholvers met een enorme spanwijdte zoeken hier allemaal naar voedsel. Zeekoeten en alken zijn ook van de partij. Net zoals heel wat verschillende soorten meeuwen die luid van zich laten horen!

fazant ameland vogels

Fazanten werden hier lang geleden door de adel binnengebracht en nu zitten ze echt overal op het eiland!

natuurcentrum ameland wandelen

Zie je de dieren of vogels die je wilt zien niet? Ga dan naar het natuurcentrum van Ameland. Daar vind je prachtige opgezette exemplaren!

Zoogdieren

Schattige knaagdieren zoals het konijn en de (misschien al minder schattige) bosmuis, huismuis en bosspitsmuis zie je her en der verspreid over dit Waddeneiland. Maar wist je dat er ook grote reeën op het eiland rondlopen?
Je verwacht het misschien niet, maar als het laagwater is dan lopen de reeën vanop het vasteland zo het eiland op. Het moet hun bevallen, want ondertussen is er zelfs al een kleine vaste kolonie op Ameland!

Padden en kikkers zijn misschien niet de moeite waard om naar Ameland af te zakken maar zeehondjes zijn dat zeker wel!
Op de Waddeneilanden vind je twee soorten terug, de gewone zeehond en de grijze zeehond. Deze schattig dieren kom je in alle seizoenen tegen op het eiland. Je kan de jonge dieren spotten in de zomermaanden (gewone zeehonden) maar ook in de wintermaanden (grijze zeehonden).
De beestjes zijn nieuwsgierig, maar erg dicht zal je er normaal niet bij kunnen komen. Je moet eigenlijk al geluk hebben om ze op de stranden van het eiland te zien. De beste kans krijg je vanuit een boot tijdens een robbentocht.

Voor de rest vind je doorheen het eiland ook nog heel wat grazers. Schapen, koeien en paarden werden ingezet om de verruiging van de duinen tegen te gaan. Dit is belangrijk omdat zo nieuwe dier- en plantensoorten kunnen kiemen en opgroeien op de Waddeneilanden.

wandelen ameland zeehond

Als je veel geluk hebt zie je misschien wel één van deze schattige zeehondjes tijdens je wandeltocht door Ameland!

Heb je alle wandelingen gedaan en heb je nog steeds geen blaren op de voeten? Doe de wandelingen dan ook eens in de omgekeerde richting! Je zal versteld staan van hoe anders alles eruit ziet als je het wandelen in Ameland van de andere kant uitprobeert.

wandeling vuurtoren ameland

Heel wat wandelingen beginnen bij de vuurtoren van Ameland.

 

Mijn eilandbezoek kwam er in samenwerking met Merk Frysland en Wadden.nl

 

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (2 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>