18x Wat te doen op Texel? Bezienswaardigheden & tips

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 21 oktober, 2023

Texel is het grootste Nederlandse Waddeneiland. Spreek de naam uit als ‘Tessel’, anders verraad je meteen dat je een toerist bent. Je bereikt het eiland door de veerboot vanaf Den Helder te pakken. Er is heel wat te doen op Texel en echt niet alleen in de zomer. Misschien is het juist nog wel leuker om het eiland in een ander seizoen te bezoeken. Zo zijn in het voorjaar de vele aanwezige vogels een van de populairste bezienswaardigheden op Texel en is het in het najaar heerlijk uitwaaien op het strand.
Ik geef je achttien tips over wat te doen op Texel, van skydiven tot lammetjes knuffelen!

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (1 vote)

1. Struinen door Nationaal Park Duinen

Nationaal Park Duinen is een gevarieerd natuurgebied met baaien, bossen, heidevelden, stranden en natuurlijk duinen. Het is een van de top bezienswaardigheden op Texel en er zijn allerlei activiteiten mogelijk. Wandelen en fietsen zijn hier bijvoorbeeld erg populair, maar het is ook dé plek om lepelaars te spotten. Je weet wel, van die mooie, grote vogels met lepelvormige snavels.

Sterren kijken kan hier ook prima, want op Texel wordt het nog écht donker. Ben je meer een vroege vogel, dan is Nationaal Park Duinen een uitstekende plek om de zonsopkomst te bekijken. Een andere leuke activiteit in dit natuurgebied is geocaching, oftewel schatzoeken. Met behulp van gps en aanwijzingen van degene die de ‘schat’ verstopt heeft, ga je op zoek naar waterdichte doosjes met daarin een of meerdere voorwerpen.

Nationaal Park Duinen Texel

Mooi in elk seizoen!

2. Natuurmuseum en zeehondenopvang Ecomare

Komt de regen met bakken uit de hemel, dan is een wandeling niet al te aantrekkelijk. Gelukkig is er ook heel wat te doen op Texel bij slecht weer. Bezoek bijvoorbeeld natuurmuseum en zeehondenopvang Ecomare. Hier kom je dichterbij een zeehond dan waar dan ook op Texel. Ecomare vangt ook zeevogels op. Normaal gesproken worden deze weer uitgezet nadat ze hersteld zijn, maar een groep jan-van-genten behoort tot de permanente bewoners.

Een tip: om 11.00 en 15.30 uur worden de zeehonden gevoerd en om 14.30 uur zijn de vissen in het zeeaquarium aan de beurt.

Ga na je bezoek aan de zeehonden ook nog even naar het museumgedeelte van Ecomare. Hier vind je diverse (interactieve) tentoonstellingen en voel je je even heel klein als je naast een walvisskelet staat.

ecomare zeehond

Eén van de zeehondjes in het opvangcentrum.

3. Relaxen (of wandelen) op het strand

In de zomer vraag je je niet snel af wat te doen op Texel, want dan ga je een heerlijk dagje naar het strand natuurlijk!
Texel heeft 30 kilometer zandstrand en de verschillende stranden worden aangeduid met een paalnummer.

Wat het mooiste strand van Texel is? Pfff, lastige vraag!

Wil je zonnebaden, relaxen en af en toe een verfrissende duik in zee nemen, dan zijn de stranden bij Paal 17, Paal 19, Paal 21 en Paal 28 aanraders.
Het strand bij Paal 15 is favoriet bij veel Texelaars en Paal 20 is the place to be als je een rustig strand zoekt.

Ga je een lange strandwandeling maken, dan lenen de ongerepte stranden vanaf Paal 22 zich hier uitstekend voor.
Bij Paal 31 bevind je je op het meest noordelijke puntje van het eiland. Hier staat ook de vuurtoren van Texel, maar hierover later meer!

mooiste strand Texel

Heerlijk voor jong en oud!

wat te doen op Texel met slecht weer strand

En ook bij slecht weer is het een leuke activiteit in Texel.

