21 oktober, 2019

De zoutmijn van Krakau: Wieliczka

Er is enorm veel te zien in Krakau en zijn omgeving. De Wieliczka zoutmijnen zijn daar ongetwijfeld één van de allerleukste van. Op een klein half uurtje van deze stad liggen de Poolse zoutmijnen die lang erg belangrijk waren voor het hele land. Tegenwoordig zijn de mijnen opengesteld voor het publiek en is het een prachtige toeristische attractie geworden.
Daal af in de zoutmijn van Krakau en neem een kijkje in de geschiedenis, maar ook naar de prachtige bezienswaardigheden die je er ondergronds kan bezichtigen.

 

afdaling wieliczka zoutmijn krakau

Na héél wat trappen ben je eindelijk daar… De zoutmijn van Krakau: Wieliczka!

Van Krakau naar Wieliczka

Wieliczka ligt maar een twintigtal kilometer uit Krakau. Het is dan ook erg makkelijk te bereiken vanuit het centrum van Kraków.
Je hebt twee mogelijkheden om naar Wieliczka te gaan: ofwel ga je met een tour, ofwel ga je met het openbaar vervoer.

Tours en excursies

Omdat het zo’n grote toeristische trekpleister is, organiseren heel wat bedrijven natuurlijk volledig georganiseerde uitstapjes. Dan betaal je ongeveer €30 tot €50 per persoon voor vervoer, skip-the-line toegang tot de zoutmijn van Krakau en extra info door een gids.
Als je de Wieliczka-zoutmijn graag combineert met een andere excursie (bvb. Auschwitz) dan betaal je €68 voor een geregelde daguitstap.

Online reserveren kan via deze website. Hieronder zie je nog enkele van de mogelijkheden:

» Alle tours en excursies in Krakau

Openbaar vervoer

Natuurlijk kan je het ook zelf regelen als je het niet erg vindt om het openbaar vervoer te gebruiken. Vlakbij het oude stadscentrum van Krakau vind je enkele bussen (shuttlebusjes en lijnbussen) die je op honderd meter van de ‘Wieliczka salt mines‘ droppen.
Bovendien kan je vanuit Kraków Glowny (het centrale treinstation) ook comfortabele treinen nemen naar het treinstation van Wieliczka.

Zelf nam ik lijnbus nummer 304 die vertrok vanuit het Bagatella theater, vlakbij de oude stad. Afstappen moet je doen aan de stop “Kopalnia Soli”. De rit duurt iets langer dan twintig minuten, afhankelijk van het verkeer.
Heen en terug betaal je 7,6 Zloty (€1,75).

Ik raad aan om vrij vroeg te vertrekken met het openbaar vervoer, want de wachtrijen zwellen snel aan… Als het druk is schuif je soms wel een uur aan voor een ticket en dan moet je nog een half uurtje tot een uur extra wachten tot je beneden mag… Natuurlijk kan je deze wachtrijen ook overslaan door op voorhand al een online ticket aan te kopen (€23).

wieliczka zoutmijnen beeldhouwwerken krakau

Op honderd meter diepte kan je prachtige beeldhouwwerken bekijken terwijl je meer uitleg krijgt over de zoutmijnen.

De zoutmijnen van Wieliczka

Je hebt een aantal keuzemogelijkheden voor een bezoek, welke optie je uiteindelijk kiest hangt af van jouw interesses.
De meeste mensen zullen kiezen voor de klassieke Tourist Route. Hiermee bezoek je niet alleen de befaamde Kapel van St. Kinga, maar ook het ondergrondse Krakau Zoutmuseum. Je verkent de gangen van dit onderaardse labyrint en komt het een en ander te weten over haar rijke geschiedenis en tradities.
Als het iets avontuurlijker mag, dan is de Miner’s Route (mijnwerkersroute) precies wat je zoekt. Je speelt zowaar de rol van authentieke mijnwerkers en onder begeleiding van een voorman ervaar je hoe het werkleven er hier vroeger aan toeging.
Je hebt ook nog de Mysteries of the Wieliczka Mine Route en deze is voor de echte die hards. Deze route is nog avontuurlijker (en fysiek zwaarder) dan de vorige en je brengt zo’n vier uur in de diepste hoekjes van de mijn door.
Als dit jou iets te zwaar lijkt kan je ook nog altijd opteren voor de God Bless Pilgrims’ Route waarbij je meer leert over de heilige aspecten van de mijn.

wieliczka zoutmijn

De grootste avonturiers onder ons kunnen zelfs met een ondergronds bootje door de zoutmijn varen.

Tickets voor de Wieliczka zoutmijn

Het toegangsticket (inclusief Engelstalige gids) kostte me 89 Zloty en nog eens vijf extra om foto’s te mogen maken. Omgerekend was dat in 2016 iets meer dan €23,50. Ik schrok wel even van de prijs, want voor Polen is dit echt heel veel geld!
Om wachtrijen te slim af te zijn, kan je een ticket alvast online aankopen (€23). Zo verlies je geen tijd en kan je zelf het tijdstip kiezen van bezoek. Je kan alle tijd gebruiken in Krakau, want er zijn nog meer bezienswaardigheden om te ontdekken!

Openingstijden Wieliczka

Je kan de Wieliczka zoutmijn bezoeken op elke dag van de week:

  • Van 1 april tot 31 oktober van 9u tot 18u
  • Van 2 november tot 31 maart van 9:30u tot 15u

Op feestdagen (1 januari, Paaszondag, 1 november en 24 en 25 december) zijn de zoutmijnen van Wieliczka gesloten.

Foto’s maken in de zoutmijn van Krakau

Als je van plan bent om foto’s te maken met een DSLR camera raad ik aan om een statief mee te nemen. Het staat nergens expliciet vermeld op de site of het is toegelaten, maar ik mocht de mijne zonder problemen mee ondergronds nemen.
Er is immers zo goed als geen licht in de zoutmijnen waardoor je een erg lange sluitertijd nodig hebt om foto’s van goede kwaliteit te kunnen maken. Zelf als je de ISO waarden erg hoog zet en het diafragma volledig opent is het nog moeilijk om schokvrije kiekjes te nemen.

Een flits op je camera maakt niet de beste resultaten, want het licht wordt erg ongelijk verspreidt.

wieliczka zoutmijnen polen krakau

Her en der vind je enkele prachtige ruimtes terug in dit gigantische netwerk van ondergrondse gangen.

De afdaling…

Nadat je vrij lang in de rij hebt moeten wachten (of een skip-the-line ticket hebt gekocht) mag je éindelijk naar beneden!
Tien verdiepingen, twintig verdiepingen, vijftig verdiepingen, … Meer dan tachtig verdiepingen later ben je dan eindelijk volledig afgedaald in de zoutmijnen van Wieliczka. Op dat moment ben je ongeveer 120 meter onder de grond en bevind je je in een van de grootste zoutmijnen ter wereld.
De volledige mijn strekt zich uit over vele honderden kilometers, maar slechts 1% daarvan is voor bezoekers te bezoeken.

Met de gids word je door de vele gangen rondgeleid, terwijl hij of zij je wat meer info geeft over de mijnen. Zout was vroeger immers een erg gegeerde specerij. Vele honderden jaren eerder werd het zelfs gebruikt als betaalmiddel. Je zou dus eigenlijk kunnen stellen dat de zoutmijn van Krakau een soort van goudmijn was!

Met man- en paardenkracht werd hier dag in dag uit gewerkt en werd tot ongeveer één eeuw geleden zout gewonnen. Doordat er zo veel mensen in deze mijnen werkten, ontstond er eigenlijk een beetje een ondergrondse samenleving en daardoor zie je ook heel wat vreemde taferelen terug in de mijn die je hier nooit zou verwachten.

Standbeelden die uit zout zijn gemaakt (ze lijken wel uit marmer gehouwen!) bijvoorbeeld. Maar het allermooiste zijn toch de vele kapelletjes en natuurlijk de indrukwekkende ondergrondse kathedraal van Wieliczka.

kathedraal wieliczka zoutmijn van Krakau

De zoutmijnen van Wieliczka zijn allesbehalve saai. Deze prachtige kroonluchter hangt in de magnifieke ondergrondse kathedraal.

Ondergrondse kathedraal van Wieliczka

Waauw! Wow! Prachtig!” – Bijna iedereen –mezelf incluis– had het meest uitgekeken naar dit monument. Vanuit het balkon krijg je een adembenemend uitzicht over de Wieliczka kathedraal die volledig uit zout is gemaakt. Om het nog een beetje spectaculairder te maken krijg je eerst nog een muziek- en lichtshow voorgeschoteld voor je ook mag afdalen naar de uiterst unieke kerk.

De gigantische lusters die boven het ‘huis van god’ zijn opgehangen zijn prachtig, en zelfs deze zijn uit zoutkristallen gemaakt! Ongelooflijk dat je van zout zo’n prachtwerken kunt maken. Het lijkt ook helemaal niet op zout, maar meer op marmer of graniet. Maar de gids verzekert het ons: als je er aan zou likken, zou je zeker zijn dat het om zout gaan. Maar natuurlijk is dat wel verboden…

Ze wijst ons op enkele kunstwerken die zich aan de linker en rechterkant van de kerk bevinden. Aan de linkerkant zie ik “Het laatste avondmaal”, een prachtig schilderij dat voor de gelegenheid ook in de zoutgrot werd uitgehakt.

