Wat zul je in deze blog lezen?
Hoe geraak je op Terschelling?
Beginnen doen we natuurlijk met het belangrijkste: hoe geraak je eigenlijk op Terschelling?!
Ook al is het een Waddeneiland –en zou je er dus in principe tijdens eb naartoe kunnen lopen-, dat zou ik écht niet aanraden… De beste manier is dan ook om met de ferry vanuit Harlingen naar hier te varen. Dat doe je in ongeveer twee uur tijd. Dit zal je doen met Rederij Doeksen. Hun dienstregeling en prijzen kun je hier alvast vinden.
Je hebt de mogelijkheid om met auto, met fiets of zonder auto op de ferry te gaan. Als je zonder wagen naar Terschelling gaat, is het goed om te weten dat je die kan achterlaten op één van de zeer ruime parkeerplaatsen vlakbij. Die bevinden zich op ongeveer een kwartiertje lopen, maar daarnaast zijn er ook regelmatige shuttlebusjes die je van en naar de ferry terminal brengen.
Ook goed om te weten is dat je op de boot drankjes en snacks zoals broodjes, croque monsieurs, chips, … kunt kopen. De kwaliteit is degelijk, maar natuurlijk moet je hier geen topkwaliteit verwachten. Als je iets anders wilt, mag je dat ook gewoon van elders op de boot meenemen.

Welkom op Terschelling!
Lang weekend op Terschelling: mijn dagplanning
Nadat je bent aangekomen, wil je vast graag weten hoe je een (lang) weekend in Terschelling kunt vullen. Met fietsen, wandelen en andere outdoor activiteiten, natuurlijk!
Hieronder lees je hoe ik mijn weekendje vulde en onderweg enkele van de mooiste bezienswaardigheden van Terschelling ontdekte.
Vrijdag
Vandaag rijd je ‘s morgens richting Harlingen, vanwaar je de overzetboot naar de Waddeneilanden zal nemen. En daarna kan je mini-vakantie eindelijk beginnen!
Middag
Met de ferry van 12:30u kom je ruim twee uur later aan op West-Terschelling, zeg maar de ‘hoofdstad‘ van Terschelling. Als je van niet te ver komt, kun je uiteraard ook proberen om er eentje vroeger te nemen. Zo heb je nog net iets langer om van dit prachtige eiland te genieten.
Om welk uur je ook arriveert, meteen na aankomst raad ik aan om een fiets op te halen. Er zijn verschillende fietsverhuurbedrijven op het eiland, maar zelf was ik erg tevreden over Zeelen fietsverhuur. Zij bevinden zich vlak tegenover de ferry terminal. De elektrische fiets die ik daar huurde was van topkwaliteit, reed heel comfortabel en zag er ook nog eens mooi uit. Bovendien kun je je bagage netjes bij hen achterlaten en transporteren zij die naar jouw accommodatie.
Aangezien West-Terschelling een prachtige bezienswaardigheid op zich is, kan het leuk zijn om hier al een uurtje of twee rond te wandelen of fietsen. Er zijn tal van leuke winkeltjes, boetiekjes en eetgelegenheden. Verdwaal door de pittoreske straatjes of vergaap je aan de prachtige uitzichten over het Wad.
Eén tip die je absoluut niet mag missen in West-Terschelling is ‘Uitkijkpunt Seinpaalduin’ of ‘Uitzicht Kaapsduin’ ietsje verderop. Met een trappenpad bereik je dit panoramische viewpoint vanwaar je een 360 graden uitzicht krijgt over het stadje, de duinen en het gi-gan-ti-sche wad daarrond. Na West-Terschelling vanuit de hoogte te zien, is het ook fijn om naar het Zeeliedenmonument en de smalle dijk ernaast af te zakken voor nog meer mooie vergezichten op het Waddengebied.
Na je bezoek aan West-Terschelling raad ik aan om terug op je fiets te springen en verder te rijden naar je accommodatie. Als ik ook daar een tip voor mag geven, dan kan ik Vakantiepark Tjermelân zeker aanraden. Verderop in deze blog lees je meer over deze verblijftip.
Dit plekje ligt wel helemaal aan de andere kant van het eiland. Je zult dus nog zeker een uurtje moeten trappen voor je daar aankomt!
Gelukkig passeer je onderweg fenomenaal mooie landschappen.
Er zijn altijd verschillende routes om naar je verblijf te fietsen, maar ik raad aan om naast het wad te rijden. De wind kan hier wat heviger zijn, maar de uitzichten (zeker bij eb!) zijn echt betoverend mooi. Maak onderweg ook een snelle stop bij het Beelden Park van West-Terschelling en geniet daarvan van de geluiden en geuren van de Waddenzee. Hemels!!
Namiddag en avond
Nadat je hebt ingecheckt in het hotel (je bagage staat je ongetwijfeld al lang op te wachten!), kun je ervoor kiezen om even te ontspannen of het voor vanavond bekeken te houden. Wil je toch nog iets spannends doen? Dan heb ik nog één tip voor vandaag! Maar eerst: tijd voor het avondeten. En dat kan bij Eiland Bistro. Dit Franse restaurant is súper gezellig ingericht, het personeel is enorm aardig en de gerechten zijn om duimen en vingers bij af te likken! Absoluut een aanrader en mijn persoonlijke favoriet van tijdens mijn bezoek aan het eiland.
Na je buikje rond te hebben gegeten, is het misschien nog een leuk idee om Terschelling by night te ontdekken! Delen van Terschelling behoren namelijk tot een Dark Sky Park. Een plek waar het nog zó donker wordt dat je de sterren echt goed kunt zien. En da’s echt niet zo eenvoudig meer in onze wereld vol lichtvervuiling! Samen met Puur Terschelling kun je ‘s avonds een huifkartocht maken waarbij een eilander het ene na het andere leuke (en grappige!) verhaal op je afvuurt. Nadat de trotse, Friese paarden je langs een hobbelig parcours naar De Boschplaat (= onderdeel van het Dark Sky Park) hebben gebracht is het tijd om uit te stappen en één van de donkere duinen op te klimmen. Bij een heldere dag kun je een prachtige sterrenhemel – en soms zelfs de melkweg – bewonderen! Tijdens mijn bezoek was het veel te bewolkt en dus sloten we af met een Powerpoint presentatie van de sterrenhemel die we mogelijk konden gezien hebben. De enthousiaste gids maakte alles goed. En de heerlijke thee, koffie, koekjes en marshmallows boven het kampvuur hielpen ook, natuurlijk!

Het Beelden Park van West-Terschelling.

Heerlijk tafelen bij Eiland Bistro.

Wolken of geen wolken… De avond sluit je vanavond af met marshmallows en een heerlijk vuurtje!
Zaterdag
Op dag twee van je weekendje in Terschelling staat er alweer heel wat fiets- of wandelplezier op het programma!
Ochtend
Rijd in de ochtend richting West-Terschelling en ga langs bij MooiWeer om aan je ochtendactiviteit te beginnen. Zelf deed ik een GPS step tocht waarbij je met een (niet-elektrische!) step de omgeving van West-Terschelling verkent – maar er zijn nog vele andere leuke activiteiten die je hier kunt proberen als steppen minder je ding is.
Met een step in felle kleuren, race je van het ene na het andere punt met behulp van fietsnavigatie en vul je onderweg een boekje met vragen in. Onderweg krijg je mooie uitzichten, maar leer je ook heel wat bij over Terschelling en de cultuur en gewoontes van de eilanders.
Na ruim twee uur steppen (of fietsen/wandelen), spring je terug de fiets op om lekker te gaan lunchen bij Paviljoen West aan Zee. Dit is een lekker restaurant met eenvoudige gerechten, maar vooral de ligging is adembenemend! Dit houten gebouw staat namelijk op palen op het onmetelijke strand. Prachtig!
Middag
Eens je buikje vol zit, is het tijd om te Blokarten. Mijn favoriete activiteit op Terschelling – maar wel eentje die niet voor wadjes is!! Blokarten is een strandzeilsport waar een kleine driewielige wagen verder wordt geduwd door de wind met behulp van een zeil. Jij zit gewoon neer in de blokart en stuurt met behulp van het zeil en de wielen over het strand. Op sommige momenten ga je echt heel snel! Het duurde bij mij eventjes vooraleer ik het echt onder de knie kreeg – en ik denk dat ik wel vijf keer ben omvergeblazen! Maar als je het een beetje rustiger aan doet, kan het zeker ook zonder omvallen…
Terschelling is de perfecte locatie om deze sport voor een eerste keer uit te proberen. Er is veel wind en onderweg kun je genieten van prachtige landschappen. Heerlijk!
Namiddag en avond
Voor het verdere verloop van je namiddag, raad ik aan om van de omliggende natuur te genieten. Maak één of meerdere wandelingetjes of ga nog wat fietsen door de duinen of naast de Waddenzee. Moeder Natuur is hier nooit ver weg!
Voor het avondeten kan ik Pura Vida in Midsland aanbevelen. Een lekker en gemoedelijk restaurant met een heel internationale keuken. Van Aziatische lekkernijen tot overheerlijke hamburgers met zoete aardappelfrietjes. Wie lust dat nu niet? 😉 !

Met deze step doorkruis je heel West-Terschelling tijdens een GPS zoektocht!

Het prachtige Paviljoen West aan Zee. De ideale plek voor een lekkere lunch!

Mijn favoriete activiteit in Terschelling? Blokarten!
Zondag
Je laatste dagje op Terschelling! Aangezien de ferry al vrij vroeg vertrekt, zul je niet heel veel meer doen. Maar toch geef ik graag nog enkele tips.
Ochtend
De ochtend van je laatste dagje in Terschelling kun je vullen met nog wat meer wandelen of fietsen. Of… Je kunt meegaan met een eco-safari!
Hierbij rijd je mee met een duurzaam elektrisch terreinvoertuig die je meeneemt over onverharde paden en langs de allermooiste plekjes van Terschelling die anders niet zo makkelijk toegankelijk zijn. En met een beetje geluk zie je zelfs enkele lokale dieren rondhangen!
Of wat dacht je van een bezoek aan het Bunker Museum? Een interessante en interactieve bezienswaardigheid waar je meer te weten komt over Wereldoorlog Twee op de Waddeneilanden, maar even goed een bezoek kunt brengen aan de bunkers of loopgraven van toen. Nog twee andere aanraders die ik van enkele eilanders kreeg, waren Museum ‘t Behouden Huys of het Wrakkenmuseum.
Waar je ook voor kiest: vergeet je bagage tijdens de check-out niet af te geven bij je accommodatie, zodat het tijdig kan worden opgepikt door je fietsverhuurder.
Afhankelijk van het tijdstip van je overtocht terug naar Harlingen, heb je nog een poosje om in West-Terschelling rond te lopen (lees mijn tips daarvoor bij dag één!) of nog wat meer te fietsen.
Middag
Ikzelf nam de ferry terug naar Harlingen om 12:30u. Vergeet niet dat je nog twee uur op de boot zit om terug te keren naar Harlingen en daarna ook waarschijnlijk nog een eindje verder naar huis moet rijden.

Het Bunkermuseum. Interessant en interactief!

Vanuit West-Terschelling neem je de ferry terug naar Harlingen.
Terschelling in de herfst of winter bezoeken – goed idee?
De meeste toeristen bezoeken de Waddeneilanden in de zomermaanden. Je krijgt dan ook prachtige, lange zomerdagen met heel wat zonlicht en een aangenaam temperatuurtje – maar het kan vaak wel héél druk worden!
Voor een echt unieke ervaring (en eentje zonder al te veel toeristen) is het misschien een leuk idee om tijdens de herfst of winter naar Terschelling te reizen?
Ikzelf ging laat in de herfst naar Terschelling en vond het héérlijk!! De natuur en al haar elementen worden nóg intenser en doordat de dagen zo grauw en donker zijn, kun je nog langer genieten van de prachtige sterren boven het eiland.
Het is pas in deze seizoenen dat je de echte kracht van Moeder Natuur ontdekt. De Waddenzee wordt ruiger en fotogenieker, het gras fleurt op in tientallen kleuren groen en de vallende bladeren in de herfst toveren het geheel om tot een betoverend natuurspektakel. Dit is ook het perfecte moment om de vele knusse restaurantjes en gezellige winkeltjes van binnenin te verkennen. En geloof me… er valt veel te ontdekken!
Bovendien is er niets heerlijker dan na een koude fietstocht een warme kop koffie of thee te drinken in een gezellig strandhutje, terwijl je vanachter de ramen naar de ruige zee kijkt. Toch?!

Elk seizoen heeft zijn charme!
Verblijftip: huisje op Terschelling bij Tjermelân
Tjermelân ligt in het oosten, niet zo ver van natuurreservaat de Boschplaat (waar het Dark Sky Reserve zich bevindt). Het is de ideale uitvalsbasis om de prachtige natuur van het eiland te ontdekken en ‘s nachts van de magische sterrenpracht te genieten. Maar weet wel dat het echt nog wel een eindje fietsen is van West-Terschelling!
De huisjes zijn modern ingericht en van alle gemakken voorzien. Er is een comfortabele bank, een klein keukentje met koelkast, magnetron en twee kookvuurtjes. Verder is ook de badkamer heel ruim en goed uitgerust. Ik had zelfs een huisje met een sauna in! Heerlijk om te ontspannen na een dagje rondtouren op Terschelling.
Vakantiepark Tjermelân is trouwens de eigendom van Melis de Vries, de gepassioneerde eilander die ervoor zorgde dat Terschelling de titel van Dark Sky Park kreeg opgespeld. Zijn verhaal kun je hier lezen.

De huisjes van Vakantiepark Tjermelân.

Het interieur is best gezellig, he?
Nog wat meer tips
- Wil je Terschelling ook met een tweewieler bezoeken? Ik raad aan om een elektrische fiets te regelen. Als het hier waait, dan waait het HARD – en dan zul je (jong of oud…) een e-bike zeker wel kunnen appreciëren! Zoals ik eerder al meegaf, was ik zelf heel tevreden over de fietsen van Zeelen fietsverhuur.
- Je bezoekt hier het noordelijkste puntje van Nederland, het weer kan hier dus behoorlijk fris en onstuimig zijn! In de herfst of winter zijn er bovendien vaak zware (stort)buien op het eiland. Aangepaste kledij is dus absoluut een must. Vergeet je regenjas en regenbroek niet en neem eventueel ook waterdichte fietstassen of een hoes voor over je rugzak mee.
- Hou het weerbericht dus goed in de gaten. Het weer kan hier snel veranderen! Een smartphone applicatie die het meestal bij het rechte eind heeft, is Buienradar.
- Terschelling is een eiland vol met lekkers! Probeer zeker enkele van de lokale specialiteiten als je op het eiland aankomt. Pondkoek, gerechten met cranberries of duindoornen, lokale honing en uiteraard ook schapenkaas zijn stuk voor stuk heerlijk!

Na regen komt zonneschijn – dus neem zeker een jas mee voor de zekerheid!
Kan een weekend weg naar Terschelling met hond?
Zeker!
Er zijn heel wat accommodaties waar je hond welkom is. Alleen moet je wel weten dat je hond bijna overal moet aangelijnd zijn. Het is verplicht in het duingebied, in de polder en in de dorpskernen. Alleen op het strand of in het bos mogen ze zonder lijn rondlopen – maar ze moeten wel altijd binnen gehoorsafstand blijven.
Is een weekendje Terschelling met kinderen een goed idee?
Kinderen kunnen zich heerlijk uitleven op het strand of tijdens één van de vele outdoor activiteiten. Bovendien kun je ze ook warm maken voor geschiedenis (in de bunkers bijvoorbeeld) of de schoonheid van de natuur hier.
Goed om weten is dat de meeste restaurants ook een menu speciaal voor kinderen aanbieden en dat ook accommodaties goede voorzieningen hebben om er met de kids op uit te trekken.
Bij Tjermelân was er bijvoorbeeld een ruime speeltuin aanwezig – maar ook elders doen hotels en vakantieparken erg hun best. Vraag dus zeker na of er ook kindvriendelijke stopcontacten, aparte kinderbedjes of commodes zijn en of het mogelijk is om leuke spelletjes te lenen bij de receptie.

Een weekend Terschelling is leuk met iédéréén!!
Lijkt een weekend naar Terschelling je wel wat? Dan hoop ik dat ik met je deze blog alvast heb kunnen inspireren! Als je graag nog wat meer tips krijgt, dan raad ik aan om ook de websites van VVV Terschelling en Visit Wadden te checken. Op beide pagina’s vind je een schat van informatie over de prachtige Waddeneilanden.

Over de auteur
Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.
Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.
Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
Handige sites om je reis te plannen
Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.
🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra. 👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan. 🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare. 🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.