4. Texel is een hondenparadijs

Denk je eraan om je viervoeter mee te nemen op vakantie, maar weet je niet wat er te doen is op Texel met je hond? Jullie maken hier heerlijke wandelingen over het strand of door het bos. Op veel plekken mag je hond loslopen en er zijn diverse hondvriendelijke hotels aan zee te vinden. Ook bij de meeste strandtenten is je viervoeter welkom en staat de waterbak al klaar. Er zijn zelfs ‘hondenwasstraten’ op het eiland, bij Duinpark De Robbenjager en Vakantiepark De Krim!

wat te doen op Texel met hond

Er is meer dan genoeg te doen op Texel met je hond!

5. Boottrip

Op Texel worden diverse soorten boottrips aangeboden, van een tocht op een zeilschip tot een speedbootervaring op een snelle jacht. Op een boot is de kans groot dat je een van de leuke bezienswaardigheden van Texel spot: de zeehonden.

Wat te doen op Texel als het regent? Ook dan kun je een avontuur beleven op een boot! Ga mee op droogvaltocht, een ervaring die je niet wilt missen als je op Texel bent. Met mooi weer is het al een hele belevenis, maar met slecht weer is het avontuur nog groter. Je vaart naar een zandplaat bij laag water en zodra de zandplaat drooggevallen is, stap je het wad op. Hier scharrel je een uurtje rond, terwijl je van alles leert over het rijke bodemleven op het wad.

overzetboot texel activiteiten

Trouwens! Ook met de overzetboot krijg je mooie uitzichten en kun je genieten van het briesje.

6. Bijzondere manieren om eiland te verkennen

Veel mensen verkennen Texel per benenwagen of fiets, maar er zijn ook bijzondere vervoersmiddelen te huur. Boek bijvoorbeeld online een stoere, milieuvriendelijke e-scooter. Hiermee rijd je zo van de bezienswaardigheden van Texel bij de Koog naar de vuurtoren op het meest noordelijke puntje van het eiland.

Staat er een stevig windje? Hier merk je niets van als je op een elektrische Solex over de dijk crost. Reserveer je Solex alvast online, zodat je zeker weet dat je er niet naast grijpt.

Let op: voor zowel de e-scooter als de Solex heb je een rijbewijs nodig. Heb je dit papiertje niet, dan is een KNAAP Electric Fatbike een goed alternatief. Hier kun je meer dan 100 kilometer mee rijden. Ruim voldoende om de top 10 bezienswaardigheden van Texel aan te doen dus!

Ook een fatbike reserveer je eenvoudig online. Door dat alvast te regelen, hoef je niet meer in de rij te staan bij de fietsverhuur.

bezienswaardigheden texel

En als dat je allemaal niets zegt, kun je natuurlijk gewoon wandelen of fietsen!

7. Spot kluut en lepelaar tijdens vogelsafari

Texel heeft een gratis activiteit te bieden waar het hart van iedere natuurliefhebber sneller van gaat kloppen: vogels spotten. Er zijn op het Waddeneiland al bijna vierhonderd soorten vogels waargenomen! Als je al wat ervaring en kennis hebt, kun je prima zelf met je verrekijker op stap. Er zijn meer dan twintig kijkpunten op Texel te vinden.

Weet je een kievit niet van een ijsvogel te onderscheiden, ga dan mee op vogelsafari met een ervaren vogelaar. En als je in mei op het eiland bent, is het Wadden Vogelfestival een aanrader. In oktober vindt op dit vogeleiland het Dutch Birding Vogelweekend plaats, waar je onder andere mee kunt op vogelherkenningsexcursie. Er is ook heel wat te doen op Texel in de winter als het om vogels gaat. Zo bivakkeren strandleeuweriken, goudplevieren en wulpen in dit seizoen graag op het eiland.

kluut texel vogels spotten

Een schattige kluut…

lepelaar vogelsafari texel

En een toch ietwat vreemde lepelaar!

8. Galopperen over het strand

In galop over het strand, de wind door je haren, wat wil je nog meer? Op Texel vind je diverse maneges die strandritten organiseren. Die zijn wel voor de meer ervaren ruiters die al heel wat tijd in het zadel hebben doorgebracht.
Geldt dit niet voor jou maar wil je toch graag paardrijden op Texel, dan is het bij sommige maneges mogelijk om een bosrit te maken.

paardrijden texel hoogtepunten

Een leuke manier om het strand wat langer te verkennen.

9. Ontdek het eiland met een Escape Game

Spelenderwijs langs de bezienswaardigheden van Texel gaan, dat doe je met een Escape Game. Het doel van deze Escape Game is om het eiland te ontvluchten via een geheime doorgang. Je voert taken uit om aanwijzingen te verzamelen en ondertussen zie je allerlei mooie plekjes op Texel en leer je wat over de geschiedenis.

Voor de Escape Game op Texel heb je wel een fiets of auto nodig, omdat je aardige afstanden aflegt. Boek de Escape Tour online en begin wanneer je wilt aan dit avontuur.

escape game

Een Escape Game is altijd een fijn tijdverdrijf!

10. Voor durfals: skydiven

Wil je de adrenaline door je aderen voelen gieren? Een van de meest bijzondere activiteiten op Texel is skydiven. Bij Paracentrum Texel heb je de mogelijkheid om een tandemsprong te maken van verschillende hoogtes.

Tijdens je vakantie op Texel kun je ook de beginselen van het parachutespringen onder de knie krijgen in een twee dagen durende First Jump Course.

Zie je het vliegen wel zitten, maar loop je minder warm voor het springgedeelte? Maak dan een rondvlucht met Tessel Air. Dit bedrijf biedt ook een speciale rondvlucht aan waarbij je zelf de stuurknuppel in handen mag nemen!

skydiven texel

Niet voor doetjes!

11. Spannend: excursie in het donker

Ecomare en Staatsbosbeheer organiseren allerlei excursies, waaronder ‘Geheimen van de nacht’. Hopelijk zie je een beetje goed in het donker, want zaklampen zijn verboden tijdens deze bijzondere tocht. Je zult wel merken dat je andere zintuigen het overnemen, want je ruikt de geuren van het bos beter en hoort geluiden intenser. En met een beetje geluk zie je uilen of vleermuizen vliegen! Deze twee uur durende excursie vindt alleen plaats tijdens de zomermaanden.

leuke bezienswaardigheden Texel

En vergeet vlak voor de excursie niet om een mooie zonsondergang mee te maken!

12. Leer surfen bij Surfschool Texel

Altijd al eens de golven willen bedwingen op een surfboard? Dit is je kans! Surfschool Texel organiseert surflessen voor zowel kinderen (vanaf 6 jaar, zwemdiploma verplicht) als volwassenen. In een klein groepje leer je hoe je een golf moet pakken en hoe je ‘down the line’ gaat.

De surfschool heeft een wetsuit en board voor je. Je leert eerst de basistechnieken op het droge. Daarna ga je de zee in met een ervaren instructeur.

Heb je het surfen al onder de knie, dan kun je bij Surfschool Texel ook alleen je materiaal huren. Dat scheelt weer gesleep met je surfboard! Het is ook mogelijk om een SUP te huren.

surfen texel waddeneilanden

Het water is koud, maar je zult snel warm krijgen van al dat peddelen!

13. 100 kilometer lang mountainbiken

Texel is een paradijsje voor mountainbikers. Niet alleen vind je er een uitdagende MTB-route van 8 kilometer lang, het is ook de plek waar je de langste MTB-route van Noord-Holland kunt rijden. Deze 100 kilometer lange route begint in de veerhaven en voert je naar de noordpunt van Texel. Terug fiets je via de Waddendijk en kom je onder andere langs Oudeschild.

De route van (bijna) 8 kilometer gaat door bosgebied De Dennen en is alleen geschikt voor ervaren mountainbikers. Je komt onderweg namelijk behoorlijk wat scherpe, korte bochten tegen en je fietst over smalle en hobbelige paadjes. Deze route vraagt dus alles van je technische skills.

mountanbike texel

Sportliefhebbers vinden hier zeker hun gading!

14. Texel is ook erg Leuk met kids

Skydiven ga je waarschijnlijk niet zo snel doen met je kleine spruit, maar er is heel wat te doen op Texel met een kind. Speelbos Fonteinsnol bijvoorbeeld, is een plek waar kids hutten mogen bouwen met afgevallen takken. Er is ook een uitkijktoren. Je vindt het speelbos in De Dennen in Nationaal Park Duinen.

Ook leuk om te doen met kinderen op Texel: een (mid)dagje doorbrengen in Maritiem- en Juttersmuseum Flora. Er is een speurtocht langs de schatten die de jutters verzameld hebben en een grote speeltuin. Museum Kaap Skil is ook een aanrader.

Willen jullie gaan wandelen? Neem dan het Sommeltjespad. Het startpunt ligt aan de Pelikaanweg en de route is circa 1,6 kilometer lang. Het pad dankt zijn naam aan de Sommeltjes die op Texel leven, aardmannetjes die in steen veranderen wanneer het licht wordt. Echt waar!

wat te doen op Texel met kind

En natuurlijk zal het strand je oogappel(s) ook kunnen bezig houden!

15. Oesters en bubbels

Liefhebbers van oesters halen hun hart op op Texel. Op de wadden liggen deze delicatessen voor het oprapen! De Tesselse Oesterman neemt je graag mee op oestertocht. Eerst ga je oesters rapen en daarna krijg je op de dijk een lesje oesters openen, dat vergt namelijk wel enige handigheid. Vervolgens is het smullen geblazen!

Het is ook mogelijk bij de Tesselse Oesterman om oesters eten te combineren met een boottocht. De schipper vertelt je van alles over de omgeving, terwijl jij geniet van lekkere hapjes en een drankje.

Texel heeft ook een restaurant met een Michelinster: Bij Jef.
Chef Jef kookt hier met al het lekkers dat er op het eiland te vinden is en maakt verrassende combinaties met ‘wereldse’ ingrediënten. ‘Local meets cosmopolitan’ noemt hij het zelf.

oesters en bubbels

Smakelijk!

16. Proef Texels speciaalbier

Dit eiland is trots op de lokale producten, en terecht! Ervaar het zelf tijdens het bezoeken van de Texelse bierbrouwerij. Hier maakt men met veel liefde diverse bieren met Texelse ingrediënten.

Proef een prijswinnende Texels Skuumkoppe op het terras van de brouwerij of boek een ‘Texels Beleving’. De brouwerij is verboden terrein – het is natuurlijk top secret wat hier gebeurt – maar je mag wel gluren bij de bottelarij. Na het kijken van een film duik je het proeflokaal in.

texels Skuumkoppe speciaalbier

Een lekker biertje smaakt altijd, toch?!

17. Beestenboel op de Schapenboerderij

Wist je dat Texel ongeveer evenveel schapen als inwoners heeft? Er lopen er bijna 14.000 op dit Waddeneiland! Van de wol van deze beestjes worden allerlei fijne producten gemaakt, zoals heerlijk warme plaids en pantoffels.

Een van de bezienswaardigheden op Texel waar je geweest moet zijn, is dan ook de Schapenboerderij. Hier mag je naar hartenlust lammetjes knuffelen en krijg je tweemaal per dag een demonstratie schapen drijven. En had ik al gezegd dat er ook cavia’s, kuikentjes, kippen, kalfjes, varkens, pony’s en een ezel zijn?

schapen texel

Wat zijn deze schaapjes schattig!

18. Blikvanger van Texel: vuurtoren

De bekendste bezienswaardigheid van Texel is de vuurtoren die op de noordpunt van het eiland staat. Hij werd in 1864 gebouwd, omdat de plaatselijke notaris het zat was dat er zoveel schepen vergingen.

Voor een spectaculair uitzicht over de Waddenzee, de Noordzee en het nabijgelegen Vlieland beklim je de 118 treden. Je komt uit op de omloop op 45 meter hoogte. Geen activiteit als je hoogtevrees hebt dus!

vuurtoren texel

Dé blikvanger van Texel!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (1 vote)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>