Vakantie in Zuid-Tirol, Italië: bezienswaardigheden, info & reisroute

Europa heeft héél veel mooie plekjes, maar zelden zijn ze zo magisch en divers als Zuid-Tirol. De vlijmscherpe pieken van de prachtige Dolomieten zijn van overal te zien en worden omgeven door prachtige stukjes ongerepte natuur. Bloemrijke weides die niet mis zouden staan in The Sound of Music, azuurblauwe meertjes, gezellige Italiaanse steden en bijzonder mooie (en lekkere!) wijnlandschappen: een vakantie naar Zuid-Tirol wordt ongetwijfeld sprookjesachtig.
In dit artikel vertel ik je alles over de mooiste bezienswaardigheden, mijn persoonlijke reisroute langs al deze highlights en nog wat meer praktische info om je vakantie naar de Dolomieten goed voor te bereiden.

4.6/5 - (20 stemmen)

vakantie zuid tirol

Zuid-Tirol tijdens de zomer

Een vakantie naar Zuid-Tirol en de Dolomieten is eigenlijk in elk seizoen mogelijk, maar als je echt wilt genieten van de diverse landschappen en activiteiten dan zul je toch in de zomer moeten komen. Tijdens de winter wordt deze regio immers overspoeld door wintersporters en zijn veel hikes niet toegankelijk door ijzige omstandigheden.

Ikzelf vertrok in juli voor vijf dagen naar deze fantastisch streek en werd onmiddellijk overdonderd door haar schoonheid. Zuid-Tirol kan ik dan ook het best omschrijven als een sprookje. Waarom? Dat lees je verder in dit artikel.

zuid tirol vakantie dolomieten

Bereid je tijdens een vakantie naar Zuid-Tirol voor op betoverende landschappen!

Zuid-Tirol bezienswaardigheden en dingen om te doen

Er zijn tal van prachtige bezienswaardigheden in Zuid-Tirol en leuke dingen om te doen. Maar wat zijn de absolute highlights?

Dolomieten van Zuid-Tirol

Dé reden waarom je op vakantie komt in Zuid-Tirol, is natuurlijk om de wereldberoemde Dolomieten te zien. Deze bergketen -die deel uitmaakt van de Alpen- meet ongeveer 90 kilometer van noord naar zuid en zo’n 100 kilometer van oost naar west. Enkele van de bergpieken zijn meer dan 3000 meter hoog, maar door de typerende scherpe rotsen en steile bergflanken lijkt het wel alsof je hier nog vele duizenden meters hoger zit!

Ik moet eerlijk zijn: ik heb nog nooit zo’n indrukwekkende berglandschappen gezien als hier. Terwijl je in de auto langs deze vlijmscherpe pieken rijdt, valt je mond gegarandeerd open. Wat kan Moeder Natuur toch mooi zijn!

vakantie dolomieten

Een vakantie naar de Dolomieten vergeet je nooit meer. Wat een betoverende landschappen!

Wandelen en hiken

Aangezien de Dolomieten tot de mooiste bezienswaardigheden van Zuid-Tirol behoren, raad ik aan om een paar goede wandelschoenen aan te trekken om zo de bergen van dichterbij te ontdekken. Je kan immers tal van prachtige wandelingen maken in de Dolomieten!

Wandelaars zonder veel ervaring hoeven trouwens niets te vrezen, want ook voor beginnende ‘hikers‘ zijn er tal van routes uitgestippeld.

De publiekslieveling is natuurlijk een wandeling naar de Drei Zinnen of Tre Cime. Deze drie rotstorens zijn dan ook fantastisch om naar te kijken! Er zijn heel wat verschillende wandelingen die je naar boven loodsen en ze zijn allemaal in één dag af te leggen.
In vier à vijf uur kan je ook de Sassolungo of Adolf-Munkel route afleggen. En ook bij deze wandelingen krijg je fenomenale uitzichten!

Wil je graag iets uitdagender? Leg dan een Via Ferrata wandelroute af. Dit zijn paden waarbij je (soms) langs héél erg steile bergflanken omhoog klautert. Hierdoor is het nodig dat je jezelf vastmaakt met behulp van een “Klettersteigset” (een gesp die je aan metalen beugels in de rotswanden bevestigt om te vermijden dat je valt).
Deze routes doe je natuurlijk beter niet alleen. Gelukkig zijn er meer dan genoeg gidsen die je op sleeptouw willen nemen. Zo deed ik een hike tijdens zonsopgang naar Grand Cir. Deze wandeling is perfect voor mensen die nog nooit een Via Ferrata hebben gedaan en de uitzichten zijn echt adembenemend mooi.

Staar je trouwens niet alleen blind op deze bergwandelingen. Je kan ook hikes doen naar prachtige meren of door één van de ongerepte bossen kuieren. Omdat je je hier in een bergachtige regio bevindt, zal je altijd wel wat moeten klimmen maar dat valt meestal heel goed mee.

Zo vond ik de (eenvoudige) tocht naar Santa Croce in Badia heel erg mooi. Deze korte wandeling in de Dolomieten leg je af in een klein uurtje (enkel) en onderweg word je meegevoerd langs prachtige bossen, steile weides en fantastische uitzichten over de unieke bergen. Bij aankomst staat de spierwitte Santa Croce kerk je op te wachten, met daarachter het silhouet van de indrukwekkende Dolomiti.

wandelen zuid-tirol bezienswaardigheden

Er zijn ook eenvoudige wandelingen in Zuid-Tirol. Zoals naar deze Santa Croce in Badia bijvoorbeeld.

Picknicken in de bergen

Is het je droom om, net als Julie Andrews in The Sound of Music, in de bergen gaat picknicken? Dan zal je blij zijn om te horen dat dat kan in de Dolomieten! En de uitzichten zijn minstens even indrukwekkend als in deze populaire film!

De toeristische dienst van Alta Badia organiseert iedere zomer een geweldig concept: “Picnic sön munt“, oftewel “Picknick in de bergen”. Je kan bij tien berghutten een overheerlijke picknickmand met lokale specialiteiten afhalen. Uiteraard krijg je ook bestek, een glas en een dekentje. Vervolgens mag je helemaal vrij kiezen waar je al dat lekkers op zal smullen, maar natuurlijk zoek je best naar een plekje met prachtige uitzichten over de Dolomieten!

Een lijst met de deelnemende restaurants vind je op de website van Alta Badia.

alta badia picknick bezienswaardigheden dolomieten

Lekker én prachtige uitzichten!

Cultuur opsnuiven in Bolzano

Bozen of Bolzano is de grootste stad van Zuid-Tirol en daardoor is het ook de provinciehoofdstad. Met meer dan honderdduizend inwoners is er hier altijd wel iets te beleven. Natuurlijk ben je ook nooit ver weg van enkele andere bezienswaardigheden rond de Dolomieten.

Met een halve dag heb je hier echt wel genoeg, want erg groot is het niet.

Ga zeker een kijkje nemen naar Piazza Walther, want vanaf hier krijg je een prachtig uitzicht over de gekleurde huisjes en de bijzondere kathedraal van Bolzano (let vooral op het speciale dak).
Als je in deze mooie stad op bezoek bent, moet je natuurlijk ook even langs bij het Zuid-Tiroler Archeologiemuseum. In dit museum ligt immers de bekendste ijsmummie ter wereld: Ötzi! Het lichaam van de vijfduizend jaar oude man is heel goed bewaard gebleven doordat hij in stevige ijsblokken zat vastgevroren.

Vanuit het stadscentrum kan je ook de spectaculaire Funivia del Renon nemen, een kabeltram die je op 1222 meter hoogte afzet vanwaar je uiteraard prachtige uitzichten krijgt.

Voor de rest raad ik aan om gewoon wat rond te kuieren door de stad, want echt overal vind je wel enkele verborgen pareltjes en bijzonder mooie huisjes.

Bolzano Bozen

’s Avonds is Bolzano de perfecte plek om even wat te gaan drinken.

Plant een boom tegen klimaatopwarming

Helaas laat de klimaatcrisis zich ook in deze prachtige regio voelen.

Zuid-Tirol en de Dolomieten hebben in hun lange geschiedenis nog nooit last gehad van zware stormen, maar in 2018 gebeurde dit toch. In amper vijf minuten tijd werden een totale oppervlakte van 70.000 voetbalvelden aan bomen met de grond gelijk gemaakt door storm Vaia. En ja, helaas zijn wetenschappers het er sluitend over eens: dit is echt wel het gevolg van de klimaatcrisis.

Omdat Zuid-Tirol bekend staat om haar natuurpracht, werd er gelukkig een prachtig project uit de grond gestampt: WOW Nature.
Zij helpen de natuur om zich voor te bereiden tegen meer van deze stormen én om zich ook terug te ‘regenereren’. Dat is niet enkel goed voor Moeder Natuur, maar ook voor ons. Want als je naar Zuid-Tirol komt, wil je natuurlijk wel genieten van al deze prachtige bossen.

Op bepaalde tijdstippen worden er bomen geplant in zorgvuldig uitgezochte plekjes die wel wat hulp kunnen gebruiken. Als je op vakantie bent in Zuid-Tirol, kan je het dus zo timen dat je je eigen plantje in de grond stopt. Anderzijds is het ook mogelijk om je boom te laten planten door iemand anders. Zo draag je toch je steentje bij voor een beter klimaat, maar dan vanop afstand.
Afhankelijk van de soort boom die je plant, betaal je tussen €14 en €35. Prijzig zou je denken, maar daar zitten natuurlijk ook alle onderzoeks-, onderhouds- en vervoerskosten bij inbegrepen.

Dit project is vooral belangrijk, omdat bomen een versnelde klimaatopwarming kunnen tegen gaan. Eén enkele boom kan per jaar immers 30 kilogram CO2 uit de lucht filteren.
Een gemiddeld persoon zorgt voor 5000 à 7000 kg CO2 per jaar, dus dan snap je al snel waarom bossen zo belangrijk zijn.

Als je graag zelf een boom in deze (of een andere regio!) plant, dan kan dat via de website van WOW nature, of natuurlijk gewoon door eens langs te gaan bij de toeristische dienst van Zuid-Tirol.

Nadat je de boom hebt aangekocht en geplant (of laten planten), kan je je plantje ook altijd opvolgen. Je krijgt de GPS coördinaten toegestuurd, zodat je op elk moment een oogje in het zeil kan houden.

En wie weet… Misschien kan je jouw boom bij een volgende vakantie naar Zuid-Tirol even bezoeken?!

wow nature alta badia

Een boom planten in zo’n prachtig landschap is nog leuk ook!

Ontdek de wijngaarden op een originele manier

Italië staat niet alleen bekend om overheerlijke pizza en pasta, maar ook om haar uitstekende wijnen.

In de regio rond Kaltern en Bolzano zijn de berglandschappen door de mens omgevormd tot prachtige wijngaarden die heerlijke druiven voortbrengen. Om dit gebied op een leuke, lekkere en interactieve manier te leren kennen, raad ik aan om een bezoek te plannen aan de wijngaarden.

Samen met een voormalige wijnmaker van Cantina Kurtatsch kan je een wandeling maken langs een prachtig gebied waar wijnranken het voor het zeggen hebben. Met een glas in de hand stap je van de hoogste gelegen wijndomeinen helemaal naar beneden en geniet je onderweg van enkele tongstrelende sipjes rood en wit.
Na deze prachtige wandeling, lunch je samen met je gids in een (lekker!) restaurant waar de wijnen -uiteraard- afgestemd zijn op het eten.

Na je lunch, krijg je natuurlijk ook nog te zien hoe en waar wijn wordt gemaakt. Deze ‘wine expedition‘ duurt een hele dag (van 9u ’s ochtends tot 17u ’s avonds) en kost €89 per persoon. Dat is niet goedkoop, maar alles zit wel in de prijs inbegrepen. En geloof me… Het is echt een fantastische ervaring!

Zegt zo’n trektocht je niet veel? Dan raad ik toch aan om even bij Cantina Kurtatsch langs te gaan. Vanaf het terras van dit moderne gebouw (geïnspireerd op de Dolomieten!) krijg je immers fantastische uitzichten over de omgeving terwijl je van een glaasje lekkere wijn geniet.

bezienswaardigheden Dolomieten wijngaarden

De landschappen zijn minstens even mooi als dat de wijnen hier lekker zijn!!

Verfris jezelf in één van de meren

Met meer dan driehonderd dagen zon per jaar, kan het erg warm worden in Zuid-Tirol, Italië. Om die reden is het belangrijk dat je jezelf af en toe wat laat afkoelen (al dan niet met een fris glaasje wijn)!
Gelukkig zijn er ook tientallen meren waar je een bezoek aan kan brengen. Zelfs als je geen zin hebt om te zwemmen, loont het nog steeds de moeite om hier naartoe te komen. De uitzichten zijn immers fenomenaal!

Lago di Resia is ongetwijfeld het meest bijzondere meer van Zuid-Tirol. Je ziet immers niet elke dag een kerktoren die uit het water oprijst!
Dit is het enige overblijfsel van Graun, een stadje dat in 1950 onder water werd gezet. Als het meer tijdens de winter is bevroren, kan je trouwens gewoon naar de klokkentoren stappen.

Lago di Caldaro, of de Kalterer See, ligt op een half uurtje rijden van Bolzano. Het meer in duizenden tinten blauw en groen is omringd door prachtige wijngaarden en is vooral populair bij locals. Op zonnige dagen kan het hier dan ook druk worden. Je kan ook hier bootjes huren of zelfs (leren) parasailen. Of… Je kan net doen zoals ik en relaxen op één van de grasveldjes errond met een heerlijk verfrissende cocktail!

Het bekendste meer is ongetwijfeld Lago di Braies of de Pragser Wildsee. Dit idyllische plekje werd beroemd door sociale media, dus de kans dat je het helemaal voor jezelf krijgt is klein. Gelukkig is het erg groot en hoef je nooit ver te gaan om wat rust te vinden. Heb je geen zin om te wandelen? Huur dan een bootje en dobber gewoon een beetje rond. Hemels!

Ten slotte is ook Lago di Sorapis erg de moeite! Om dit meer te bereiken, moet je wel opnieuw je wandelschoenen aantrekken want je bent zo’n vier uur (heen en terug) onderweg. Reken daar nog enkele uurtjes bij om van het meer te genieten en je hebt al gauw een volledige dag verloren. Gelukkig is het uitzicht zo verbluffend mooi dat je al die inspanningen al snel vergeet!

lago di caldaro Kaltern See zuid tirol

De meren van Zuid-Tirol zijn leuk voor jong en oud.

Kastelen bezoeken

Als je een roadtrip door Zuid-Tirol en de Dolomieten maakt, dan krijg je ongetwijfeld enkele van de 800 burchten en kastelen te zien. Sommigen zijn te bezoeken als museum, anderen zijn tegenwoordig in gebruik als hotel of restaurant.

Kasteel Tirolo is waarschijnlijk het bekendste en doet dienst als interessant museum over de geschiedenis van Zuid-Tirol. Vanuit de indrukwekkende ramen krijg je ook fantastische panorama’s over de regio. Roncolo is dan weer bekend om zijn grote aantal fresco’s uit de middeleeuwen, terwijl Churburg mag opscheppen met de grootste collectie middeleeuwse wapens ter wereld.

Kasteel Coira, Taufers, Brunnenburg en Castello Tasso (Burg Reifenstein) zijn dan weer vier forten die zich in een prachtig landschap bevinden.

Taufers Kasteel Zuid-Tirol bezienswaardigheden

Het Taufers kasteel. Eén van de indrukwekkendste bezienswaardigheden in Zuid-Tirol.

Vakantie Zuid-Tirol: mijn reisroute

In totaal was ik hier vijf dagen (inclusief vluchten) en verkende ik de regio rond Alta Badia en Bolzano (Bozen). Mijn reis was behoorlijk druk, maar toch was er ook meer dan genoeg tijd voor ontspanning.

Wil je zelf ook genieten van de rust en de prachtige landschappen tijdens een vakantie naar de Dolomieten en Zuid-Tirol? Dan is dit de perfecte reisroute:

Dag 1: aankomst in Zuid-Tirol, Italië

Je vliegt naar Innsbruck, Verona of Venetië en huurt daar een auto. Vervolgens rijd je naar Alta Badia. Afhankelijk van het tijdstip van aankomst, zou ik vandaag niet meer te veel plannen.

Zelf deed ik nog een kleine wandeling naar Santa Croce in Badia (twee uur heen en terug). Hierboven is ook een restaurantje waar je alvast enkele lokale lekkernijen uit kan proberen (La Crush Hut).

Natuurlijk kan je deze wandeling ook gewoon overslaan en voor de rest van de dag in je hotel genieten. Ik kan alvast Naturhotel Miraval aanraden. Vanuit je kamers krijg je fantastische uitzichten over de Dolomieten, maar ook vanuit de openluchtjacuzzi is het heerlijk genieten met panorama’s op deze majestueuze bergpieken.

Ga niet te laat slapen vandaag, want morgen wordt een zware dag met een prachtige hike!

Santa Croce in Badia wandeling zuid tirol

Heb je stramme spieren gekregen van zo lang in de auto te zitten? Maak dan nog een mooie wandeling!

Naturhotel Miraval hotels zuid tirol

De buitenjacuzzi van Naturhotel Miraval: één van de mooiste hotels in Zuid-Tirol!

Dag 2: hiken!

Ikzelf stond al op rond drie uur in de ochtend om naar de Grand Cir Peak te hiken. Een zonsondergang van bovenop zo’n berg is namelijk magisch en moet je ooit in je leven hebben meegemaakt.

Let wel op: doe deze wandeling nooit alleen, maar zorg dat er altijd iemand bij je is die enige ervaring heeft met bergwandelingen. Dit is immers een Via Ferrata wandeling en sommige stukjes kunnen nogal verraderlijk zijn.

Als je het niet zitten om deze wandeling te maken, dan kan je natuurlijk ook één van de hikes kiezen die ik hierboven heb beschreven (Drei Zinnen, Sassolungo, Adolf-Munkel, …). Maar weet wel dat die niet altijd in de buurt liggen en dat je dus wellicht nog vroeger moet opstaan.

Als je toch dezelfde klimtocht doet als ik, dan raad ik aan om na afloop ook een bezoekje te brengen aan de Jimmy Hütte. Dit prachtige, authentieke restaurant serveert een fantastisch ontbijt met alles wat je maar kan wensen en ligt op de terugweg naar beneden.

Bij goed weer kan je vervolgens genieten van één van de meren van Zuid-Tirol. Oorspronkelijk stond Lago di Lagazuoi op mijn planning, maar door donderwolken en regen ging dat helaas niet door.

In plaats daarvan, ging ik een kijkje nemen naar Hotel La Perla. Een waar begrip in Tirol. En niet alleen als klassevolle accommodatie met vijf sterren! Je vindt onder het dak van dit hotel immers tal van (overheerlijke) restaurants met hun eigen aparte interieur. Eentje ervan is zelfs een sterrenrestaurant!
Als kers op de taart kan je ook de wijnkelder van La Perla bezoeken. Duizenden (peperdure) wijnen zijn mooi gerangschikt in een eclectisch samenspel van muziek, licht en desoriënterende gangpaden. Het is duidelijk dat de familie Costa (de eigenaars van het hotel) geen moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Gelukkig zetten ze ook een deel van hun rijkdom in voor humanitaire projecten waar je ook meer over kan leren in een klein museum achteraan in het hotel.

Als je niet te moe bent, kan je ook nog een andere hike op de dagplanning zetten. Ben je helemaal uitgeput? Rust dan lekker uit in je hotel of ga naar één van de vele cafeetjes of restaurants met uitzicht op de Dolomieten.

Voor het allerbeste uitzicht op deze unieke bergen kan je natuurlijk ook gaan parapenten. Ongetwijfeld een ervaring om nooit nog te vergeten!

Grand Cir hike vakantie Dolomieten

De Grand Cir Peak is een uitdagende wandeling, maar het uitzicht is al die moeite dubbel en dik waard!

Grand Cir Wandeling Dolomieten

En ook de terugweg naar beneden is prachtig!!

Sassicaia wijnkelder hotel la perla zuid tirol

In de wijnkelder van Hotel La Perla vind je één van de grootste collecties aan Sassicaia wijnen ter wereld.

Dag 3: mini-roadtrip naar Bolzano

Op dag drie van je vakantie in de Dolomieten doen we het wat rustiger aan. Pijnlijke spieren moeten ook wat rust hebben, he!

Nu je kennis hebt gemaakt met de prachtige natuur van deze regio, is het tijd om je steentje bij te dragen. Dat kan door een boom te planten bij het WOW nature project waarover ik jullie hierboven al meer vertelde.

Vooraleer je afscheid neemt van het prachtige Alta Badia, raad ik aan om eerst nog te lunchen. En de beste manier om dat te doen, is door een picknick te organiseren!
Verschillende restaurants (in mooie omgevingen!) bieden deze mogelijkheid aan. Zij lenen een dekentje en een mandje vol met lekkers aan alle hongerige gasten. Je kan dan zelf kiezen waar je al deze lokale specialiteiten gaat opeten. Loop wel niet té ver weg, want je krijgt zo veel eten dat je erna nog nauwelijks kan wandelen!
Hier vind je een lijstje met alle deelnemende restaurants. Op voorhand reserveren wordt aangeraden! Zelf smikkelde ik trouwens van de lekkernijen die Boconara Hut had klaargemaakt.

Nu je energiepeil terug is aangevuld, is het tijd om een andere kant van Zuid-Tirol te ontdekken: Bolzano en Kaltern.

Bolzano is de grootste stad van Zuid-Tirol en ligt op een kleine twee uur rijden van Alta Badia.

Als je niet in Bolzano (of de Duitse naam van deze plek: Bozen) verblijft, dan raad ik aan om hier eerst even te stoppen. Zo kan je deze mooie stad alvast verkennen en je vooral verwonderen over het dak van de prachtige dom van Bolzano.
Natuurlijk kan je ook ’s avonds terugkomen om hier te dineren, of gewoon om drankjes te doen. Er zijn immers heel wat uitstekende restaurants en hippe cafeetjes om je honger en dorst te lessen!

Geniet je liever nog wat langer van het mooie weer? Dan kan je ook heerlijk relaxen bij de Kaltern See. Dit prachtige meer is vooral mooi van bovenaf, dus parkeer gerust even aan de kant als je wat foto’s wilt maken terwijl je naar beneden rijdt.

Bij de Kaltern See zijn er tal van leuke barretjes die je kan bezoeken om wat lekkers te drinken. Neem in ieder geval ook een handdoek en zwembroek mee, want een frisse duik in dit mooie meer is natuurlijk een must!

Ikzelf sliep trouwens twee nachten in Gius la Residenza. Een fantastisch designhotel (met een ongeëvenaard ontbijt!) dat prachtige uitzichten heeft over de Kaltern See.

wow nature bomen planten

Door een boom te planten, draag je je steentje bij tegen de klimaatopwarming.

Kaltern See vakantie Zuid Tirol

Even relaxen aan de Kaltern See kan deugd doen.

Dag 4: wijnen en landschappen

Vandaag combineer je de twee grootste troeven van dit gebied: heerlijke wijnen en prachtige landschappen.

Een bezoekje aan een wijnhuis en een wandeling langs de wijndomeinen moet absoluut op je planning staan. Ikzelf boekte een ‘wine expedition’ bij Cantina Kurtatsch en ben een grote fan van hun concept.

Nadat je helemaal bovenaan bij één van de wijndomeinen bent gedropt, maak je een mooie (maar gemakkelijke) wandeling terug naar beneden. Onderweg passeer je natuurlijk langs de vele grondgebieden van dit wijnhuis die zich op verschillende hoogtes bevinden.
Aangezien dit nog steeds een wijnproeverij is, mag je onderweg ook tal van heerlijke druivensapjes proeven. Het heeft wel iets, zo met een vol wijnglas een wandeling in de Dolomieten maken!

Wanneer je de met druivenranken begroeide bergflanken gedag hebt gezegd, is het tijd om wat te eten. Ook een restaurantbezoek zit in de prijs inbegrepen en uiteraard zijn de wijnen afgestemd op de lokale delicatessen.

De ‘wine expedition‘ eindigt bij Cantina Kurtatsch met een rondleiding door de wijnkelder en een toast op het prachtige balkon met een ongeëvenaard uitzicht over dit domein.

Deze tour begint om negen uur ’s ochtends en eindigt rond vijf uur ’s avonds. Je bent er dus echt wel een hele dag zoet mee!

wijnregio zuid tirol

Deze wijnregio in Zuid-Tirol is echt fan-tas-tisch mooi!

Cantina Kurtatsch

Na de wijnproeverij kan je nog even nagenieten van het mooie terras bij Cantina Kurtatsch.

Dag 5: terug naar huis

Helaas is het alweer tijd om naar huis te gaan.

Als je met een vlucht naar hier bent gekomen, is het een goed idee om op tijd te vertrekken. De dichtstbijzijnde luchthavens liggen immers nog op twee uur rijden van hier.

Natuurlijk kan je je vakantie ook nog verlengen, want er zijn nog veel meer indrukwekkende bezienswaardigheden in de Dolomieten en Zuid-Tirol!

Zuid Tirol vakantie

Er is hier natuurlijk nog veel meer te ontdekken. Dus misschien moet je je terugkeer nog even uitstellen?

Mooie hotels in Zuid-Tirol

Tijdens de reisroute die ik hierboven beschreef, verbleef ik in twee schitterende hotels in Zuid-Tirol. Omdat het zo’n grote regio is, liggen ze nogal ver uit elkaar, maar toch vormen ze de perfecte uitvalsbasis om alle bezienswaardigheden van hieruit te ontdekken.

Naturhotel Miraval

Dit fantastische hotel in Alta Badia wordt uitgebaat door een enthousiast en bijzonder vriendelijk team van locals. Omdat het een vrij kleinschalig hotel is, heeft het personeel heel veel aandacht voor alle gasten en word je tijdens je verblijf dan ook echt verwend.

Vanuit je bed heb je een waanzinnig mooi uitzicht op de Dolomieten en als je liever wat frisse lucht opsnuift, dan kan je ook op je terras van al dit moois genieten.

Naturhotel Miraval heeft ook een fantastische wellness met twee sauna’s en een jacuzzi die -opnieuw- een fenomenaal panorama heeft over de Dolomieten. Na een dagje vol met vermoeiende hikes kan dat echt enorm deugd doen!

Ook het eten is hier trouwens bijzonder lekker. En ja hoor: opnieuw wordt de lokale cuisine in de spotlight gezet!

hotel zuid tirol Naturhotel Miraval

Vanuit je kamer krijg je een fantastisch uitzicht over de Dolomieten.

Gius la Residenza

Je krijgt natuurlijk niet zomaar de naam ‘designhotel’ opgespeld, maar bij Gius la Residenza wordt onmiddellijk duidelijk waarom. Iedere kamer is aangekleed in een prachtig, modern jasje met als eyecatcher een losstaande badkuip vlakbij je bed.

Deze prachtige accommodatie ligt in Kaltern en bestaat uit een hotel en enkele appartementen. Ikzelf verbleef in één van de luxueuze lofts vanwaar je een fenomenaal uitzicht over ofwel de stad, ofwel de Kaltern See krijgt.

Ook hier is het personeel bijzonder vriendelijk en behulpzaam en staan ze je bij met wat voor vragen je ook maar hebt.

Ik at hier ’s morgens een voortreffelijk ontbijt met bijzonder veel keuze. De bordjes met verschillende kazen of vlees, verse yoghurt, tientallen soorten brood en fruitsalades waren niet alleen overheerlijk, maar werden ook nog eens prachtige geserveerd.

hotel zuid tirol gius la residenza

Snap je nu waarom deze accommodatie een ‘designhotel’ wordt genoemd? Mooi, he!

5x Heerlijke restaurants in Zuid-Tirol

La Crusc Hut (Alta Badia) – Als je graag iets eenvoudigs, maar liefst wel lokaal wilt eten, dan zit je hier goed. Om bij dit restaurantje te komen, moet je een uurtje stappen. Als je buiten plaatsneemt, krijg je prachtige uitzichten over de Dolomieten.
Probeer hier zeker de Kaiserschmarrn; een soort van Tiroolse pannenkoeken.

Jimmy Hütte (Alta Badia) – Deze typische berghut tovert ’s morgens, ’s middags én ’s avonds allerlei lekkernijen op je bord. Ik at hier een (erg uitgebreid!) ontbijt na mijn hike naar de Grand Cir. De verse en lokale gerechten zijn echt een aanslag op al je zintuigen.

Hotel la Perla (Alta Badia) – Dit vijfsterrenhotel in Alta Badia heeft verschillende restaurants, maar als je hier niet verblijft kan je er maar in eentje terecht. Erg is dat niet, want het interieur is prachtig en het eten is van hoogstaande kwaliteit. De voorgerechten vond ik niet bijzonder, maar de hoofdgerechten maken alles goed! De creaties die de koks hier op je bord toveren zijn erg bijzonder, omdat er vaak met niet erg alledaagse combinaties wordt geëxperimenteerd. Wie van lekkere wijnen houdt, zit hier ook goed.

Seehotel Ambach (Kaltern) – Onderaan dit luxueuze hotel ligt een klassevol restaurant met bijzonder lekkere gerechtjes. Ik at hier één van de lekkerste steaks ooit en ook mijn medereizigers waren aangenaam verrast door de kookkunsten van dit restaurant. Bovendien heb je vanuit dit etablissement ook een prachtig panorama over de Kaltern See.

Panholzer (Kaltern) – Een fantastisch restaurant als je ook graag wijntjes drinkt. Je kan à la carte kiezen, maar ook uit een menu met vooraf geselecteerde (en passende!) wijnen. Probeer bij goed weer zeker een plaatsje buiten te bemachtigen. Van daar krijg je immers een mooi uitzicht over de Kaltern See en de wijnterrassen errond.

restaurants zuid tirol

Eén van de restaurants in Hotel La Perla. Mooi, he?

Praktische info

Welke luchthaven?

Spijtig genoeg is het niet mogelijk om (rechtstreeks) naar Zuid-Tirol te vliegen. Je zal dus een vlucht moeten regelen naar Innsbruck, Verona of Venetië.

Vanaf Innsbruck en Verona is het nog zo’n twee uur rijden naar Bolzano (de ‘hoofdstad’ van Zuid-Tirol). Vanuit Venetië doe je er ongeveer drie uur over.

Je kan ook naar München, Treviso, Bergamo en Milaan vliegen, maar dan zal je nog wat langer in de auto moeten doorbrengen.

Lees zeker ook dit artikel: Hoe goedkope vluchten zoeken?

Auto huren in Zuid-Tirol

De vlotste manier om vanuit bovenstaande luchthavens verder te rijden naar Zuid-Tirol, is met een huurwagen. Ik raad sowieso aan om deze streek met een auto te verkennen omdat je er ongetwijfeld heel wat uren in zal doorbrengen. Veel bezienswaardigheden in Zuid-Tirol zijn immers niet bereikbaar zonder (huur)wagen. En geloof me… Hier wil je echt niks missen!

Als je zorgeloos wilt rondrijden op de haarspeldbochten en steile paden van deze regio, dan is het geen slecht idee om een all-in auto te huren van Sunny Cars.
Deze autoverhuurder is iets duurder, maar je krijgt wel een all-in verzekering (waar zelfs glas-, banden- en bodemschade zit inbegrepen) en bovendien is de service ook uitstekend. Een all-in huurauto is op het moment van schrijven mogelijk vanaf €230.

Vergelijk zeker ook met websites zoals EasyTerra. Bij hen kan je al een auto huren vanaf €98 per week (amper €14 per dag). Vergeet wel niet dat je bij deze verhuurders best nog een aparte verzekering afsluit. Dat kan ook al vanaf €5 per dag.

Of toch met de eigen wagen?

Natuurlijk kan je uit België of Nederland ook met je eigen wagen naar hier rijden.

Met de auto doe je daar zo’n tien à elf uur over vanuit Brussel en ongeveer elf à twaalf uur vanuit Amsterdam.

Als je er een echte roadtrip van wilt maken, dan is dit artikel misschien ook interessant: checklist voor een autovakantie.

klimaat dolomieten

Wat een fantastische landschappen, he?

Klimaat in Zuid-Tirol

Zuid-Tirol strekt zich uit over bijna 7400 vierkante kilometer. Daardoor is er hier niet één klimaat te vinden, maar hangt het sterk af van waar je je precies bevindt.
Zuid-Tirol staat gelukkig wel bekend om vrij goed weer. Gemiddeld schijnt de zon hier immers 300 dagen per jaar.

Een vakantie naar Zuid-Tirol tijdens de zomer plan je het best rond juli. In deze maand heb je het mooiste weer (gemiddeld 22°C) en bovendien zijn de valleien en berglandschappen dan ook op hun mooist. Bloempjes in alle kleuren en geuren staan dan immers in bloei en zorgen voor feeërieke uitzichten.
Ook in juni, augustus en september zijn temperaturen hier nog erg aangenaam.

Tijdens de winter kom je waarschijnlijk op vakantie naar Zuid-Tirol om te skiën of snowboarden. De meeste wintersportgebieden openen hun deuren rond december en sluiten in maart. Gemiddeld schommelen de temperaturen hier dan rond het vriespunt. Hoe hoger je gaat, hoe kouder het natuurlijk wordt.

Welke schoenen voor de dolomieten?

Als je op vakantie gaat naar de Dolomieten, dan zijn een goed paar bergschoenen een must. Zij zorgen immers voor meer grip op de rotsige ondergrond en bovendien geven (hoge) schoenen ook een betere ondersteuning aan de enkels. Je slaat je voet sneller om dan je denkt!

Als je nog geen goed paar hebt liggen, dan raad ik aan om dit artikel eens door te nemen: beste wandelschoenen van dit moment. Het is vaak een dure investering, maar gelukkig gaat goed schoeisel ook jaren mee!

schoenen dolomieten

Als je naar de Dolomieten gaat, zijn goede wandelschoenen geen overbodige luxe!

Een vakantie naar Zuid-Tirol in Italië wordt ongetwijfeld een betoverende ervaring. De uitgestrekte landschappen, prachtige steden en dorpjes, vriendelijke locals en het fenomenale eten heeft mij alvast fan gemaakt van dit gebied. Ben jij er al geweest en zoja; wat zijn jouw favoriete plekjes?

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.6/5 - (20 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam