Bezienswaardigheden Rhodos: Wat te doen? Activiteiten + hoogtepunten!

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 23 oktober, 2023

Rhodos is één van de meest tot de verbeelding sprekende eilanden van Griekenland. Deze parel van de Egeïsche zee heeft alles voor een geslaagde vakantie. En dat heeft natuurlijk veel te maken met de talrijke bezienswaardigheden van Rhodos.
De rijke geschiedenis en cultuur, magische dorpjes, ongerepte natuur, paradijselijke stranden, avontuurlijke activiteiten en ontspannende (dag)uitstapjes zorgen ervoor dat ieders hart hier sneller begint te slaan.
In deze blog ontdek je wat er allemaal te doen is in Rhodos en waarom het één van mijn favoriete Griekse bestemmingen is.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (11 votes)

wat te doen in Rhodos

Dingen om te doen in Rhodos

In deze blog over Rhodos heb ik het over bezienswaardigheden, maar ook leuke tours en uitstapjes die je op dit eiland kan doen. Doe dus zeker nog wat extra inspiratie op bij GetYourGuide. Ik boek mijn uitstapjes altijd ben hen omdat je gratis mag annuleren tot 24 uur op voorhand, maar ook gewoon omdat ze heel veel mogelijkheden hebben. Hieronder staan alvast enkele leuke tours en ideeën voor Rhodos:

1. Oude stad van Rhodos

Het historische stadsgedeelte van Rhodos is betoverend mooi. Eens je langs de brug en door de oude toegangspoorten bent gewandeld, kom je terecht in een teletijdmachine. De kasseien paadjes leiden je langs zandkleurige huisjes, triomfantelijke bogen en talrijke artisanale winkeltjes tot je uiteindelijk in het kloppend hart van dit eiland terecht komt. De hoofdstraat is bezaaid met toeristische winkeltjes en vanaf hier krijg je een fenomenaal uitzicht over enkele bijzondere gebouwen binnenin deze kern.

Je hebt zeker een dag nodig om al dit moois te ontdekken. Een goed idee is dan ook om een rondleiding met een lokale gids te bezoeken. Er is namelijk heel wat te doen in Rhodos Stad maar ook in de nabije omgeving! Als je er liever zelf op uit trek, geef ik hier alvast mijn persoonlijke tips:

Rhodos stad

Het centrale pleintje van de historische stadskern.

oude stad Rhodos bezienswaardigheden

De oude stad is behoorlijk groot.

2. Maak een wandeling onder of op de stadsmuur

Dé attractie in Rhodos stad is natuurlijk de imposante stadsomwalling. Deze kolos spreidt zich uit over vele honderden meters en omringd nog steeds het volledige dorp.

Van aan het Grootmeesterspaleis is er een toegangspoort vanwaar je over deze stadsmuur mag wandelen. Onderweg krijg je prachtige panorama’s over de oude stad, de zee die vlakbij ligt en de boten die daar zachtjes op deinen. Langs de andere kant zie je het razend drukke verkeer van het nieuwe Rhodos en het vele groen van de stadsparken die rond de historische kern zijn aangeplant. Ongelooflijk hoe ver je blikveld rijkt vanaf deze hoogte!

Ik schat dat je tussen één à twee kilometer aflegt. Het pad is in vrij goede staat en iedereen kan deze wandeling dan ook doen. Alleen in het begin en op het einde zijn er enkele trappen.

Een minder bekend weetje, is dat je ook in veel van dat groen rond de omwalling kunt wandelen. Dit prachtig aangelegde park schotelt je dan wel geen uitgestrekte uitzichten voor, toch vond ik dit nog een tikkeltje aangenamer om te bezichtigen. Van beneden is de kasteelmuur namelijk nóg imposanter. Hier kun je zeker twee kilometer lang rond flaneren.

stadsmuur wandeling Rhodos

Vanaf de stadsmuur krijg je een fantastische blik over de oude stad!

En het mooiste van alles? Beide hoogtepunten van Rhodos Stad zijn helemaal gratis!

De wandeling naast de omwalling vond ik persoonlijk nog mooier.

rhodos stadsomwalling

Bij deze tweede wandeling kom je uiteindelijk uit bij een heel mooi park naast de muren.

3. Ridderstraat

Eén van de mooiste weggetjes in de historische kern is de Ridderstraat. Ooit waren dit (bijna allemaal) herbergen die de ridders van de Johannieters verwelkomden voor een hapje, drankje of overnachting.

Daardoor hangt hier ook echt nog een heel middeleeuws sfeertje. Dat valt voornamelijk op door de prachtige deuren en de wapenschilden die boven vrijwel elk huisje zijn gebeeldhouwd.

Dit hoogtepunt is nog helemaal authentiek, want er is geen enkel winkeltje of restaurant in deze straat te bespeuren.
Slenter de Ridderstraat door tot helemaal bovenaan en komt automatisch uit bij de volgende bezienswaardigheid van Rhodos Stad; het Grootmeesterspaleis.

Ridderstraat-Rhodos-bezienswaardigheden

De befaamde Ridderstraat!

4. Grootmeesterspaleis

De Kastello of het Grootmeesterspaleis is een fenomenaal en uiterst goed bewaard gebleven middeleeuws paleis. Dit gotische pareltje is wondermooi van buitenaf en herbergt tegenwoordig een archeologisch museum. In de collectie vind je onder andere klassieke en Romeinse sculpturen, mozaïeken vloeren, begrafenis vondsten en grafplaten.

Vroeger werd dit prachtige kasteel gebruikt door de ridders van de Johannieterorde. Je weet wel, diezelfde lui die ook regelmatig in de Ridderstraat langs kwamen.

Grootmeesterspaleis Rhodos

De ingang van het Grootmeesterspaleis.

5. Mandraki haven

Eigenlijk ligt Mandraki nét buiten de Oude Stad, maar toch is het ook één van de hoogtepunten van Rhodos. Van hier krijg je namelijk een ongeëvenaard uitzicht over de historische kern. De omwalling is vanaf hier erg goed te zien. Verder is het ook leuk om gewoon even rond de haven te snuffelen om leuke boten te zien.

Vanuit Mandraki vertrekken dagelijks ook heel wat leuke excursies vanuit Rhodos. Als je een dagtocht organiseert naar Simi eiland, Lindos met de boot bezoekt of een dagje gaat chillen op een catamaran, dan is de kans groot dat je van hieruit vertrekt.

Mandraki haven

De haven van Mandraki.

Mandraki Rhodos

Het is zo heerlijk om hier even rond te lopen!

6. Lindos

Eén van de bekendste en mooiste dorpen in Rhodos is Lindos. De wirwar van witte huisjes trekt dagelijks heel veel toeristen aan van over het hele eiland, dus helemaal voor jezelf krijg je dit plekje nooit. Met een eigen huurauto geraak je hier vlot, maar er zijn ook tal van (goedkope!) dagtours die je naar dit feeërieke stadje brengen.

Tijdens een rit naar Lindos krijg je op een bepaald moment een heel mooi uitzicht over het stadje. Zet je wagen dus even aan de kant en maak zeker enkele foto’s! Vanaf dit panoramapunt zie je de beroemde witte huisjes, maar ook de imposante Acropolis van Lindos en de haven met kleine en grote boten en plezierjachten.

Aan Lindos is er nauwelijks parkeergelegenheid, dus ik raad aan om je auto achter te laten op één van de parkings bovenaan de stad. Van daaruit is het tien minuutjes stappen vooraleer je de witgekalkte straten eindelijk kunt verkennen.

De sneeuwwitte huizen met beige portieken en bruine deuren of ramen vormen samen een prachtig geheel en het spreekt dan ook voor zich dat dit één van de meeste geliefde bezienswaardigheden van Rhodos is. Wijk af en toe af van de hoofdstraat en beklim enkele trapjes. Deze steegjes worden door de meeste bezoekers genegeerd en zijn daardoor -volgens mij- net mooier. Hier vind je nog geen toeristische winkeltjes of restaurants, maar wel verborgen parels.

Verblijf je in of vlakbij Rhodos Stad? Hieronder vind je alvast de beschikbaarheid van zo’n tour naar dit prachtige plekje:

Lindos

Lindos!

Lindos Rhodos

Verdwaal door het witte labyrint van Lindos.

activiteiten Rhodos Lindos

Eén van de populairste activiteiten in

7. Acropolis van Lindos

Vanuit het centrum is het een kwartiertje klimmen naar de Acropolis van Lindos. Natuurlijk heb ik het hier niet over de bekendste van alle bezienswaardigheden in Athene. ‘Acropolis’ werd door de oude Grieken namelijk gebruikt voor het hoogste punt van de stad. Daar stond vaak een vesting die instond voor de verdediging van hun stad, maar ook tempels waar hun goden werden vereerd.

Om dit prachtig bewaarde monument te bezoeken, moet je een toegangsticket aanschaffen. Doe je dat online? Dan kost dat €8 per persoon en kun je tot 24 uur op voorhand gratis annuleren.

Tijdens een bezoek aan de Acropolis van Lindos krijg je een indrukwekkende omwalling te zien vanwaar de uitzichten waarlijk fabelachtig zijn. Je ziet niet alleen de witte huizen van Lindos van bovenaf, maar ook de nabijgelegen St. Paul’s Bay en het azuurblauwe water rond dit stadje.

En ook de archeologische opgravingen binnenin de omwalling zijn de moeite waard! De gerestaureerde tempel van Athena en de overblijfselen van de Stoa (overdekte wandelweg) en dan met name de Propyleeën (toegangspoort) zijn prachtig.
Deze laatste zijn trouwens geïnspireerd door de propyleeën van het Parthenon. Nog een reden om de Acropolis van Athene te bezoeken, dus!

Met een beetje fantasie zie je al snel hoe deze plek er ooit heeft uitgezien. En als da niet lukt, helpen de vele informatiebordjes je daar wel bij!

Eens het Christendom zich verspreidde over Griekenland, kwamen er op deze heuvel ook kerken te staan. Nog later werd er aan dit alles ook nog een (klein) kasteel bijgevoegd. Tijdens de Ottomaanse (Turkse) periode, raakten deze gebouwen in onbruik en vielen langzaamaan in verval. Gelukkig werden ze mooi opgeknapt en gerestaureerd zodat we er nu met z’n allen van kunnen genieten.

Tickets nodig? Kijk hieronder alvast naar de beschikbaarheid en prijzen:

Wát een uitzichten!!!

Deze acropolis is één van de spectaculairste bezienswaardigheden in Rhodos, volgens mij.

8. St. Paul’s Bay

Vanaf de Acropolis van Lindos krijg je het mooiste uitzicht over St. Paul’s Bay. Deze baai wordt bijna volledig ingesloten door rotsachtige heuvels. De twee landtongen raken elkaar echter nét niet, waardoor je hier heerlijk kunt genieten van rustig water en weinig wind.

Aan beide zijden vind je kleine rotsachtige zandstranden. Zoals overal in Rhodos, vind je ook hier strandstoelen en parasols. Verder zijn er ook heel wat watersporten die je in deze baai kunt beoefenen. Zo is er bijvoorbeeld een onderzeeërcruise (!) waarbij je kennis maakt met het onderwaterleven rond dit eiland en ook geregeld een zwemstop maakt.

St Pauls Bay

St. Paul’s Bay gezien vanaf de acropolis.

St Pauls Bay Lindos

En ook vanaf de begane grond is het nog steeds een prachtig strand.

9. Kallithea Springs

De Kallithea bronnen zijn een prachtig plekje op amper acht kilometer van Rhodos stad. Wie denkt hier een heerlijke wellness ervaring mee te maken, komt helaas wel bedrogen uit… Hoewel Kallithea tot de jaren 1900 als relaxoord bekend stond, veranderde dat nadat de Duitsers deze plek als gevangenis gebruikten tijdens Wereldoorlog Twee.

Na deze periode kwamen de Kallithea Springs in verval en pas in de eenentwintigste eeuw werd deze attractie in Rhodos terug hersteld in zijn oorspronkelijke glorie. De prachtige en sierlijke gebouwen ogen ietwat Arabisch en ook wel wat Italiaans. Als jij dat ook vindt, dan heb je dat goed gezien want in de twintigste eeuw (wanneer de gebouwen oorspronkelijk werden gebouwd) stond Rhodos namelijk nog onder Italiaans bewind.

Wandel door de mooie tuinen, geniet van het verkoelende briesje, bekijk de gerestaureerde thermen (in het grootste gebouw vind je een fotocollectie die de geschiedenis van de thermen duidelijk vertelt) of plons het water in aan één van de stranden.
Wil je liever wat rustiger zitten? Dan is er ook een aangename bar waar je een (duur) drankje kunt nuttigen.

Aan de ingang vind je trouwens een leuk opvangcentrum voor katten. Het is hier dan ook altijd druk met zonnenminnende stoeipoezen en heel vaak zijn er ook enkele speelse kleintjes bij!

Wil je deze bezienswaardigheid op een originele manier ontdekken? Klim dan aan boord van een cruise, waarbij je naast deze bronnen ook nog Afandou en Quinn Bay bezoekt.

Rhodos bezienswaardigheden Kallithea Springs

Heerlijk plekje om te ontspannen!

Kallithea Springs Rhodos

De bronnen zijn niet meer in gebruik, maar wel leuk om te zien.

10. Vlindervallei

De Vlindervallei, Petaloudes vallei of Valley of the Butterflies is een prachtig natuurgebied in het ruige en bergachtige noordwesten. Het is één van de bekendste bezienswaardigheden van Rhodos en dat hoeft niet te verbazen! Tijdens een wandeling door dit domein denk je ongetwijfeld aan de Belgische Ardennen… Persoonlijk vond ik dat deze route wel enkele gelijkenis toonde met de magische Hoëgne vallei.
Ook voor wandel- en natuurliefhebbers is er dus heel wat te doen in Rhodos!

Een houten pad kronkelt langs een snelstromende bron die zich op zijn beurt langs rotsen, keien en klauwende bossen baant die helemaal werden ingepalmd door donker mos. Sommige bomen lijken echt uit een sprookjesfilm te komen! De bolle vormen, schotse en scheve basten en takken die tot leven gewekt worden door de wind zijn betoverend mooi! Eens de zon door het bladerdak schijnt, word je helemaal verliefd op dit magische plekje.

Alsof dat allemaal nog niet mooi genoeg is, staat dit hoogtepunt in Rhodos natuurlijk ook bekend om zijn vlinders. De zeldzame Panaxia Quadripunctaria Rhodosensis (probeer dat maar eens uit te spreken!) floreert hier namelijk tijdens de zomermaanden en maakt een bezoek aan dit sprookjesbos een nóg magischere ervaring!

De Vlindervallei bestaat uit twee delen en zou ik alleen aanraden voor mensen die goed te been zijn. Er zijn namelijk nogal wat hoogteverschillen die je onderweg trotseert met behulp van trapjes. Persoonlijk vond ik het tweede deel (te beginnen vanaf de tweede parking) het spectaculairst. Vooral bij het einde zijn de watervallen, bomen en beekjes erg mooi.
De 100 trappen omhoog naar de Snack Bar (of de 300 trappen naar het Kalopetra klooster) zou ik niet meer doen. Deze weg is niet speciaal meer en er is een grote kans dat het klooster gesloten is. Als je Kalopetra toch wilt zien, kun je dit plekje ook met het klooster bereiken.

Heeft het de dag voor je bezoek (hevig) geregend? Dan is de kans groot dat de Vlindervallei gesloten is (ik spreek uit mijn eigen ervaring…). Door modderstromen en gladde paden worden deze voorzorgsmaatregelen genomen.
Verder is het ook goed om te weten dat een bezoek aan deze mooie bezienswaardigheid in Rhodos drie euro per persoon kost.

Geniet je onderweg liever van de mooie roadtrip? Boek dan een begeleide tour vanuit Rhodos Stad waarbij je ook Lindos aandoet en deelneemt aan een heerlijke wijnproeverij.

bezienswaardigheden Rhodos vlindervallei

Sprookjesbos?

Vlindervallei Rhodos

Of griezelbos?

wat te doen in Rhodos vlindervallei

Ik vond het in ieder geval een magische wandeling!

11. Anthony Quinn baai

Eén van de allermooiste stranden in Rhodos is de Anthony Quinn baai. Tijdens de rit naar deze inham, passeer je al langs heel wat prachtige pareltjes maar de ligging van Anthony Quinn Bay tovert dit ongetwijfeld om tot het allermooiste exemplaar!

Ingesloten door rotsige heuvels met veel groen is dit strand niet alleen prachtig, maar ook heel rustig. Er is nauwelijks wind en ook de golven zijn heel kalmpjes.

Dit is een kiezelstrand, maar je kunt parasols en ligbedjes huren om het jezelf comfortabeler te maken. Je hoeft ook niet over rotsen te klimmen om tot bij deze bezienswaardigheid van Rhodos te komen, want er is een (korte) trap vanwaar je kunt afdalen.

Boven het strand ligt een gezellig restaurant zodat je hier de hele dag mag genieten zonder honger te leiden!

Wil je liever niet op het drukke strand zonnebaden? Er zijn ook bootexcursies die je meenemen naar dit strand.

Anthony Quinn baai

De Anthony Quinn baai.

12. Traganou Strand

Tijdens een vakantie naar Rhodos wil je natuurlijk genieten van meer dan één mooi strand.

Traganou Beach is een brede en héél lange kuststrook die schijnbaar oneindig lijkt door te lopen. Het turquoise water verkleurt tot honderden tinten groen en blauw afhankelijk van de zon.
Uiteindelijk groeien de witte kiezels en keien uit tot heuvels en rotsen die dit plekje omtoveren tot één van de mooiste bezienswaardigheden in Rhodos.

Ook hier vind je ligbedjes en parasollen die je betaalbaar kunt huren. En als je liever in de zee plonst, dan raad ik aan om hier met een boottocht vanaf Rhodos Stad naartoe te komen.

Op winderige dagen zou ik Traganou wel niet aanbevelen. Doordat je hier niet bent ingesloten door rotsen kan een briesje je stranddag namelijk onaangenaam verstoren…

Traganou Strand

Traganou Strand.

13. Koskinou

Rhodos heeft veel betoverende dorpjes, maar het allermooiste is volgens mij Koskinou. Het is volgens mij dan ook een niet te missen activiteit op Rhodos.

Wanneer je de wagen aan de dorpsrand achterlaat, vraag je je misschien nog af waarom. Maar eens je door de kleurrijke wirwar aan straatjes bent verdwaald, smelt die twijfel al gauw weg als sneeuw voor zon!

Koskinou Rhodos

Gezellige straatjes met veel planten en bloemen…

mooie dorpen Rhodos Koskinou

Héél veel kleur…

Koskinou

Bijzondere deuren…

bezienswaardigheden Rhodos Koskinou

En je bespeurt hier nauwelijks andere bezoekers!

14. Seven Springs Waterval

Eén van de allerleukste activiteiten in Rhodos is een bezoek aan de Seven Springs waterval. Deze bezienswaardigheid werd dan wel door de mens aangelegd, maar ligt nog steeds in een betoverend natuurdomein. Je kunt er op eigen houtje heen (huurauto) of met een begeleide excursie vanuit Rhodos Stad. In dat laatste geval boek je trouwens ook de Vlindervallei.

Wandel langs het heerlijk geurende bos en laat je betoveren door de snel stromende riviertjes. Rust daarna even uit bij het idyllische restaurant temidden van al dat moois en vergaap je aan de pauwen, ganzen en zoetwaterkrabben die je misschien wel te zien krijgt.

De Seven Springs waterval bereik je na een korte wandeling door dit glooiende landschap, maar nog leuker is als je kiest voor de ondergrondse tunnel die je naar dit natuurschoon brengt. Vanaf het restaurant staan bordjes die je moeiteloos naar het beginpunt van deze donkere gang leiden.

Deze tunnel werd in de twintigste eeuw aangelegd om het water van de (zeven) bronnen vlotter naar de waterval te leiden, maar tegenwoordig is het vooral een bijzondere toeristische attractie van Rhodos geworden. Leg het pad van 186 meter op de tast en je gehoor af (of zorg voor een zaklamp) voor een erg bijzondere ervaring. Het water reikt ongeveer tot je enkels, dus je hoeft je zeker geen zorgen te maken over onvoorspelbare dieptes. Ongeveer in het midden vind je een luchtschacht waar je kunt uitstrekken en misschien ook even moet bekomen van deze claustrofobische ervaring. Ik vond het zonder twijfel één van de allerleukste dingen om te doen in Rhodos en zou het iedereen dan ook aanraden. Zeker als je met kinderen op vakantie bent.

Mijn moeder van 60 jaar vond het trouwens ook een echte aanrader 😉 !

seven springs waterval rhodos bezienswaardigheden

Wat een fenomeen!

seven springs tunnel Rhodos activiteiten

Ik vond deze tunnel zonder twijfel één van de leukste activiteiten in Rhodos!

Dit moet je toch echt met je eigen ogen gezien hebben.

15. Tsambika klooster

Het Tsambika klooster uit de zestiende eeuw ligt op 287 meter hoogte en dat betekent natuurlijk ook dat je van hieruit een fenomenaal panorama krijgt over de omgeving. Hierdoor is het meteen ook één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Rhodos.

Nadat je het gaspedaal stevig indrukte om het steile pad naar omhoog te trotseren, moet je je wagen achterlater op de ruime parking. Ongetwijfeld word je daar opgewacht door enkele geiten, maar de echte bezienswaardigheid ligt nog driehonderd tredes hogerop. Een bezoek aan dit hoogtepunt van Rhodos vergt dus wel enige inspanning!

Al die moeite vergeet je al snel wanneer je bovenaan bent aangekomen. Vanaf hier krijg je namelijk ongeëvenaarde uitzichten over het oosten van dit mooie eiland en dan voornamelijk het panorama over Tsambika beach (één van de andere bezienswaardigheden in Rhodos!) is oogverblindend mooi.

Nu je al deze moeite deed, moet je natuurlijk ook de binnenkant van het kleine, witgekalkte klooster zien.

Net voor de kleine kapel, aan de rechterkant, vind je een grote fresco van Maria met veel goud en zilver. Dit Byzantijns kunstwerk is op zich al prachtig, maar let zeker ook op de tientallen babypopjes en zilverkleurige plakaatjes die eronder hangen.

Deze offers werden voornamelijk gedaan door mensen met een ziek familielid (en soms dus ook kinderen, alhoewel de popjes meestal gewoon worden neergelegd om de nieuwste telg van de familie met voorspoed te zegenen). Door een plaatje of pop onder dit fresco te plaatsen, wordt er gevraagd om de zieke te genezen. Op de plakaatjes zie je soms ook specifieke lichaamsdelen afgebeeld. In dat geval wordt er aan Maria gevraagd om dat zieke orgaan te helen…

Is er iemand die jij wilt zegenen? In het winkeltje naast de kapel kun je deze zilveren en gouden plakaatjes kopen.

De kapel zelf is héél oud en lijkt wel een beetje op een grot. Het witte interieur kan dringend een likje verf gebruiken en de fresco’s op de muren zijn nauwelijks nog zichtbaar. Gelukkig is het prachtige en gedetailleerde altaar nog in erg goede staat!

Het uitzicht vanaf dit klooster maakt het al die inspanningen meer dan waard.

Tsambika klooster hoogtepunten Rhodos

De poppen en plaatjes waarover ik het eerder had.

16. Tsambika Strand

Nadat je al die trappen terug bent afgedaald, is het tijd voor rust! En de beste plek om dat te doen, is natuurlijk het mooie Tsambika strand vlakbij. Zoals je ziet is er altijd wel wat te doen in Rhodos voor strandliefhebbers!

Vanuit het gelijknamige klooster zag je al hoe prachtig deze trekpleister is. Je kunt hier dan ook makkelijke enkele uurtjes doorbrengen.

Dit zandstrand strekt zich uit over verschillende kilometers, dus er is altijd genoeg plek. Er zijn strandbedjes en parasols te huur, maar uitrusten op je eigen handdoek kan natuurlijk ook. Verder zijn er vanuit Rhodos-Stad ook boottours met verschillende zwemstops en zij stoppen ook vaak voor een poosje aan dit paradijselijke strand.

Terwijl het doorzichtige water het goudkleurige zand streelt, zie je misschien ook enkele minder beleefde bezoekers van het strand. Soms lopen hongerige geiten namelijk het zand op om zo te komen schooien bij de bezoekers. Agressief zijn ze gelukkig niet en dus is hun komst vooral een grappig fotomoment.

Op Tsambika strand vind je ook enkele gezellige beach bars. Ik kan Ramal Beach Bar zeker aanbevelen. Als de tabouleh met halloumi nog op de kaart staat, raad ik die zeker aan, maar ook de andere gerechten zagen er overheerlijk uit.

Tsambika strand

De gasten op dit strand zijn soms wel een beetje vreemd…

17. Feraklos kasteel

In de dertiende eeuw had dit fort een erg strategische ligging en hielp het dus mee met de verdediging van Rhodos. Van deze ooit legendarische status blijven tegenwoordig alleen nog enkele muren en héél wat brokstukken over… Door verwering, aardbevingen en oorlogen is het Feraklos kasteel helaas niet meer zo indrukwekkend als het ooit geweest moet zijn.

Je kunt deze bezienswaardigheid in Rhodos op eigen houtje bezoeken (en je hoeft niets te betalen!), maar het pad naar boven is natuurlijk niet in geweldige conditie. Als je niet slecht te been bent, is het zeker niet moeilijk. De trappen zijn gewoon een beetje onregelmatig.

Vanop 150 meter hoogte zie je pas echt hoe verweerd dit kasteel is. Gelukkig krijg je van hierboven ook een fenomenaal uitzicht over de omliggende baaien en het droge, rotsachtige landschap van oost-Rhodos.

Feraklos kasteel

Het Feraklos kasteel is duidelijk nog maar een schim van wat het ooit was…

dingen om te doen in Rhodos Feraklos

De uitzichten van hieruit zijn wel fenomenaal!

18. Pefkos Beach

Ik zei het al eerder, maar er is echt heel wat te doen in Rhodos voor liefhebbers van paradijselijke stranden.

Pefkos Beach is een populaire kuststrook met heel wat faciliteiten voor zijn bezoekers. Parasolletjes en ligbedden zijn er in grote aantallen aanwezig en ook het water is hier natuurlijk turquoise en doorzichtig.

Pefkos is zonder twijfel één van de meest aangename stranden in Rhodos. Achter het strand liggen enkele restaurants. Je kunt hier dus gerust een volledige dag doorbrengen.

Pefkos Beach

Op zoek naar een aangenaam strand in Rhodos? Pefkos Beach is een aanrader!

19. Prasonisi Beach

Het -volgens mij- allermooiste strand ligt nogal afgelegen en niet meteen in de buurt bij andere bezienswaardigheden van Rhodos. Om dit pareltje te bezichtigen, is het een goed idee om een auto te huren in Rhodos.
Door haar schoonheid is het die extra moeite natuurlijk zeker waard!

Prasonisi Beach is vooral vanaf het uitzichtpunt iets hogerop heel mooi. Daar zie je namelijk goed wat voor een bijzondere vorm dit strand heeft.

De brede zandbank vormt als het ware een halve zandloper en wordt op zijn smalste punt volledig overspoeld door woelig zeewater. Enkele meters verder is het zand alweer zichtbaar en klimt het omhoog om daar een soort van eiland te vormen.

Stap gerust even door dit ondiepe water en ga het rotsige ‘eiland’ verkennen. Blijf wel op het pad, want de stekelige struiken zijn niet zo aangenaam voor je voeten.

Vanaf het hoogste punt krijg je een mooi uitzicht over de ongerepte omgeving van dit gebied en onderweg kom je misschien ook enkele geitjes tegen.

Je zal zien dat dit strand ook heel populair is bij wind- en kitesurfers. Wat een prachtig schouwspel is het om zo veel sporters bij elkaar te zien! De kleurrijke schermen en vliegers zorgen hier altijd voor leven in de brouwerij.

Dit betekent echter ook dat dit strand heel winderig kan zijn. Als je daar niet van houdt, zijn er gelukkig voldoende zanderige alternatieven in dit lijstje met dingen om te doen in Rhodos!

Prasonisi Beach

Geef toe: dit moet toch gewoon één van de mooiste stranden in Rhodos zijn?!

Prasonisi Beach mooiste stranden Rhodos

Meteen wanneer je Prasonisi in zicht krijgt, word je overdonderd door haar schoonheid.

20. Monolithos kasteel

Aan culturele bezienswaardigheden is er in Rhodos ook geen gebrek.

Het Monolithos kasteel is een ander fort dat ooit een belangrijke rol speelde in het verdedigen van het eiland. Tegenwoordig is het niets meer dan een ruïne, maar vanaf de omwalling krijg je gelukkig nog erg mooie uitzichten.

De klim naar boven is niet zo moeilijk, maar op het plateau moet je wel goed uitkijken waar je loopt. De vloer is op sommige plekken nogal oneven of glad en de tredes zijn vaak niet erg gelijkmatig. Dat heeft vast ook te maken met de vele bomen en hun kronkelende boomwortels die zich door de stenen vloer hebben geboord.

In dit gebied kun je ook deelnemen aan een groepswandeling die je afsluit met een prachtige zonsondergang achter het kasteel.

Het kleine kappelletje is niet spectaculair, maar binnenin vind je wel enkele mooie Byzantijnse kunstwerken.

Je ziet Monolithos al van ver!

kapel monolithos

De kapel is niet heel bijzonder…

monolithos kasteel uitzicht

Maar de uitzichten zijn dat zeker wel!

21. Kerk van de heilige Panteleimon in Siana

De kerk van de heilige Panteleimon of de Church of St. Panteleimon kwam ik toevallig tegen tijdens mijn terugrit vanaf het Monolithos kasteel. Deze bombastische bezienswaardigheid steelt nochtans de show in Siana; een klein dorpje met prachtige uitzichten.

De kerk is vanbuiten heel mooi, maar het is vooral het interieur dat mij betoverde.

Het gele plafond, de gouden lusters (let zeker op de details!!) en kerkelijke objecten die ik niet meteen kan thuisbrengen, de kleurrijke ramen en de prachtige muurschilderingen zijn een kunstwerk op zich.

Dit is één van de mooiste kerkjes die ik zag tijdens mijn rondreis door Griekenland. Als je in de buurt bent, raad ik dan ook aan om er een bezoekje aan te brengen. De toegang is gratis!

Kerk van de heilige Panteleimon Siana

Kijk toch hoe mooi dit kerkje is!

kerk Siana Rhodos hoogtepunten

De typische koepel van een Grieks-Orthodoxe kerk is hier natuurlijk ook aanwezig!

22. Kritinia kasteel

Rhodos mag veel verlaten forten tot zijn bezienswaardigheden rekenen. Dat bewezen Monolithos en Feraklos al eerder, maar ook het Kritinia kasteel is een mooi exemplaar!

Deze versterking werd in de zestiende eeuw gebouwd en staat op een hoogte van 131 meter. Je raadde het vast al, maar ja hoor… Ook van hieruit krijg je dus prachtige uitzichten. Vooral de glinsterende Egeïsche zee met het duidelijk zichtbare Chalki eiland, is van zo hoog erg spectaculair.

Deze ruïne wordt veel interessanter als je het met een gids bezoekt. Er zijn rondleidingen met vervoer naar het Kritinia kasteel, Kamiros, Embona en het Filerimos klooster voor nog geen €40 per persoon.

kritinia kasteel

Het Kritinia kasteel vanop een afstandje.

wat te doen in Rhodos Kritinia kasteel

Van het kasteel blijft helaas weinig over, maar de uitzichten zijn gelukkig wel fenomenaal!

23. Kameiros

Er zijn nog wel meer dingen om te doen in Rhodos als je interesse hebt in geschiedenis en archeologische opgravingen.

In Kameiros vind je namelijk de overblijfselen van de oude stad Camirus of Kamiros. Ook hier vind je opnieuw een Acropolis met een tempel ter ere van godin Athena (en nog enkele andere goden) en een stoa (overdekte wandelweg) die de tempel met andere belangrijke gebouwen verbond.

In de schaduw van het hoogste punt van Kameiros, vind je de overblijfselen van de huizen van gewone stervelingen. Nog een stukje lager vind je dan weer badhuizen, een imposante fontein die ook dienst deed als waterreservoir en de Agora; een soort van plein waar mensen samen kwamen voor allerlei doeleinden.

Kameiros

De oude stad gezien van de helling vlak na de ingang.

bezienswaardigheden Rhodos Kameiros

Hou je van archeologische opgravingen? Dan is dit een absoluut hoogtepunt van Rhodos!

24. Filerimos klooster

Het Filerimos klooster pronkt op 267 meter hoogte, maar vooraleer je denkt dat je hier te voet naartoe moet heb ik goed nieuws! Dit hoogtepunt van Rhodos is namelijk gewoon met de auto te bereiken. Op de parkeerplaats word je ongetwijfeld door tientallen sierlijke pauwen die je ook elders in de omgeving van het klooster vindt.

Het klooster staat nu waar ooit de Acropolis van Lalyssos was gevestigd. Tijdens archeologische opgravingen werden dan ook tempels ter ere van Athene en andere bouwwerken uit de Griekse tijd opgemerkt. Tegenwoordig zijn deze wel niet meer te zien, want het mooie Filerimos klooster staat nu dus bovenop deze ruïnes.

Men bouwde het oorspronkelijke klooster al vele eeuwen geleden, maar in 1876 werd het door de Turken verwoest. Tijdens de Italiaanse bezetting van het eiland, werd het klooster in zijn oorspronkelijke glorie hersteld. Hierdoor kan het dan ook aanvoelen alsof de gebouwen nog niet zo oud lijken.

Tijdens een bezoek, zal het opvallen dat zowel het exterieur als het interieur heel sober is. Maar net dat maakt het ook zo mooi, vind ik!

Recht tegenover het klooster loopt een Kruisweg (Via Crucis). Deze verzameling van 14 beeldhouwwerken tonen de lijdensweg van Christus aan vanaf het gerechtsgebouw tot aan zijn begrafenis.

Aan het einde van deze weg kom je uit bij een uitzichtpunt met daarop een gigantisch kruis en een kerkje aan de rechterkant. De uitzichten over de Egeïsche zee zijn van hieruit fantastisch, maar ook de binnenkant van het kerkje is enigszins… interessant!

Vanuit Rhodos zijn er interessante excursies die je meenemen naar Filerimos en enkele andere bezienswaardigheden van Rhodos. Met een gids komt deze plek meer tot leven, dus dat is zeker het overwegen waard! Bovendien hoef je zo zelf niet te rijden en kun je dus meer genieten van de prachtige landschappen onderweg.

Filerimos klooster

Het Filerimos klooster.

Deze Via Crucis is gratis te bezoeken en komt uit op het grote kruis met een mooi uitzicht.

Deze Via Crucis is gratis te bezoeken en komt uit op het grote kruis met een mooi uitzicht.

Dit panorama is fenomenaal, toch?

25. Daguitstap naar Simi eiland

Eén van de allerleukste excursies vanuit Rhodos, is een dagtour naar Simi. Dit kleine eiland behoort ook tot de Dodekanesos maar is een veel minder populaire bestemming dan Rhodos of Kos. Nochtans is dit de perfecte getaway voor een vakantie vol rust, mooie uitzichten en… kleur!

Wanneer je de haven van Simi binnenvaart, snap je meteen wat ik bedoel. Pastelkleurige woonsten palmen de bergflanken rond het schattige haventje (met al even fleurige boten) volledig in en laten je meteen wegdromen. De kleurenpracht deed mij een beetje denken aan Cinque Terre (Italië) of sommige dorpjes in het zuiden van Frankrijk, maar dan met een Grieks sausje er overheen gegoten.

Ik raad aan om hier minstens een dagje te vertoeven. Er zijn verschillende mogelijkheden vanuit Rhodos, maar de boot moet je sowieso op. De meeste tours beginnen al om negen uur ’s ochtends en maken onderweg ook een tussenstop bij de mooie St. Paul’s Bay. Dit strand is alleen met de boot te bereiken en een korte zwempauze is hier dan ook mooi meegenomen.
Terugkeren doe je tegen 17u ’s avonds. Deze excursies vanuit Rhodos kosten ongeveer €30 per persoon.

Als je liever rustig je ontbijt nuttigt, dan is er ook een snellere boot die pas om 11u vertrekt, en de vaartijd van twee uur ook in tweeën splitst. Een uitstapje naar Simi op deze snelheidsduivel kost €40 per persoon.

Lunch zit niet inbegrepen bij deze tours. Gelukkig is er in Simi meer dan genoeg eetgelegenheid! Ik raad trouwens aan om niet te kiezen voor een restaurantje vlakbij de aanlegplaats van de boten. Hier vind je namelijk nogal wat (te dure) etablissementen met niet zo smakelijk eten.

De beroemde Simi garnalen moet je natuurlijk uitproberen, maar om eerlijk te zijn vind ik onze Noordzee garnalen véél lekkerder!! De kleine gefrituurde Simi shrimps hebben minder smaak en aangezien ze niet ‘gepeld’ zijn, vond ik het nogal vervelend om de harde stukjes telkens opnieuw van je tong te schrapen.

Blijf niet alleen bij de haven hangen! Verdwaal ook opzettelijk in het labyrint aan trappen. Hogerop in de stad vind je namelijk het échte Simi, ver weg van het mooie maar nogal toeristische haventje. De huisjes zijn hier even kleurrijk, de mensen nóg vriendelijker en de uitzichten zijn oogverblindend mooi!

Ten slotte nog een opmerking. Simi dankt zijn rijkdom aan de handel in sponzen. Deze dieren kwamen namelijk in grote aantallen voor in de zeeën rond de Dodekanesos. Door de industriële spons kwam een einde aan deze handel, maar tegenwoordig vind je hier nog wel enkele toeristische winkeltjes die deze gedroogde beestjes verkopen. Net zoals zeesterren worden deze dieren levend opgedroogd… Door zo’n spons als souvenir mee te nemen naar huis, neem je dus eigenlijk deel aan dierenmishandeling. Probeer dit dan ook te voorkomen. Deze sponzen hebben in de zee een veel belangrijkere functie dan als aandenken bij jou thuis 😉 !

rhodos excursie Simi eiland

Aangekomen in Simi. Wat een kleurenpracht!

Mijn favoriete tour vanuit Rhodos? Dat moét Simi eiland zijn!

Symi eiland dagexcursie

Klim gerust tot bovenaan dit stadje. Van daar krijg je een prachtig panorama!

Overnachten in Rhodos? 5x leuke adresjes

Heb je het ideale overnachtingsplekje nog niet gevonden? Dan vind je vast wat je zoekt in onderstaand lijstje van hotels in Rhodos. Of je nu van gezelligheid houdt of eerder in luxe wilt baden, er zit voor iedereen een adresje bij!

1. Attiki hotel

Attiki is één van de beste hotels in Rhodos als je sfeer belangrijk vindt. Doordat het authentieke karakter van het gebouw bewaard is gebleven, is deze overnachtingsplaats ontzettend knus.

De ligging is ook fantastisch. Het situeert zich namelijk in de binnenstad. Daar bevinden zich veel van de belangrijkste bezienswaardigheden van Rhodos. Zo ligt de klokkentoren op slechts 150 meter en zijn er in de buurt tal van prachtige stranden. Neem gerust je trouwe viervoeter mee als je hier overnacht, die is meer dan welkom!

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Attiki Hotel Rhodos Attiki Hotel

2. Esperos Village Blue & Spa – Adults Only

Ga jij naar Rhodos om zoveel mogelijk tot rust te komen? Of wil je je spannende avonturen afwisselen met luxe? Dan is Esperos Village Blue & Spa de place to be. In dit Luxe hotel in Rhodos is er geen sprake meer van stress! Want je kunt je hier van kop tot teen laten verwennen met schoonheidsbehandelingen, massages en meer.

Dit is vooral een goede verlijfplaats als je alleen of met je partner reist, omdat het adults only is.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Esperos Village Blue overnachten Rhodos Esperos Village Blue Spa

3. Drolma Ling Nature Cabins

Is overdadige luxe niets voor jou en voel jij je liever één met de natuur? Dan raad ik je Drolma Ling Nature Cabins aan. Hier kun je zowel een tent als boshut huren. De accommodaties zijn erg basic, maar je zal er niets tekortkomen. Je bevindt je op zo’n 19 km van de stad. Rust is er hier dus voldoende.

Dit is een goede plaats om te overnachten als je een huurauto in Rhodos hebt, want dan kun je ook makkelijk alle bezienswaardigheden van dit prachtige eiland ontdekken. En er is een privé-parking gratis ter beschikking. Ook ter plaatse kun je veel beleven, zoals aromatherapiesessies volgen, surfen of hiken.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Rhodos Drolma Ling Nature Cabins Drolma Ling Nature Cabins

4. Porolithos Boutique Hotel

Er is altijd wat te doen in Rhodos. Daarom is het goed om centraal te verblijven. Eén van de beste hotels in het centrum is het Porolithos Boutique Hotel.Dit is geen vijfsterrenverblijf, maar wel een heel knusse accommodatie in het prachtige historische centrum waar je niets tekortkomt. Mensen die hier eerder verbleven zijn vooral erg enthousiast over de vriendelijke gastvrouw, het comfort en het heerlijke ontbijt.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Porolithos Boutique Hotel Rhodos Porolithos Boutique Hotel

5. Olive Garden Hotel

Olive Garden Hotel is het beste hotel in Rhodos om te overnachten met je gezin. Het is namelijk goed afgestemd op families. Zo heeft het zwembad maar liefst zes verschillende leuke glijbanen, drie voor volwassenen en drie voor kinderen. Er is tevens een fast food restaurant en een tennisbaan. Ook op vlak van eten werd er rekening gehouden met de kleinsten. Kinderen kunnen namelijk genieten van een speciaal kinderbuffet voorzien. In de avond is er entertainment voorzien voor jong en oud.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Olive Garden Hotel Olive Garden Hotel Rhodos

Er zijn bezienswaardigheden in Rhodos genoeg om een vakantie te vullen. Heb je nog enkele dagen vrij? Ga dan nog enkele andere Griekse eilanden bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan Kos. Dit eilandje ligt op amper drie uur varen en heeft ook talrijke verborgen parels om te ontdekken. Lees zeker ook deze blog: bezienswaardigheden in Kos.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (11 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>