Natuurlijk weet de gids dat iedereen hier het meest van al naar uitkeek en krijgen we dan ook meer dan voldoende tijd om vragen te stellen en onze geheugenkaartjes te vullen met heel wat foto’s.

zoutmijn Polen Wieliczka

Ondergronds verwacht je niet zo gauw zo’n mooi decor. Het is hier adembenemend!

wieliczka kathedraal laatste avondmaal

Een sterk staaltje beeldhouwwerk! Het laatste avondmaal, maar dan uitgehouwen in een zoutmuur.

Na een rondleiding van bijna twee uur keren we met een authentiek -oud!- liftje terug naar de oppervlakte, zo’n honderd meter hoger.
Het temperatuurverschil met de ondergrondse mijnen en de koude buitenlucht is enorm en ik ben blij dat ik mijn handschoenen en jas al aan heb!
Terwijl ik terug naar het busstation stap zie ik dat er ondertussen al héél wat meer kijklustige toeristen zijn toegekomen.

Een korte geschiedenis van de zoutmijnen van Wieliczka

Sinds 1978 prijkt de zoutmijn Wieliczka op de lijst van UNESCO-werelderfgoed, wat meteen haar toeristische en dus economische waarde voor Polen aantoont. Deze zoutgrotten in Krakau werden echter al lang daarvoor gevormd, zo maar even zes miljoen jaar geleden! Toen waren er uiteraard nog geen mensen aan het werk, want de eerste menselijke sporen in Polen dateren van 500,000 jaar geleden.

Slechts tussen de tiende en twaalfde eeuw begonnen mensen zich te settelen in deze omgeving. In de twaalfde eeuw kreeg een Benedictijns klooster toestemming om zout te ontginnen uit de Wieliczka zoutmijn, maar uiteraard gebeurde dit op een bijzonder kleinschalige basis.

Pas in de dertiende eeuw legde men de eerste mijnschaften aan en met de eeuwen zouden deze nog verder uitgebreid worden. Op het einde van de middeleeuwen werkten er 350 mensen in de zoutmijnen van Wieliczka die jaarlijks 8000 ton zout tevoorschijn haalden!
In 1996, 30 jaar nadat het museum geopend werd, besloot men volledig te stoppen met de productie van zout.

kerk wieliczka zoutmijn krakau kappel

Je vindt hier trouwens wel meer prachtige kerkjes en kappellen onder de grond!

zoutmijn krakau

Ooit liepen er ondergronds zelfs paarden! Zij moesten de zware karren verdertrekken.

Zeven leuke weetjes over de Wieliczka zoutmijnen

  1. Het gastenboek voor bezoekers werd al in 1774 geïntroduceerd! Een tijdje geleden werd de zoutmijn in Krakau bezocht door een aantal Amerikaanse senators waaronder Richard M. Burr.
  2. In 1838 werden er ook heuse zoutbaden aangelegd waarvan men dacht dat deze helende krachten hadden.
  3. In 2005 overschreed men de grens van 1 miljoen bezoekers uit 140 verschillende landen. Tegenwoordig zit men al aan bijna veertig miljoen bezoekers!
  4. Je kan ook regelmatig concerten bijwonen in de zoutmijn!
  5. Naast de wereldberoemde ondergrondse kathedraal is ook de kristallen grot een befaamde en indrukwekkende trekpleister. Deze werd slechts op het einde van de negentiende eeuw ontdekt en wordt beschermd als een levenloos natuurreservaat. Jammer genoeg kan je dit prachtig natuurfenomeen niet bezoeken.
  6. De Stanislaw Staszic Kamer is de grootste uitgravingsite die toegankelijk is voor toeristen. Ze heeft een hoogte van 36 meter en is houder van een wereldrecord van eerste ondergrondse ballonvlucht! Verder heeft men hier ook al aan bungeejumpen gedaan.
  7. De mijn telt negen niveaus en reikt tot een diepte van 327 meter. De Eiffeltoren zou er nog net inpassen met drie meter overschot.
Wieliczka

En aan de kindjes wordt ook gedacht natuurlijk. Deze vrolijke kabouters laten hen al snel vergeten dat ze onder de grond zitten!

krakau zoutmijn wieliczka

Proef gerust eens van de muren of het plafond. Ze zijn zo zout als maar kan!

Excursies naar de zoutmijnen

Wil je afdalen naar de Wieliczka zoutmijnen? Hieronder vind je enkele tours vanuit Krakau. Wil je alleen een toegangsticket kopen? Doe dat dan via deze website.

» Alle tours en excursies naar Wieliczka

 

Citytrip naar Krakau

Wil je de Wieliczka mijnen ontdekken, of wil je gewoon de pittoreske stad met je eigen ogen ontdekken? Krakau is niet onbetaalbaar! Bekijk deze aanbiedingen maar eens:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

Video: Wieliczka

Benieuwd geworden naar dit ondergrondse spektakel? Deze video geeft vrij goed weer wat je allemaal bezoekt en wat je allemaal te zien krijgt.

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CheckOutSam: Reisblog met reistips voor over de hele wereld!