De ultieme gids voor je volgende duikvakantie

Een duikvakantie is iets wat op heel wat reizigers hun verlanglijstje staat. Het is de beste manier om een grote nieuwe wereld te ontdekken, de onderwaterwereld. Of je nu gaat duiken tussen de dolfijnen, walvishaaien of manta’s, een unieke ervaring wordt het sowieso. In deze praktische gids leggen ik je uit wat een duikvakantie allemaal inhoudt, wat de beste bestemmingen zijn en welke brevetten er zijn. Of je nu een ervaren duiker bent of nog moet leren duiken.

5/5 - (3 stemmen)
leren duiken

Zelf heb ik leren duiken in Phuket, Thailand. Meer weten over duiken? Lees verder!

De beste duikbestemmingen

Hoe uniek je duikvakantie wordt, hangt vooral af van de bestemming waar je voor kiest. Ga je voor een duikvakantie in Europa? Of mag het net iets exotischer? Hier zijn alvast enkele van de meest gerenommeerde duikbestemmingen ter wereld.

SS Thistlegorm, Rode Zee, Egypte

De Rode Zee in Egypte is wellicht de meest populaire bestemming voor wie een duikvakantie in Egypte wil waar hij kan duiken naar scheepswrakken. De SS Thistlegorm was een Brits transportschip van zo’n 128 meter lang dat werd aangevallen en zonk in 1941 toen het bezig was aan zijn reis van Glasgow naar Alexandrië. Aan boord ligt nog steeds heel wat legermateriaal waaronder wapens, pantserwagens en zelfs een locomotief. Het scheepswrak ligt op zo’n dertig meter diepte en is gelegen op zo’n drie uur vanaf Sharm el Sheikh.

Blue Corner Wall, Palau

Ongetwijfeld staat Palau in de top tien van duikvakanties. Hier duiken voelt alsof je in je computerscherm bent gezogen nadat de screensaver aan stond. Van hamerhaaien tot barracuda’s en zelfs reuzenkwallen. Hier in Palau vind je het allemaal. En alsof dat nog niet genoeg is vind je naast het grote aanbod aan mariene leven ook nog heel wat koraalriffen die de ervaring adembenemend maken.

Great Barrief Reef, Australie

Het Great Barrief Reef is niet alleen het grootste koraalrif ter wereld, maar is wellicht een van de meest gekende duikbestemmingen ter wereld. Het koraalrif is zo populair dat je er zelfs een cursus duiken ter plaatse kan volgen. Het Great Barrief Reef wordt tevens beschouwd als een van de natuurwereldwonderen.

duikvakantie leren duiken

Voor je op duikvakantie gaat moet je natuurlijk wel nog leren duiken…

Great Blue Hole, Belize

Het Great Blue Hole in Belize werd gevormd tijdens de laatste ijstijd en is een grote onderwatergrot van zo’n 124 meter diep. Het is een duikvakantie die enkel is bestemd voor ervaren duikers. Belize is een van de beste duikbestemmingen in Centraal-Amerika, want naast het Great Blue Hole vind je er ook nog het Belize Barrief Reef, wat wordt beschouwd als het meest indrukwekkende koraalrif ter wereld.

Sardienentrek, Zuid-Afrika

Wie een duikvakantie wil waarbij een van ’s werelds indrukwekkendste migratietrekken wil zien, is in Zuid-Afrika aan het goede adres. De sardienentrek vindt ieder jaar plaats tussen mei en juli nabij Kaap Agulhas. Ondanks het feit dat je tussen de kleine sardientjes zwemt, zal je je maar heel erg nietig voelen wanneer je duikt tussen deze sardienenschool.

Nachtduiken tussen de Manta’s in Hawaii

Lichten onderwater trekken grote hoeveelheden plankton aan die op hun beurt de grote, maar adembenemende manta roggen aantrekken. De manta’s komen zo dicht dat je af en toe aan de kant moet, omdat ze je anders per ongeluk raken. Een dergelijk spektakel kan je getuige van zijn als je een duikvakantie boekt in Kailua, Hawaii. Er worden vaak nachtelijke duiksessies gehouden op deze locatie.

leren duiken duikvakantie

Onderwater ademen voelt eerst een beetje vreemd aan, maar het went snel!

Navy Pier, Australië

Een duikvakantie in Australië? Keuze aan duiklocaties genoeg. De Navy Pier is een plaats waar je niet zomaar komt. Niet alleen mag je er niet vissen, maar je kan er ook niet geraken zonder je paspoort te tonen. Toch is deze duikbestemming erg geliefd bij duikers. Niet in het minst omdat je hier vijf dagen kunt duiken zonder je te vervelen. Je zal er niet alleen haaien en octopussen spotten, maar ook barracuda’s, schorpioenvissen en nog veel meer.

Silfrakloof, IJsland

Wie gaat duiken in de Silfrakloof in IJsland gaat een unieke ervaring tegemoet en dat is niet door het mariene leven. Nee, de Sifrakloof is gekend als de enige plek waar je kunt zwemmen tussen twee intercontinentale platen. Om van deze unieke plaats te kunnen genieten, zal je echter een frisse duik moeten overhebben. Het water is hier slechts zo’n vier graden. Door deze plaats wordt IJsland gezien als een echte must qua duikvakanties in Europa.

President Coolidge, Vanuatu

Dit vrijwel intacte scheepswrak is wellicht de meest gedroomde duikvakantie voor ervaren duikers. Het 198 meter lange schip was er eentje om de oceaan mee over te steken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij echter voor andere doeleinden gebruikt maar zonk hij al snel door zeemijnen. Tot op vandaag is dit een van de beste bewaarde wrakken ter wereld. Het wrak biedt mogelijkheden voor beginnende duikers gezien het op slechts vijftig meter voor de kust van Vanuatu ligt, maar tegelijk ook voor ervaren duikers, die de kamers van het wrak kunnen verkennen.

De Cenotes van de Yucatan

Duiken in de cenotes van Yucatan nabij Playa del Carmen in Mexico is er eentje voor op de bucketlist. De onderwatergrotten zijn dan ook de grootste bezienswaardigheden in de regio. Toch is het niet voor beginnelingen, want op sommige plaatsen kan het ook erg nauw worden.

duikuitrusting leren duiken

De duikuitrusting weegt loodzwaar boven water, maar eens je in het water springt… Zo licht als een veertje!

Welke verschillende soorten duikbrevetten zijn er?

Op sommige duikbestemmingen heb je een duikbrevet nodig om te mogen duiken. Een cursus duiken hoeft gelukkig niet altijd veel in te houden en kan vrij makkelijk worden behaald. Vaak zelfs al tijdens je duikvakantie kan je een PADI-cursus volgen om te leren duiken. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende duikbrevetten die kunnen worden behaald en wat de kosten van het duikbrevet zijn.

Wat is een PADI-cursus?

Wellicht heb je wel al eens gehoord van een PADI-cursus. PADI staat voor Professional Association of Diving Instructors en is in feite een wereldwijd erkende duikorganisatie. Hoewel er meerdere duikorganisaties zijn, zal je het vaakst PADI zien terugkeren als de standaard omdat deze zich ook richten op recreatieve duikers. In deze gids richten we dan ook op de verschillende brevetten van deze organisatie om te leren duiken.

Beginnerscursussen
Wie wil leren duiken zal moeten beginnen met de Open Water Diver certification, de beginnerscursus van PADI. Dit basiscertificaat is vaak wat wordt gevraagd als je tijdens een duikvakantie op een bepaalde locatie wil gaan duiken. In sommige gevallen kan je ter plaatse een alternatieve en kortere cursus (Scuba diver course) volgen waarmee je een deel van de cursus aflegt en deze later kan afwerken. Voldoen aan de vereisten om de duikcursus te kunnen volgen is vrij eenvoudig. In principe kan iedereen die ouder is dan tien jaar, in goede gezondheid verkeert en kan zwemmen de cursus volgen. Wie de cursus achter de rug heeft en en zijn C-kaart heeft verdiend, mag duiken tot 18 meter diepte zonder begeleidende instructeur. Wie slechts de Scuba diver course heeft gedaan mag duiken tot twaalf meter met een begeleidende instructeur tot hij de volledige cursus heeft afgewerkt.
De cursus bestaat uit een theoretisch gedeelte waarbij je leert over het technische aspect van duiken, en een praktisch gedeelte waarbij je eerst de basis onder de knie dient te krijgen in een gesloten omgeving (zwembad / 5 duiken) waarna je deze uiteindelijk in een openwatergebied (4 duiken) verder ontwikkelt.

Gevorderde cursussen
Wie wil geen certificaat van avontuurlijke duiker op zijn naam hebben staan? Om deze te behalen moet je drie speciale duikcursussen / facetten op je palmares zetten. Deze kun je zelf kiezen uit een lange lijst waar bijvoorbeeld onderwater fotograaf, nachtduiker en onderwater navigator tussen staat.

Om echter het duikbrevet van Advanced Open Water Diver te behalen, moet je in totaal vijf gespecialiseerde duiken voltooid hebben. Twee hiervan zijn verplicht (diepzeeduiken en onderwater navigatie), de andere drie kun je vrij kiezen. Deze leren je over de psychologische effecten van het diepzeeduiken en leren je onder water goed te kunnen navigeren. Om aan deze duikcursus te kunnen beginnen moet je minstens twaalf jaar zijn en het Open Water Diver certification voltooid hebben.

Duikcursussen voor experts
Wie zich volledig wil richten op het leren duiken kan zijn vaardigheden nog gaan verfijnen. Zo kun je gaan voor reddingsduiker. Hiervoor dien je minstens twaalf jaar oud te zijn en de Advanced Open Water Certificate te halen met onderwater navigatie als specialiteitsduik. Daarnaast moet je ook een EHBO cursus hebben gevolgd in de laatste 24 maanden.

Nog wat extremer is wanneer je de kans krijgt om Master Scuba Diver te worden. Minder dan twee procent van de duikers halen deze elite groep. Hiervoor heb je heel wat onderwater ervaring nodig. Zo moet je alle cursussen hebben gevolgd tot en met de Rescue Diver qualification, nog eens vijf extra speciale duikersbrevetten volgen en in totaal minimum 50 duiken hebben voltooid.

Duikbrevet PADI

Iedereen kan leren duiken! Een duikbrevet halen is echt niet zo moeilijk.

Hoe ziet een dag duiken er uit?

Wanneer je op duikvakantie bent kun je er een of meerdere dagen met een boot op uit trekken om op de mooiste locaties te gaan duiken. Mocht je nog geen ervaring hebben met duiken, dan zal je wellicht de Scuba diver course moeten volgen die je in een dag tijd een introductie geeft op het duiken. In de veronderstelling dat je wel al over een Open Water Diving brevet beschikt en gewoon op een boot hoeft te stappen zal je dag er wellicht anders uit zien.
De boot verlaat vaak al vrij vroeg de haven van vertrek om je naar de beste plaatsen te brengen. Afhankelijk van de bestemming van je duikvakantie zal je naar een of meerdere plaatsen varen om een duiksessie te houden. Er zijn dagtours waarbij je tot drie keer het water induikt.
Wie nog geen ervaring heeft met duiken zal tijdens zijn eerste dag wellicht de introductiecursus Scuba Diver course volgen. Deze leert je in één dag hoe je omgaat met de druk op je oren, welk effect de diepte heeft op je lichaam, hoe te ademen onder water en hoe je water uit je masker en zuurstofapparaat blaast.

cursus duiken

Je zou nooit verwachten dat er onder jou nog een hele mooie onderwaterwereld leeft.

Waar kan je de goedkoopste duikvakanties vinden?

Duikers houden van reizen. Soms omdat het water bij hun thuis wat aan de koude kant is, maar vaak gewoon om nieuwe onderwaterwerelden te ontdekken. Duiken mag dan niet meteen de goedkoopste sport zijn, toch zijn er enkele prachtige duikvakanties die niet meteen een aanslag op je bankrekening hoeven te betekenen.

Egypte

Een duikvakantie in Egypte behoort tot de beste bestemmingen. De Rode Zee heeft verschillende locaties waarbij je kan duiken naar scheepswrakken, koraalriffen en een grote biodiversiteit wat het mariene leven betreft. Het warme water en klimaat is een aangenaam pluspunt. Hier duiken kan al vanaf 60 euro per dag.

Indonesië

Wie goedkope duikvakanties wil, kan niet anders dan naar Azië te trekken. Gelukkig is het er een goed klimaat om te duiken en is er nog veel te zien ook. Vluchten naar Indonesië hoeven niet noodzakelijk duur te zijn en het leven ter plaatse is ook goedkoop. Met meer dan 17000 eilanden en heel wat interessante duiklocaties is het een paradijs voor duikers met een budget. Prijs: vanaf 50 euro per dag.

Thailand

Van Thailand is geweten dat het een erg goedkope bestemming is. Ideaal voor een duikvakantie dus. Hoewel het toerisme daar de prijzen soms wat omhoog durft doen te drijven, vind je nog een aantal locaties die interessant zijn als je niet te veel geld wil uitgeven om te duiken. Prijs: 60 euro per persoon.

De Filippijnen

Een andere eilandengroep waar het erg interessant is om te duiken zijn de Filippijnen. Heel wat indrukwekkende vissen, koraalriffen en heerlijke temperaturen. Duiken kan er al vanaf zo’n 40 euro per dag.

haaien leren duiken

En terwijl je leert duiken zie je misschien wel enkele van deze cuties langszwemmen!

Duurdere bestemmingen

Voor wie budget geen belemmering is, zijn er tal van bestemmingen die iets exclusiever zijn. Niet alleen is het er een stuk minder toeristisch, maar je bevindt je op de meest unieke duiklocaties die je je maar kan wensen. De Galapagoseilanden zijn een must voor iedereen die houdt van wildlife maar daar hangt een serieus prijskaartje aan vast. De meest gegeerde duikbestemming, het Great Barrief Reef, mag dan wel een unieke bestemming zijn die op het verlanglijstje staat van menig duiker, maar zal je al snel 500 euro voor een driedaagse duikboottocht kosten. De duurste bestemming wellicht is Fregate Island op de Seychellen, waar je niet alleen 360 euro per duik betaalt, maar tevens nog eens moet verblijven in een van de slechts 40 accommodaties die je zo’n 2000 euro per nacht zullen kosten. Misschien is dat het wel waard als je kan duiken tussen de walvishaaien, anemonen, manta’s en de zeldzame Aldabra reuzenschildpadden.

duikreizen

Ben je overtuigd en ga je binnenkort één of meerdere duikreizen plannen? Goed idee! Het is een ervaring die je nooit meer zal vergeten!

Zijn er nog vragen onbeantwoord? Laat het me gerust weten in een berichtje op deze post of via een mailtje. Indien alles voor jou is opgeklaard… Fijne duikvakantie!

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor korte reizen is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste reisverzekering. Wil je een jaarlijkse verzekering? Dan raad ik Allianz Assistance aan.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (3 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 
  1. Ik heb je blog over duikvakanties met veel interesse gelezen. Mijn vrouw en ik houden het bij Europa, al zijn je aanbevelingen zeer aantrekkelijk. Wij kunnen ons duik-ei voorlopig heel erg kwijt in Griekenland en Kroatië. Ook daar zijn scheepswrakken en scholen van vissen, alhoewel geen haaien en manta roggen. In Griekenland moet je wel uitkijken: je mag echt niets van wat je vindt, opduiken en meenemen.

    • Leuk om te horen dat je zo gepassioneerd bent, Ivan!
      Ik denk trouwens wel dat het goed is dat je nergens iets opduikt of meeneemt. Zo kan iedereen genieten van de schoonheid van de onderwaterwereld!

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam