13 februari, 2020

Zwemmen met dolfijnen op een verantwoorde manier

Zwemmen met dolfijnen staat op de bucket list van heel wat mensen. Deze fantastische dieren blijven jong en oud tot de verbeelding spreken. Jammer genoeg gebeurt het zwemmen met dolfijnen vaak op een onverantwoorde manier. Daarom vertel ik je waar je op een verantwoordelijke manier kan zwemmen met dolfijnen. Haal je duikmasker en snorkel alvast boven!

Reisorganisaties met gratis annulatie tijdens Covid-19

Ben je bang om een reis te boeken tijdens de Corona pandemie? Dat versta ik, maar dat is helemaal niet nodig. Er zijn immers heel wat van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest als je op vakantie gaat tijdens Covid-19!

Klik hier voor een overzicht van de reisorganisaties met hun annulatie- en terugbetalingsvoorwaarden.

dolfijnen zwemmen ethisch seaquarium curacao

Ik ben er zelf ook schuldig aan, maar geloof me: zwemmen met dolfijnen in gevangenschap is NIET leuk!

Zwemmen met wilde dolfijnen of zwemmen met dolfijnen in gevangenschap

Eerst moet je voor jezelf beslissen of je met wilde of gevangen dolfijnen wil zwemmen. Eigenlijk is dit een non-beslissing, maar ik zet het toch graag even voor jou op een rijtje.
Wanneer je er voor kiest om te zwemmen met “getrainde” (gevangen) dolfijnen, draag je bij aan een verschrikkelijk systeem. Dolfijnen worden vaak in het wild gevangen om daarna doorverkocht te worden aan dolfinaria of andere mariene “pret”parken. Daar moeten deze arme dieren kunstjes opvoeren voor een hoop toeristen, waardoor ze heel veel stress krijgen. Niets is hartverscheurender dan de aanblik van een gevangen dolfijn. Hoe je het ook draait of keert, er bestaat geen enkele manier om op een verantwoorde manier te zwemmen met dolfijnen in gevangenschap.

Spijtig genoeg moet ik jullie vertellen dat ik ook zelf zwom met gevangengenomen dolfijnen in Curaçao, en daar heb ik eigenlijk heel erg veel spijt van. Het was ontzettend duur, maar vooral: je merkt gewoon dat de dieren niet gelukkig zijn. Er is niets mooier dan dieren in hun wilde omgeving te mogen bezichtigen, en daarom hoop ik dat jullie uit mijn fout kunnen leren en ervoor kiezen om met wilde dolfijnen te zwemmen.
Hier kan je trouwens lezen hoe ik zo’n excursie naar wilde dolfijnen ervaarde in de Azoren. Ook in Madeira ging ik naar wilde dolfijnen kijken én zwom er ook mee!
Bovendien is zwemmen met dolfijnen in het wild een ervaring die je moeilijk kan kloppen. Meestal zie je meerdere gewone dolfijnen, langsnuitdolfijnen, grijze dolfijnen of gevlekte dolfijnen, afhankelijk van waar je bent. Elke soort ziet er verschillend uit met zijn eigen unieke en wonderbaarlijke kenmerken.

zwemmen met wilde dolfijnen

Zwemmen met wilde dolfijnen is zo veel leuker én goedkoper!

Waar kun je zwemmen met dolfijnen?

Zwemmen met wilde dolfijnen is mogelijk op verschillende locaties over de hele wereld. Een van de populairste locaties is het wonderbaarlijke Hawaii waar je kunt zwemmen met de actieve en geweldige langsnuitdolfijn. Nieuw-Zeeland is ook een populaire locatie waar je kunt zwemmen met de coole donkergestreepte (of bonte) dolfijn. Ook Australië en Tasmanië en Egypte zijn populaire locaties om te zwemmen met dolfijnen.

De Portugese Azoren Archipel heeft ook een grote variëteit aan wilde dolfijnsoorten op elk moment van het jaar. Je kan ook naar bepaalde plekken in de Bahama’s of Caraïben gaan, hoewel vele plekken in de Caraïben voornamelijk zwemmen met getrainde dolfijnen aanbieden. Je kan overigens altijd ter plaatse in duikwinkels informeren of je kan snorkelen met wilde dolfijnen. Het maakt dus niet uit waar je bent, meestal is er altijd wel een verantwoorde en geweldige mogelijkheid om te zwemmen met wilde dolfijnen.

Welke plekken moet je vermijden om te zwemmen met dolfijnen?

In plekken zoals Zanzibar worden wilde dolfijnen eindeloos achterna gezeten met een hele hoop bootjes vol toeristen, wat deze prachtige dieren enorm veel stress oplevert. In Mexico en de Dominicaanse Republiek worden vaak ontmoetingen met dolfijnen aangeboden die ze zelf hebben gevangen of hebben gekocht en getraind. Vermijd dit ten allen koste. Moest je dit toch nog overwegen, denk dan aan de geliefde dolfijn Flipper die uitgebuit wordt. Je kan beter wachten tot je met dolfijnen in het wild kunt zwemmen dan in een zwembad met een gevangen dolfijn te springen.

zwemmen met dolfijnen

Dolfijnen zijn heel nieuwsgierig. Ze hoeven niet opgesloten te zijn om dicht bij je te komen!

Kostprijs

Hoeveel je uiteindelijk betaalt voor het zwemmen met wilde dolfijnen hangt af van waar ergens ter wereld je je bevindt. Als je op een verantwoorde manier met hen wil zwemmen betaal je vaak iets meer, maar dit is hun veiligheid en gezondheid meer dan waard. In de Azoren kan je al zwemmen met wilde dolfijnen voor 85 euro per persoon, in Hawaii betaal je ongeveer 110 euro. Kinderen betalen meestal iets minder en moeten ook minstens vier jaar oud zijn.

Vergeet ook niet dat dit nog vele malen goedkoper is dan zwemmen met gevangen genomen dolfijnen! Om minder dan vijftien minuten met Flipper te zwemmen betaal je gemiddeld €250. En daar zijn foto’s nog niet eens bij inbegrepen…
Bij wilde dolfijnen krijg je véél meer dolfijnen te zien en mag je met je eigen camera ook foto’s maken.

zwemmen met dolfijnen

Zwemmen met dolfijnen moet leuk zijn voor mens en dier!

Tips voor het zwemmen met dolfijnen

Dolfijnen zijn actieve en gewoonlijk vriendelijke zeezoogdieren, maar net zoals elk wild dier kunnen ze schrikken. Waai dus niet met je armen en probeer ze nooit aan te raken. Dit is niet alleen uit respect voor hen maar ook voor je eigen veiligheid. In bepaalde plaatsen zoals Australië en de Verenigde Staten is het trouwens verboden dolfijnen aan te raken.
Zwem ook niet met dolfijnen als je zwanger bent. Zij kunnen de hormonen en de aanwezigheid van een kind en de baarmoeder voelen en “opgewonden” geraken. Zij gebruiken hun sonar en kunnen dus zien wanneer je zwanger bent en nieuwsgierig worden over je buik. Daarom raden bedrijven af (of soms verbieden ze het zelfs) om te zwemmen met dolfijnen als je zwanger bent, voor je eigen veiligheid.
Geniet ervan! Deze geweldige schepsels kunnen je lezen als een boek dus daarom is het essentieel kalm te blijven en je te amuseren!

met dolfijnen zwemmen

Spring je in het water, of bekijk je ze vanop de boot? Het is altijd magisch om deze mooie dieren te zien!

Verantwoordelijke excursies

Wil je graag zwemmen met wilde dolfijnen? Dat kan ik alleen maar toejuichen!
Afhankelijk van waar je graag met wilde dolfijnen wilt zwemmen kan je eens kijken naar deze ethische excursies:

 

 

Reizen tijdens Corona: reisorganisaties met gratis annulatie

Ben je een beetje nerveus om een reis te boeken door Corona? Het zou zo maar eens kunnen dat er een negatief reisadvies geldt of dat grenzen worden gesloten. Gelukkig zijn er tal van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest tijdens een vakantie gedurende deze pandemie!

Ik maakte een overzichtje:

De volledige lijst vind je op deze pagina.

Vakanties en weekendjes weg

 • Roompot: Vakanties dichtbij (België, Nederland, Frankrijk en Duitsland) vanaf €200, zodat je nooit ver weg bent van huis tijdens deze vreemde tijden. Je krijgt bij hen een omboekgarantie, waarbij je je verblijf gratis mag aanpassen tot 28 dagen voor aankomst. Bovendien werken ze samen met alle vakantieverblijven voor een hygiënischer en veilig verblijf. (zie hier)

Toegangstickets, tours en rondleidingen:

 • GetYourGuide: Toegangstickets voor bezienswaardigheden, attracties, tours en gegidste rondleidingen mag je gratis annuleren en worden volledig terugbetaald tot 24 uur voor aanvang van je uitstapje. (zie hier)
 • Tiqets.com: Ook bij deze verkoper van tickets, tours en gegidste rondleidingen is een uitgebreid annuleringsbeleid beschikbaar: je kan ten allen tijde gratis annuleren tot 24 uur op voorhand waarbij je volledig wordt terugbetaald. Een reden opgeven hoeft niet. (Zie hier)

Huurauto's

 • Sunny Cars: All-in huurauto's (wagens met de meest complete verzekering mogelijk) geven je sowieso al gemoedsrust op reis, maar bij deze verhuurder kan je ook gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Je krijgt hiervoor een voucher terug. Wijzigingen maken aan je boeking zijn ook gratis. (Zie hier)
 • Easy Terra: Spotgoedkope autohuur (vanaf €2 per dag!), maar indien je een verzekering wilt moet je die wel extra afsluiten (€5 extra per dag). Bij Easy Terra kan je tot 48 uur op voorhand gratis annuleren of wijzigen. (zie hier)

Parkeren aan luchthaven

 • Parkos: Parkeren bij luchthaven Charleroi of Zaventem (of Eindhoven, Maastricht, Düsseldorf, Keulen, ...) kan ook met volledige terugbetaling bij een annulatie tot 24 uur op voorhand. Ook bij wijzigingen zijn er geen kosten aan verbonden. (Zie hier)

Vliegtickets

 • Brussels Airlines: Bij annulatie krijg je een voucher ter waarde van het aankoopbedrag die je mag inwisselen voor een nieuwe vlucht tot en met 31 januari 2021. Is er geen annulatie maar wil je je vlucht toch wijzigen? Momenteel mag je éénmalig een gratis wijziging maken tot en met 31 januari 2021. (Zie hier)
 • Tui Fly: Deze populaire reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij biedt ook enkele Corona gerelateerde services. Bij annulering wordt de volledige reissom terugbetaald met een voucher. Word je reis niet geannuleerd maar wil je liever niet vertrekken? Dan kan je tot en met 31 augustus 2020 je vakantie kosteloos omboeken. (Zie hier)
 • Accommodaties en hotels

  • Booking.com: De bekendste website om hotels en overnachtingen bij te boeken geeft geen geld terug bij annulatie of wijziging. Uit voorzorg boek je dus maar beter een accommodatie waarbij je wel gratis kan annuleren. Dit wordt telkens duidelijk vermeld op de website.
  • Air BNB: Deze populaire website om accommodaties te boeken heeft geen aanpassingen gedaan aan zijn beleid. Er is geen gratis annulatie, maar indien je voldoende op tijd annuleert moet je wel maar een deel van de totaalprijs betalen.
  Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
   
  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
   

  Volg je mij al op Social Media?


  Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
  Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
  Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

  Like Checkoutsam op Facebook
   

  Laat een bericht achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Check Out Sam

  Check Out Sam