9x Wat te doen in Bouillon? Bezienswaardigheden + Tips!

Er is heel wat te doen in Bouillon en dat voor zowel jong en oud. Of je nu op zoek bent naar historische trekpleisters, activiteiten waar je de adrenaline voelt gieren of enkele mooie wandelingen: deze stad in de Belgische Ardennen heeft het allemaal!
Met onderstaande reisgids plan je vlot je bezoek naar de mooiste bezienswaardigheden van Bouillon.

4.6/5 - (10 stemmen)

wat te doen in Bouillon Tombeau du Geant

1. Belvédère de Bouillon

Het Belvédère is het mooiste uitzichtpunt van Bouillon en daardoor ook één van de bezienswaardigheden die je niet mag overslaan. Het ligt eventjes wandelen uit het stadscentrum, maar als je al die inspanning niet ziet zitten (want het is wel even klimmen!) geraak je hier ook met de wagen. Dan nog zal je je beenspieren moeten inschakelen, want de Belvédère is een houten toren die je alleen te voet op kan. Pas wanneer je de bovenste etage bereikt, mag je genieten van dit mooie uitzichtpunt in Bouillon.

De houten toren is op zich al erg mooi, omdat het zo natuurlijk in de omgeving past. Het bouwwerk heeft wel een beetje weg van een mijnschacht, maar dan specifiek bedoeld als verhoog voor nieuwsgierige toeristen.

Het leuke aan dit panorama is dat je de stad en het kasteel van hier ziet liggen, maar ook de weidse natuur errond.

Belvédère de Bouillon

Nadat je dit houten bouwwerk bent opgeklommen…

bezienswaardigheden Bouillon Belvedere

Word je beloond met deze prachtige uitzichten!

2. Kasteel van Bouillon

Een ander mooi uitzichtpunt over Bouillon krijg je vanaf het beroemde (en beruchte!) kasteel. Deze gigantische constructie is zelfs de oudste burcht van België en werd al gebouwd in de zevende eeuw. Het spreekt dan ook voor zich dat dit één van de mooiste bezienswaardigheden in de Ardennen is.
In de elfde eeuw kwam dit slot in handen van Godfried van Bouillon die het op zijn beurt verpandde zodat hij zijn deelname aan de Eerste Kruistocht kon betalen. Voor de status van held en mythisch figuur moet je duidelijk wel serieus wat centen over hebben!

En ook tegenwoordig is er nog heel wat te doen in het kasteel van Bouillon!

Naast de fenomenale uitzichten over de Semoisvallei en de omliggende natuur, leer je natuurlijk ook veel bij over de geschiedenis van dit fort. Dat kan op eigen houtje, met een brochure of met een gids. Met behulp van ridderlijk uitgedoste paspoppen kom je al snel te weten dat het allesbehalve een pretje was om hier te leven of werken.

Het Fort van Bouillon is ook gedeeltelijk omgevormd tot een museum. Zo is er een tentoonstelling over de ontwikkeling van het schrift en natuurlijk de drukkerij in de middeleeuwen.

Wil je je bezoek aan het slot een beetje spannender maken? Boek dan een fakkeltocht door de gangen en kerkers van het kasteel! Dat kan met een groepsbezoek of een individueel bezoek tijdens de schoolvakanties. Voor dat laatste moet je wel telefonische afspraken maken.

fort van bouillon bezienswaardigheden

Het Fort van Bouillon is echt gigantisch groot!

kasteel van Bouillon binnen

De permanente tentoonstelling geeft een goed beeld van hoe hard het moet zijn geweest om hier te leven en werken!

uitzicht kasteel van bouillon wat te doen

En de uitzichten van zo hoog zijn heel spectaculair!!

3. Roofvogelshow van het kasteel

Er is ook heel wat te doen in Bouillon voor dierenliefhebbers en kinderen. Dagelijks worden er in het kasteel verschillende roofvogelshows gegeven. Uilen, valken en andere gepluimde dieren geven het beste van zichzelf terwijl de valkenier je alles vertelt wat je over deze scherpgebekte vogels moet weten.

Terwijl het publiek veilig op de tribune zit op de binnenplaats van het kasteel, vliegen de beestjes  hoog boven jou. Wanneer de valkenier een stukje voedsel op de grond gooit, duiken de dieren snel naar beneden en scheren ze soms rakelings langs het hoofd van alle bezoekers. Indrukwekkend!

Soms wordt ook de hulp ingeroepen van het publiek. Steek dus gerust je hand op als je van dichtbij kennis wilt maken met de roofvogels!

Na afloop (of als de show nog niet is begonnen) kun je ook al naar de dieren kijken. Hun uit de kluiten gewassen vogelhuisjes staan namelijk gewoon op de grote binnenplaats.

wat te doen in Bouillon roofvogelshow

Een bezoek aan het kasteel wordt nog leuker als je ook de roofvogelshow kan zien.

4. Église des Saints Pierre et Paul

Een kerk lijkt misschien niet één van de spannendste bezienswaardigheden in Bouillon, maar het unieke exterieur is volgens mij zeker een bezoekje waard. Je ziet immers niet elke dag een gele kerk!
Bovendien ligt dit monument niet ver van het kasteel en is het maar een kleine omweg om deze trekpleister ook te bezichtigen.

De binnenkant van de Église des Saints Pierre et Paul ziet eruit als de meeste kerken in België, maar ga toch maar een kijkje nemen naar enkele van de schilderijen. Naast werken over Jezus vind je hier namelijk ook wat kunst die Godfried van Bouillon in de schijnwerpers plaatst.

Église des Saints Pierre et Paul Bouillon bezienswaardigheden

Geef toe: dit is toch een speciaal kerkje, he?

5. Wandel naast de Semois

Niet alleen vanuit het Belvédère en het kasteel krijg je fantastische panorama’s over Bouillon, want ook tijdens een wandeling langs de Semois weet je niet waar eerst te kijken!

Deze lange rivier stroomt traag door de historische binnenstad en de vele natuur errond. Daardoor is het de ideale plek om er een korte of lange wandeling langs te maken.
In de lente en zomer zijn er trouwens heel wat cafeetjes en restaurants die hun terrasjes hier opzetten, of allerlei activiteiten die langs het water plaatsvinden. Gezelligheid troef!

Alweer een prachtig uitkijkpunt op het kasteel!

Bouillon bezienswaardigheden

En ook Moeder Natuur is nooit veraf.

6. Tombeau du Géant

De Tombeau du Géant of het Graf van de Reus is één van de mooiste wandelingen in de Ardennen en ligt in de omgeving van Bouillon.

Aangezien dit natuurspektakel nogal afgelegen is, kun je hier eigenlijk alleen met de auto naartoe. Gelukkig is het niet ver rijden en kun je je ook gewoon parkeren aan het uitzichtplatform. Van daar krijg je meteen een oogverblindend mooi panorama over dit prachtige stukje natuur.

Als je in de buurt van Bouillon wilt wandelen, dan is dit trouwens ook het perfecte startpunt. Er zijn namelijk twee wandelroutes aan de Tombeau du Géant verbonden. Ofwel kies je de route van vijf kilometer, ofwel die van dertien kilometer. Alleen bij de langste kun je ook rechtstreeks vanuit Bouillon vertrekken.

Als je vanuit Bouillon start, dan moet je eerst enkele kilometers langs de prachtige Semoisvallei wandelen. Geniet van de ongerepte natuur onderweg of verwonder je over één van de hangbruggen. Eens je in Botassart bent aangekomen, mag je wel niet vergeten om helemaal naar boven te beklimmen. Want vanaf daar krijg je dit feeërieke uitzicht pas te zien.

tombeau du Geant graf van de reus

Eén van de allermooiste uitzichten in de Ardennen: de Tombeau du Géant of het Graf van de Reus.

7. Laddertjeswandeling van Bouillon (Rochehaut)

Niet ver van het Graf van de Reus en Bouillon light het pittoreske Rochehaut. Dit dorpje is op zich al een bezoek waard, maar het is toch vooral de beroemde laddertjeswandeling die de toeristen naar hier trekt. Volgens velen is dit één van de meest uitdagende activiteiten en bezienswaardigheden rond Bouillon, maar net daarom zal niet iedereen er zo’n grote fan van zijn.

Hoewel de volledige wandelroute maar vijf kilometer lang is, zal je wel serieus wat werk moeten verzetten om ze tot een goed einde te brengen. Al vanaf het begin is deze hike namelijk behoorlijk pittig! Als je er niet voor terugdeinst om af en toe op handen en voeten naar beneden te glijden en héél veel af te dalen en terug te klimmen, dan is dit wel iets voor jou. Gelukkig word je tijdens deze Promenade des Échelles ook geholpen door vier laddertjes onderweg.

Je begint op een hoog gelegen stuk, maar mag meteen aan een steile afdaling beginnen die je naar de oevers van de Semois brengt. Van hier begint het voortdurende jojoën: op en neer, op en neer, … totdat je uiteindelijk bij de finish aan komt.
Gelukkig krijg je onderweg ook tal van spectaculaire uitzichten voorgeschoteld!

Zoals je ziet is er in de buurt van Bouillon ook heel wat te doen voor wandelliefhebbers!

Meer lezen of foto’s zien van deze route? Lees dan ook dit: de Laddertjeswandeling van Bouillon.

laddertjeswandeling Bouillon bezienswaardigheden

En op deze befaamde laddertjes moet je natuurlijk ook een foto nemen!

laddertjeswandeling Bouillon wat te doen

Bereid je voor op héél veel klimmen en dalen.

8. Uitzichtpunt op Frahan

In datzelfde Rochehaut ligt nog een ander utizichtpunt dat je niet mag missen. Het ‘Frahan Point de Vue‘ ligt net buiten het dorpscentrum en is trouwens ook de ideale plek om je auto te parkeren als je de laddertjeswandeling gaat doen.

Het panorama dat je van hier krijgt doet een klein beetje denken aan de Tombeau du Géant, alleen krijg je dit keer een blikveld over het dorpje Frahan. Afhankelijk van het weer dat boven deze plek hangt, krijgt het uitzichtpunt iets magisch of mystieks en dat tovert het natuurlijk om tot één van de mooiste bezienswaardigheden van Bouillon!

uitzichtpunt Frahan

Een mooi panorama om de zware laddertjeswandeling mee af te sluiten.

9. Kajakken op de Semois

Zoek je nog naar wat er te doen is in Bouillon voor durvers en sportfanaten? Dan moet je een kajak huren (of er zelf eentje meebrengen) en de Semois afvaren.

Als je er eentje huurt, zijn er verschillende mogelijkheden met inbegrepen reddingsvesten (en dieren mogen ook mee op de boot). Handig is ook als je emmer krijgt om al je spullen in op te bergen, maar natuurlijk kun je zelf ook één van deze beste waterdichte zakken meenemen.

Er zijn twee vertrekpunten (Bouillon of Poupehan) en drie verschillende routes. Zo kun je kiezen voor een afvaart van vier, vijftien of twintig kilometer.

Het leuke aan kajakken op de Semois is dat iedereen het kan. Omdat het geen wilde rivier is, varen zelfs kleintjes veilig mee. Ideaal dus voor een leuke daguitstap met de volledige familie!

Wil je deze leuke activiteit in Bouillon op de gevoelige plaat vastleggen? Vergeet dan zeker niet om ook een goede onderwatercamera mee te nemen.

Ardennen kajakken

Geniet van de uitzichten en daag je zelf uit met een lange tocht over het water!

5x Bijzonder overnachten in Bouillon

Overnachten aan de voet van het kasteel

Bij Au Pied Du Château boek je een appartement op slechts 500 meter afstand van één van de grootste bezienswaardigheden van Bouillon: het kasteel. Als je bij deze accommodatie op het balkon staat, dan heb je dus ook een prachtig uitzicht. Je kijkt niet alleen naar het kasteel van Bouillon en de rest van het stadje, maar ook over de rivier Semois.

Au Pied Du Château is dus een goede uitvalsbasis als je van plan bent om heel wat te doen in Bouillon en een slaapplek zoekt in het centrum. Het appartement van 80 m² groot is voorzien van een slaapkamer, badkamer, woonkamer en een volledig uitgeruste keuken met eethoek. Een overnachting boek je vanaf €167 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Au Pied Du Chateau Bouillon

Au Pied Du Chateau

Uniek overnachten in een 18e-eeuws gebouw in de Ardennen

Origineel overnachten in de Ardennen doe je in Hotel de la Poste – Relais de Napoleon III. Dit hotel is namelijk gevestigd in een historisch gebouw uit 1730 en het interieur heeft ook deels een authentieke sfeer, maar uiteraard wel gecombineerd met moderne faciliteiten om het verblijf aangenaam te maken.

Bij het hotel hoort ook een restaurant en een cocktailbar met lounge waar je geniet van een gevarieerde, internationale keuken en bijzondere drankjes. Ga je liever op pad en de omgeving van Bouillon verkennen? Dan is het goed om te weten dat de Archeoscoop Godfried van Bouillon op slechts 100 meter afstand ligt en dat je in vijf minuten lopen bij het Kasteel van Bouillon bent. En aangezien je in een Ardense stad bent, behoren mountainbiken, hiken en andere avontuurlijke activiteiten ook tot de mogelijkheden.

Een overnachting in dit historische pand uit de 18e eeuw boek je vanaf €116 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Hotel de la Poste - Relais de Napoleon III

Hotel de la Poste - Relais de Napoleon III

Relais de Napoleon III Bouillon

Vakantiehuis voor de hele familie

Op zoek naar een groot vakantiehuis in de natuur van Bouillon voor de hele familie? Dan is deze accommodatie een goede optie, want vanaf €115 per nacht slaap je hier met maximaal acht personen, verdeeld over vier slaapkamers.

Het huis heeft alles wat je nodig hebt voor een comfortabel verblijf. Zo is er een gezellige woonkamer met een zithoek, eethoek, open haard en is er een compleet ingerichte keuken aanwezig met kookgerei, bestek en servies. Ook zijn er twee badkamers met een douche en ligbad te vinden en is er een recreatieruimte met tafelvoetbal.
Ga je naar buiten, dan is er een terras met barbecue en een omheinde tuin waar kinderen kunnen spelen.

Qua activiteiten is er heel wat te doen in Bouillon als je hier overnacht. Het Tabak Museum ligt op slechts 230 meter lopen, maar wandelen, mountainbiken en fietsen in de natuurrijke omgeving zijn natuurlijk ook één van de activiteiten die je kunt inplannen!

Prijzen en beschikbaarheid: Belvilla

Vakantiehuis Bouillon

Bouillon vakantiehuis

Charmant hotel met prachtig uitzicht over Bouillon en de Ardennen

Hotel Panorama is één van de leukste charme hotels die de Ardennen rijk is.
Waarom? Zoals de naam misschien al verklapt, krijg je bij deze accommodatie een prachtig panoramisch uitzicht op Bouillon, de Semois rivier en de pittoreske vallei.

Alle kamers zijn ruim (minimaal 35 m² tot 60 m² als je de suite boekt) en hebben een gezellig zithoekje met grote ramen, zodat je veel van de omgeving ziet. Daarnaast heeft het bijbehorende restaurant ook een terras waar je onder het genot van een hapje en drankje van het schilderachtige uitzicht geniet, want het hotel zelf is iets hoger gelegen dan de rest van de omgeving.

Wil je ook in één van de mooiste charme hotels in de Ardennen overnachten? In Hotel Panorama boek je al een kamer vanaf €120 per nacht. De prijs is inclusief een continentaal ontbijt.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Hotel Panorama Bouillon

Hotel Panorama

Bouillon hotel Panorama

Gezellige gîte

Gîte Le Gros Chêne is een vakantiehuis aan de rand van Bouillon en biedt ruimte voor vier gasten. Het huisje heeft twee slaapkamers, een kitchenette, zitkamer, badkamer met douche en wasmachine en een gezellige tuin met zitmogelijkheden en barbecuefaciliteiten op het terras. Als je met de auto komt, is er een gratis privéparkeergelegenheid.

Overnachten in Bouillon doe je bij Gîte Le Gros Chêne je al vanaf €86 per nacht, dus het is een prima budgetoptie voor bijvoorbeeld een gezin of een vriendengroepje.

Vanaf het huisje zijn er uiteraard veel avontuurlijke activiteiten te ondernemen, aangezien het in de natuur ligt. Liefhebbers van hiken en kanoën zitten hier dus goed. De accommodatie ligt maar op een klein half uurtje rijden van de Franse Ardennen, dus wandelen bij deze zuiderburen behoort ook tot de mogelijkheden!

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Gite Le Gros Chene

Bouillon Gîte Le Gros Chêne

Met deze tips voor bezienswaardigheden en wat er te doen is in Bouillon kun je makkelijk een weekendje vullen. Heb je nog meer schatten gevonden? Laat het mij en andere lezers gerust weten in een berichtje onderaan deze blog.

Meer ideeën nodig voor je vakantie naar Zuid-België? Lees dan ook dit artikel: Wat te doen in de Ardennen?
En ook op de website van Visit Wallonië vind je nog meer tips en ideeën!

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.6/5 - (10 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam