30 mei, 2020

Wat Pho: de liggende boeddha van Bangkok

Op tien minuutjes wandelen van het Grand Palace ligt die andere trekpleister van Bangkok: Wat Pho. Dit tempelcomplex staat vooral bekend voor het 46 meter lange standbeeld van de liggende gouden Boeddha, maar heeft ook nog vele andere troeven. Een bezoek aan Wat Pho is dan ook onontbeerlijk wanneer je in Bangkok bent!

Reisorganisaties met gratis annulatie tijdens Covid-19

Ben je bang om een reis te boeken tijdens de Corona pandemie? Dat versta ik, maar dat is helemaal niet nodig. Er zijn immers heel wat van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest als je op vakantie gaat tijdens Covid-19!

Klik hier voor een overzicht van de reisorganisaties met hun annulatie- en terugbetalingsvoorwaarden.

Wat pho

Wat is er te zien bij Wat Pho?

Wat Pho is een van de oudste tempels van Bangkok en werd zelfs gebouwd in 1788 voor deze metropool door koning Rama I tot nationale hoofdstad werd gemaakt. De oorspronkelijke naam is Wat Photaram waarvan de naam Wat Pho is afgeleid. Deze verwijst naar het klooster van de Bodhi boom in Bodh Gaya in Indië. Dit is de plek waarvan men gelooft dat Boeddha verlichting heeft bereikt.
Met een oppervlakte van 80.000 is Wat Pho een van de grootste tempels van Bangkok. Je vindt hier meer dan duizend Boeddhabeelden, meer dan waar ook ter wereld. Vele bezoekers komen enkel voor het beroemde beeld van de liggende Boeddha, maar dat is zonde. Er valt hier immers zoveel meer te bezichtigen. Om je op weg te helpen geef ik je een overzicht van de leukste bezienswaardigheden van Wat Pho in Bangkok.

De liggende gouden Boeddha

De absolute trekpleister van is zonder enige twijfel het standbeeld van de liggende Boeddha. Dit staat voor het laatste stadium van zijn ziekte, net voor het toetreden van tot Nirvana waarmee een einde een einde komt aan alle reïncarnaties. Het beeld is vijftien meter hoog en 46 meter lang. De kern is gemaakt uit baksteen dat nadien werd gemodelleerd met pleister en dan verguld. Verder vind je in de kapel 108 bronzen schalen die de 108 gunstige karakters van Boeddha voorstellen. Je zal merken dat vele bezoekers hier muntstukken in leggen want men gelooft dat dit geluk brengt. Uiteraard kan je dit ook doen en bovendien help je de monniken hiermee de tempel te onderhouden.

Phra Rabiang

Deze dubbele kloostergang bevat ongeveer 400 beelden van Boeddha. Als je dat al veel vind moet je weten dat dit een selectie is van oorspronkelijk 1200 standbeelden! Ze stammen af uit verschillende periodes van de Thaise geschiedenis en hoewel ze verschillen, zien ze er toch gelijkaardig uit. Same same, but different. Er staan ook een aantal komische Chinese standbeelden die ongetwijfeld je aandacht zullen trekken. Deze werden oorspronkelijk gebruikt als ballast in schepen.

Phra Rabiang Wat Pho

Rijen beeldjes wachten je vol ongeduld op in deze mooie gang!

Missakawan Park

Dit kleine tuintje ligt vlak aan de viharn (tempel) van de liggende gouden Boeddha en bevat de eerder vernoemde bodhi boom waar Boeddha zat terwijl hij op verlichting wachtte. Er is ook een mooi paviljoentje waar je even kunt uitblazen en welgekomen schaduw kunt opzoeken.

Phra Ubosot

Phra Ubosot is de belangrijkste zaal waar boeddhistische rituelen worden uitgevoerd en eveneens het meest gewijde gebouw van allemaal. Binnenin vind je een verguld Boeddhabeeld waarboven een paraplu hangt die de autoriteit van Thailand voorstelt. Verder kan je hier ook nog het epische verhaal van Ramakien bewonderen, dat in 150 afbeeldingen wordt uitgebeeld. Deze stenen panelen tonen aan hoe transcendentie bereikt kan worden.

Phra Ubosot wat pho

Het is niet alleen de gouden liggende boeddha die mooi is! Ook Het is niet alleen de gouden liggende boeddha die mooi is! Ook Phra Ubosot is bijzonder mooi. is bijzonder mooi.

 

Phra Mondop

Dit is de hal der geschriften die een kleine bibliotheek met heilige boeddhistische scripturen bevat. Deze zijn geschreven op palmbladeren waardoor ze op een speciale manier bewaard moeten worden. Dit brengt met zich mee dat het gebouw niet vaak geopend is voor het publiek. Vlakbij de ingang zijn er echter een aantal bijzonder figuren die Yak Wat Pho worden genoemd, oftewel de Reuzen van Wat Pho. Deze zijn best grappig en zeker het bezichtigen waard.

Phra Maha Chedi Si Rajakarn

Deze naam doet eerder denken aan een Thais gerecht maar dit is geen plaatselijke specialiteit. De Phra Maha Chedi si Rajakarn is namelijk een groep van vier grote stoepa’s (boeddhistische gebouwen die heilige relieken bevatten). Het zijn er niet toevallig vier want ze zijn gewijd aan de eerste vier Chakri koningen. De eerste (met de groene mozaïek) bevatte de overblijfselen van de Boeddha van Ayuthaya, die helaas leeggeroofd werd door Birmaanse plunderaars.

wat pho bangkok Phra Maha Chedi Si Rajakarn

De vier stoepa’s van Phra Maha Chedi Si Rajakarn.

Wat Pho en massages

Op het eerste gezicht klinkt het als een gekke en misschien wel onmogelijke combinatie: een heilige boeddhistische tempel en massages? Bedenk dat je in Thailand bent en alles mogelijk is. Wat velen niet weten is dat Wat Pho wordt beschouwd als de allereerste openbare universiteit van Thailand. Hier kunnen studenten dankzij de vele muurschilderingen en beelden meer leren over literatuur, wetenschap en godsdienst. Ook is er sinds 1955 een school gevestigd die traditionele geneeskunde en massages onderricht. Het is eveneens een van de eerste massagescholen van het land. Als je even wil ontspannen na een hele dag rondhollen in Bangkok, kan je hier van een deugddoende massage genieten.

bangkok wat pho

Het volledige tempelcomplex van Wat Pho is gigantisch groot!

Kaartjes Wat Pho Bangkok

Sinds een aantal jaren moet je betalen als je het tempelcomplex wilt bezichtigen. Kaartjes kosten 100 baht (zo’n 2,5 euro) en moet je niet op voorhand reserveren. Toen ik er was, kreeg ik voor die prijs ook nog een klein flesje water extra. Je zal merken dat inwoners van Thailand gratis naar binnen mogen, maar dit geldt voor elke tempel in het land.
Als je graag een rondleiding wilt in Wat Pho en Bangkok, dan kan je een gids regelen voor ongeveer €50 per persoon.

Openingstijden Wat Pho Bangkok

Wat Pho is elke dag van de week geopend van acht uur ’s ochtends tot vijf uur ’s avonds. Je hebt een uurtje langer de tijd (tot zes uur) om een massage te krijgen.

Kostprijs massage

Voor een traditionele Thaise massage betaal je 420 baht voor een uurtje en 260 baht voor een half uurtje. Voor een voetmassage is dat dezelfde prijs voor een uur maar 280 baht voor 30 minuten.
Als je alle geheimen van de Thaise massage zelf wil ontdekken kan je hier ook een massagecursus volgen. Deze duurt meestal 30 uur, verspreid over vijf dagen en kost je zeker 10.000 baht.

liggende boeddha bangkok

De tempel is veel meer dan alleen de liggende gouden Boeddha van Bangkok!

Zeven leuke weetjes over Wat Pho

 1. Je vindt niet alleen een standbeeld van de liggende Boeddha in Bangkok maar ook onder meer in Myanmar, Maleisië, China, Japan, Indonesië en Cambodja.
 2. Wat Pho is één van slechts zes tempels in Thailand die de eer heeft een eersteklas koninklijke tempel te zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het deel uitmaakt van het UNESCO-werelderfgoed.
 3. In tegenstelling tot wat velen denken bevat Wat Pho niet de grootste liggende Boeddha ter wereld. Deze eer gaat namelijk naar Win Sein Taw Ya in Myanmar, wiens Boeddha een lengte heeft van bijna 183 meter!
 4. Je hebt ondertussen begrepen dat de inwoners van Thailand best gek zijn op lange namen, maar de oorspronkelijke naam van Bangkok tart toch wel alle verbeelding. Krungthep mahanakhon amonrattanakosin mahintara ayuthaya mahadilok popnopparat ratchathani buriromudomratchaniwet mahasathan amonpiman avatansathit sakkathattiya visnukamprasit is de volledige naam. Je begrijpt meteen waarom ze toch voor Bangkok kozen.
 5. De volledige naam van Wat Pho is overigens Wat Phra Chetuphon Wimonmangkalaram. Ook niet mis…
 6. Vergeet niet gepaste kleding te dragen! Zorg ervoor dat je schouders bedenkt zijn en je doet best ook een lange broek aan. Je moet ook altijd je schoenen uitdoen voordat je een tempel betreedt.
 7. Omdat het zo dichtbij het Grand Palace ligt kan je deze perfect combineren en in één dag bezichtigen. Een leuke tip is om de BTS naar Saphan Taksin te nemen van waaruit het slechts een paar minuutjes wandelen is naar de Sathorn Pier. Hier kan je voor amper 17 baht de boot nemen (met een oranje vlag) die je vlakbij het Grand Palace afzet. Een gegidste rondleiding van deze twee trekpleisters is eveneens bijzonder interessant als je meer wil weten over de rijke geschiedenis van deze monumenten.

Plan zeker voldoende tijd in om Wat Pho te ontdekken wat ondanks alle toeristische drukte is de sfeer hier best relaxed. Bij elk bezoek ontdek je wel iets nieuws dus de kans is bijzonder groot dat het niet bij één bezichtiging blijft!

grootste liggende boeddha ter wereld

Wat Pho is dan niet de grootste liggende Boeddha ter wereld, het is toch een prachtig zicht om te zien!

Reis naar Bangkok

Bangkok is een echte wereldstad!
Naast Wat Pho is er natuurlijk nog veel meer te zien in de hoofdstad van Thailand. Daarbovenop vind je er ook overheerlijke restaurants, toffe clubs en cafeetjes en luxueuze hotels. Al dat moois en lekkers hoeft trouwens niet veel te kosten, want Bangkok is heel goedkoop.

Benieuwd? Kijk eens naar deze aanbiedingen:

Reizen tijdens Corona: reisorganisaties met gratis annulatie

Ben je een beetje nerveus om een reis te boeken door Corona? Het zou zo maar eens kunnen dat er een negatief reisadvies geldt of dat grenzen worden gesloten. Gelukkig zijn er tal van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest tijdens een vakantie gedurende deze pandemie!

Ik maakte een overzichtje:

Toegangstickets, tours en rondleidingen:

 • GetYourGuide: Toegangstickets voor bezienswaardigheden, attracties, tours en gegidste rondleidingen mag je gratis annuleren en worden volledig terugbetaald tot 24 uur voor aanvang van je uitstapje. (zie hier)
 • Tiqets.com: Ook bij deze verkoper van tickets, tours en gegidste rondleidingen is een uitgebreid annuleringsbeleid beschikbaar: je kan ten allen tijde gratis annuleren tot 24 uur op voorhand waarbij je volledig wordt terugbetaald. Een reden opgeven hoeft niet. (Zie hier)

Huurauto's

 • Car Del Mar: Huurauto's en extra verzekeringen die zijn afgesloten kunnen gratis geannuleerd worden tot 24 uur op voorhand. (zie hier)
 • Sunny Cars: All-in huurauto's (wagens met de meest complete verzekering mogelijk) geven je sowieso al gemoedsrust op reis, maar bij deze verhuurder kan je ook gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Je krijgt hiervoor een voucher terug. Wijzigingen maken aan je boeking zijn ook gratis. (Zie hier)

Parkeren aan luchthaven

 • Parkos: Parkeren bij luchthaven Charleroi of Zaventem (of Eindhoven, Maastricht, Düsseldorf, Keulen, ...) kan ook met volledige terugbetaling bij een annulatie tot 24 uur op voorhand. Ook bij wijzigingen zijn er geen kosten aan verbonden. (Zie hier)

Vliegtickets

 • Brussels Airlines: Bij annulatie krijg je een voucher ter waarde van het aankoopbedrag die je mag inwisselen voor een nieuwe vlucht tot en met 31 januari 2021. Is er geen annulatie maar wil je je vlucht toch wijzigen? Momenteel mag je éénmalig een gratis wijziging maken tot en met 31 januari 2021. (Zie hier)
 • Tui Fly: Deze populaire reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij biedt ook enkele Corona gerelateerde services. Bij annulering wordt de volledige reissom terugbetaald met een voucher. Word je reis niet geannuleerd maar wil je liever niet vertrekken? Dan kan je tot en met 31 augustus 2020 je vakantie kosteloos omboeken. (Zie hier)
 • Accommodaties en hotels

  • Booking.com: De bekendste website om hotels en overnachtingen bij te boeken geeft geen geld terug bij annulatie of wijziging. Uit voorzorg boek je dus maar beter een accommodatie waarbij je wel gratis kan annuleren. Dit wordt telkens duidelijk vermeld op de website.
  • Air BNB: Deze populaire website om accommodaties te boeken heeft geen aanpassingen gedaan aan zijn beleid. Er is geen gratis annulatie, maar indien je voldoende op tijd annuleert moet je wel maar een deel van de totaalprijs betalen.
  Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
   
  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
   

  Volg je mij al op Social Media?


  Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
  Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
  Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

  Like Checkoutsam op Facebook
   

  Laat een bericht achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Check Out Sam

  Check Out Sam

  WIL JE MEER REISTIPS?
  Volg me dan op
  Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!