Eilanden Malediven: Resort of lokaal? – Verschillen & wat kiezen?

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 11 oktober, 2022

Veel mensen denken dat een vakantie naar de Malediven alleen maar mogelijk is in dure (en zelfs onbetaalbare...) all-in resorts. Maar niets is minder waar! Ik bezocht in twee weken tijd vier verschillende eilanden in de Malediven en genoot met volle teugen zonder mijn spaarrekening te ruïneren.
Dat deed ik door het grootste deel van mijn reis op lokale eilanden te verblijven.
In dit artikel leg ik dan ook haarfijn uit wat de mogelijkheden zijn, welke verschilpunten er zijn met resorts en waar je verder nog rekening mee moet houden.

Sam Van den Haute Checkoutsam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar Sam@checkoutsam.com en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (3 votes)
luxe vakantie malediven

Dubbel en dik genieten van al dat moois hier!

Lokale eilanden van de Malediven

Op vakantie gaan naar de Malediven was voor lange tijd alleen iets voor de happy few. Vluchten waren peperduur en de exclusieve accommodaties (je weet wel: de prachtige watervillas van de Malediven of privé huisjes op de parelwitte stranden) kostten een fortuin per nacht.
Dat kwam eigenlijk vooral omdat deze unieke hotel-eilanden privé bezit zijn. Er waren dus simpelweg geen opties om goedkoper van deze paradijselijke eilanden te genieten.

Nog niet zo lang geleden (sinds 2009) gaf de overheid echter ook toestemming aan de lokale eilanden (waar dus de échte locals wonen) om toerisme op te starten. Dat betekende dat heel wat Maldiviërs een extra inkomen konden verwerven om zo ook een graantje mee te pikken van het immer groeiende toerisme.

Op tientallen verschillende eilanden is het nu dan ook mogelijk om in een guesthouse (een soort B&B) bij deze lokale inwoners te verblijven.

Ondertussen is het toerisme op sommige eilanden zelfs al heel goed ingeburgerd en vind je daar ook al heuse hotels terug. Nu moet je daar niet meteen gelijkaardige luxueuze resorts bij voorstellen, maar ik kan je verzekeren dat de service, het eten en de kamers telkens tiptop in orde zijn. En dat, natuurlijk, aan een fractie van de prijs die je betaalt bij de naburige luxe resorts.

De kostprijs hangt af van eiland tot eiland, maar voor een comfortabele kamer (met ontbijt) betaal je per nacht maar tussen €35 en €120, afhankelijk van de luxe die je kiest.

Een vakantie naar de eilanden van de Malediven kan dus echt wel (relatief) goedkoop!

dhigurah lokaal eiland malediven

Het prachtige en ongerepte strand van Dhigurah, mijn persoonlijke favoriete (lokale) eiland in de Malediven.

Voorbeeldprijzen lokale eilanden

Om dat nog wat kracht bij te zetten, geef ik hier enkele voorbeeldprijzen van wat ik betaalde op de lokale eilanden.

Guest houses en hotels

Het meeste dat ik betaalde op één van de lokale eilanden in de Malediven was €110 (op het eiland Dhigurah). Daar koos ik bewust voor een iets luxueuzer hotel.
Op de andere eilanden waar ik verbleef, betaalde ik nooit meer dan €60 per nacht.

Ik verbleef in deze hotels tijdens mijn rondreis en dit zijn de gemiddelde prijzen voor één overnachting:

guesthouse malediven lokaal eiland

Kleurrijk overnachten, maar wel zonder al te veel poespas.

Eten en drinken

Op de lokale eilanden heb je meestal nog niet zo veel restaurants. Je zal dus meestal blijven eten bij je guesthouse (of een ander guesthouse) of één van de locals die een soort van strandtentje hebben opgericht.

Ik moet trouwens zeggen dat ik hier nooit ergens slecht heb gegeten. Meestal is de kaart niet erg uitgebreid, maar het eten dat wordt aangeboden is altijd héél vers en wordt ook ter plekke voor jou klaargemaakt. Het kan dus wel soms zijn dat je even geduld moet hebben 😉 !

Voor een hoofdgerecht en een drankje betaalde ik bijna nooit meer dan $15. Meestal iets minder.

Vergeet trouwens ook niet dat de lokale eilanden geen alcoholische drankjes aanbieden. Daarvoor moet je écht wel naar een resort, alhoewel er tegenwoordig ook enkele uitzonderingen zijn op de meer toeristische lokale eilanden.

Maafushi eten

Op Maafushi vind je nog wel veel variatie. Op de andere lokale eilanden veel minder.

Tours en excursies

Er zijn verrassend veel activiteiten op de Malediven en je zal je hier dan ook niet gauw vervelen. Ik raad aan om (bijna) iedere dag een activiteit uit te proberen, want anders is er vrij weinig animo op het eiland.

De meeste activiteiten zullen bestaan uit een boottripje om één van de lokale beestjes te ontmoeten.
Zo zijn er tours waar je met dolfijnen zwemt, tussen haaien plonst, boven een indrukwekkende walvishaai snorkelt, kennis maakt met schildpadden en koraalriffen of excursies waar je ook prachtige zandbanken ontdekt.

Verder is het ook mogelijk om voor een dagje aan wal te gaan bij een exclusief resort of bijvoorbeeld een zonsondergang vanop de boot meemaakt terwijl je aan het vissen bent.

Prijzen verschillen opnieuw van eiland tot eiland, maar reken voor de goedkoopste tours (bvb. met haaien of dolfijnen zwemmen) tussen $50 en $75 en voor de duurdere tours (snorkelen met walvishaaien) tussen $100 en $150 per persoon.

De prijs om een resort te bezoeken schommelt heel veel en dat vraag je best na bij je guesthouse of hotel. Reken in ieder geval $100 per persoon, maar weet ook wel dat daar meestal drankjes (ook alcoholisch!) en eten bij inbegrepen zit.

walvishaai zwemmen

Tours zijn vanaf een lokaal eiland veel goedkoper en worden eigenlijk op dezelfde manier georganiseerd…

Private eilanden in de Malediven

De bekendste manier om op vakantie naar de Malediven te gaan, is door op een resort eiland te logeren. Deze eilanden staan volledig onder het beheer van een hotel en je mag er dan ook zeker van zijn dat alles hier tiptop in orde is. Het personeel is hier dan ook waanzinnig goed opgeleid en kan je helpen met alles wat je maar wenst.

De verschillende accommodaties zien er piekfijn uit, op de paradijselijke stranden is geen vuiltje te bespeuren, de (meerdere!) zwembaden zijn een heerlijk alternatief voor het zoute water en er is heel veel keuze om te eten. Bovendien mag je hier ook alcohol drinken en worden er geregeld (wilde) feestjes georganiseerd.

Voor deze (overdadige) luxe betaal je natuurlijk wel een meerprijs. Hieronder enkele voorbeeldprijzen zodat je zelf de vergelijking kunt maken tussen de private en lokale eilanden:

prive eilanden malediven resorts

Ik raad iedereen aan om hier voor minstens één dag te komen. Bijna nergens anders ter wereld kan je dit doen!

Voorbeeldprijzen private eilanden

Resorts

Er zijn honderden verschillende resorts op de Malediven en (bijna) allemaal werden deze hotels gebouwd op private eilanden. Echter zijn er grote verschillen te vinden!

Enerzijds hebben de meeste resorts verschillende soorten accommodaties. Zo kun je o.a. bungalows aan het strand boeken, superieure chalets met een eigen zwembad en natuurlijk ook de beroemde watervilla’s die langs houten vlonderpaden over het turquoise water hangen.
Aan al deze soorten accommodaties hangt een verschillend prijskaartje.

Daarnaast is het ene privé eiland al wat exclusiever dan het andere. Sommigen zijn verrassend betaalbaar, terwijl andere resorts alleen weggelegd zijn voor de happy few.

Reken in ieder geval rond €200 per nacht voor de meest basic overnachting (wat nog steeds vrij luxueus is, hoor!) op één van de goedkopere eilanden. Dat loopt al snel op tot ongeveer €400 per nacht op de mooiere resort eilanden.

Wil jij (net zoals mij!) liefst in een exclusieve watervilla overnachten? Dan mag je minstens op €400 à €500 per nacht rekenen. Zelf betaalde ik ongeveer €750 voor één nacht met alle kosten inbegrepen bij Lux* South Ari Atoll. Héél duur, maar geloof me… Het is een once in a lifetime experience!!!

Pas na mijn vakantie naar de Malediven ontdekte ik dat bepaalde reisorganisaties goedkopere deals als pakketreis aanbieden. Vooral bij Tui, de VakantieDiscounter en Prijsvrij zag ik erg betaalbare reizen waarbij vlucht en all-in arrangementen al zaten inbegrepen. Zeker iets om in de gaten te houden, dus!

watervilla malediven of lokaal eiland

Een watervilla is niet goedkoop, maar de ervaring is dan ook uniek!

Eten en drinken

Als je van plan bent om te genieten van lekkere cocktails en heerlijk eten, dan raad ik aan om voor de all-in formule te gaan. Alle resorts bieden dit aan en hiermee mag je onbeperkt eten (ontbijt, lunch en avondeten) en drinken (frisdrank en alcohol met enkele uitzonderingen). Vaak komt dit uit op €100 à €150 extra per nacht en per persoon.
Dat is duur, maar een voor- en hoofdgerecht en een glaasje wijn kosten je op zo’n privaat eiland anders ook al snel €80 per persoon. Als je hier voor langere tijd verblijft, haal je daar dus zeker voordeel uit!

Trouwens, de all-in formule op deze eilanden is van erg hoge kwaliteit. Stel je dus geen te zoute, harde frietjes en lauwe gerechten voor. Het eten is telkens tiptop in orde en je hebt echt énorm veel keuze aan overheerlijke schotels van over de hele wereld!

ontbijt lux south ari atoll

Mijn ontbijt bij Lux*South Ari Atoll. En er was nog minstens tien keer meer keuze!

Tours en excursies

Net zoals op de lokale eilanden, kun je ook hier kennis maken met het prachtige onderwaterleven rond de Malediven. Iets wat ik trouwens ten zeerste aanraad, want het is precies dat wat de Malediven voor mij zo’n fantastische bestemming maakte.

In vergelijking met de lokale eilanden betaal je hier wel een stevig centje extra.

Prijzen zullen opnieuw verschillen van resort tot resort, maar voor excursies waarbij je met haaien of dolfijnen zwemt zul je tussen $100 en $150 betalen en om te snorkelen met walvishaaien mag je rekenen op $150 en $250 per persoon.

zwemmen met haaien malediven eilanden

De excursies zijn eigenlijk hetzelfde, maar je zult er hier meer voor betalen. (Op de foto zwem ik met haaien)

Verschil lokale en private eilanden Malediven

Zoals je hierboven al kon lezen, zit er tussen de lokale en private eilanden een behoorlijk prijsverschil. Dat komt natuurlijk doordat zo’n privé zandbank veel exclusiever is en er echt aan alles wordt gedacht om de gasten in de watten te leggen. Je komt hier dan ook voor een vijfsterren ervaring!

Maar wat zijn dan de verschilpunten en zijn er ook gelijkenissen?

Welke gelijkenissen zijn er?

 • Ook op de lokale eilanden heb je fenomenale stranden, ongerepte jungles en heerlijke temperaturen.
 • Het onderwaterleven rond lokale en private eilanden is altijd fantastisch! De kans om een zeeschildpad, (kleine) haai of kleurrijke visjes te zien is dan ook erg groot. Zowel op een privaat als lokaal eiland.
 • Vanaf de lokale eilanden kun je alle excursies of tours doen die je ook vanaf een privé eiland kan regelen. Alleen zijn deze uitstapjes vanaf een lokaal eiland vaak veel goedkoper! Als je dus zowel lokale als privé eilanden combineert, is het een goed idee om alle excursies alvast te plannen vooraleer je in een resort overnacht.
fenomenale stranden

Fenomenale stranden en spierwitte zandbanken!

Wat zijn de verschilpunten?

 • Om bij een privé eiland te komen zal je bijna altijd privaat vervoer moeten inzetten (of een watervliegtuigje). Dat kost je veel meer geld dan het openbaar vervoer dat op vaste tijdstippen naar de lokale eilanden vaart vanaf Malé Airport of Malé Stad.
 • Op de stranden van lokale eilanden zul je –helaas…– vaak afval of aangespoeld zeewier vinden. Op private eilanden is er een team die dit dag in dag uit voor jou opruimt zodat jij áltijd van een perfect en vlekkeloos paradijsstrand mag genieten.
 • Op de lokale eilanden mogen toeristen alleen in hun zwempak rondlopen op zogenaamde bikini beaches. Dit zijn afgebakende stukken strand. Daarbuiten is het verplicht om schouders en knieën te bedekken met gepaste kledij. Je bent hier immers in een moslimland! Op de luxueuze privé resorts mag je overal gewoon in bikini of zwembroek rond paraderen.
 • De lokale eilanden hebben veel last van muggen. Een anti-muggenzalf is dan ook geen overbodige luxe! Op de resort eilanden worden deze insecten uitgerookt en heb je dan ook nooit last van jeukende bultjes of slapeloze nachten! Persoonlijk vond ik dit één van de aangenaamste verschilpunten 😉 !
 • Op de local islands is de keuze aan restaurants meestal beperkt. Gelukkig hebben de meeste hotels en guest houses wel erg goede koks en kun je hier normaal dan ook lekker eten, maar in vergelijking met de luxe resorts is de keuze erg beperkt. Op de private eilanden kun je namelijk genieten van honderden piekfijn bereide gerechten van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat! Natuurlijk tel je hier ook wel (veel) meer geld voor neer. Tenzij je voor de all-inclusive formule gaat, natuurlijk!
 • Hoewel ik heel erg genoot van mijn verschillende verblijven in de guest houses op de lokale eilanden, kun je deze qua comfort niet vergelijken met de luxe accommodaties op de privé eilanden. De hotels of B&B’s zijn vrij basic en hebben meestal geen bijzonder uitzicht. Een luxueuze villa op het water met een badkamer die uitzicht heeft over een turquoise oceaan is dan ook iets dat je alleen maar zult vinden op een privaat eiland in de Malediven!
  Het personeel is meestal erg vriendelijk en behulpzaam, maar tegenover de professionaliteit van de luxe resorts kunnen ze toch echt niet op.
 • Op de lokale eilanden in de Malediven vind je geen enkele vorm van nightlife of avondactiviteiten. Alcohol is hier immers uit den boze (moslimland, remember)! Vaak komen locals ‘s avonds ergens samen om te vissen of gezellig bij te kletsen, maar tegenover toeristen zijn ze meestal een beetje afstandelijk. Op de private eilanden mag je zo veel alcohol drinken als je wilt en worden er ook knotsgekke feestjes georganiseerd tot laat in de nacht!
lokale eilanden malediven verschillen

De lokale eilanden zijn minder schoon en minder goed ‘afgewerkt’. Maar dat heeft ook charme!

luxe malediven resorts

De luxe op een privaat eiland (resort) én de netheid is echt wel next level…

locals Malediven

Op de lokale eilanden kom je vlotter in contact met de locals, zoals hier op de pier van Fulidhoo.

villas op het water malediven

De beroemde villa’s op het water vind je alleen op de private eilanden.

katten Malediven

Nog een belangrijk verschilpunt! Deze schattige katjes vind je alleen op de lokale eilanden.

Welke eilanden in de Malediven moet jij dan kiezen?

Die keuze ligt uiteraard volledig bij jou.

 • Als je je in de watten wilt laten leggen en het niet erg vindt om veel geld uit te geven, dan zijn de luxe resorts van de Malediven ongetwijfeld iets voor jou.
 • Wil je vooral genieten van excursies, de mooie regenwouden, lokale cultuur en prachtige stranden zonder extra te betalen voor al die (overbodige) luxe? Dan is een lokaal eiland in de Malediven een veel betere optie.

Persoonlijk vond ik het heel leuk om een combinatie van beiden te doen. Wanneer je begint met de lokale eilanden, kan je een privé eiland daarna veel meer appreciëren. Al blijft je hier maar voor één nachtje, het is echt een heel bijzondere ervaring. Zeker als je ervoor kiest om in zo’n typische Watervilla in de Malediven te overnachten.

Verder zijn er zo’n 1200 eilanden op de Malediven. Een overzicht van de mooiste eilanden geven is dan ook onmogelijk, aangezien ik er zelf maar vier bezocht. Van die vier kan ik wel zeggen dat Fulidhoo en Dhigurah (lokale eilanden) en Lux* South Ari Atoll (resort) stuk voor stuk betoverend mooi waren.

Verder las ik over de volgende lokale eilanden ook erg goede indrukken:

 • Dhangethi
 • Dhiffushi
 • Keyodhoo
 • Thinadhoo
 • Thoddoo
 • Ukulhas

Als je zin hebt om je eigen route door de Malediven uit te plannen, raad ik dan ook aan om de blog over mijn vakantie naar de Malediven grondig na te lezen. Daar beschrijf ik namelijk gedetailleerd mijn reisroute (drie lokale eilanden, één resort eiland), hoe je van eiland tot eiland reist en waar je verder nog allemaal rekening mee moet houden in de Malediven.

lokaal eiland of privaat eiland malediven

Heb je voldoende budget? Dan raad ik aan om beiden even te proberen.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (3 votes)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>