1 juni, 2020

Fjorden in Bergen

Met een hostel of jeugdherberg moet je geluk hebben. ’s Nachts kwamen er verschillende gasten toe en dat is natuurlijk niet erg bevorderlijk voor de nachtrust… Wanneer mijn wekker dan om acht uur afging -ja, dat is vroeg!- had ik hem liefst even gesloopt met een hamer zoals dat in tekenfilms gebeurt.

Reisorganisaties met gratis annulatie tijdens Covid-19

Ben je bang om een reis te boeken tijdens de Corona pandemie? Dat versta ik, maar dat is helemaal niet nodig. Er zijn immers heel wat van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest als je op vakantie gaat tijdens Covid-19!

Klik hier voor een overzicht van de reisorganisaties met hun annulatie- en terugbetalingsvoorwaarden.

noorwegen-boot-fjorden-bergenEven zuchten, in mijn ogen wrijven, geeuwen en me uitrekken voor ik als een zombie uit mijn knusse bedje kruip. Wanneer ik een half uurtje later al veel wakkerder ben, trek ik opnieuw verschillende lagen kledij aan, check ik mijn rugtas en camera en ben ik klaar om te vertrekken.

De trip naar de Fjorden begint om 10u ’s ochtends vanuit de fameuze vissershaven. Het is gevoelig kouder geworden. Ik kijk even op m’n smartphone en zie dat het van -3°C naar -7°C is gezakt. Brrr. Maar al bij al valt het nog steeds goed mee.

Even zoeken brengt me al gauw bij mijn reisgenoten van vandaag. Een kleine groep mensen staat geduldig te wachten op de aankomst van een boot die ons naar één van de prachtige Noorse Fjorden zal brengen.

Precies wanneer ik aankom, zie ik ook een boot verschijnen die achterwaartse manoeuvres maakt zodat alle passagiers moeiteloos aan boord kunnen klimmen.

De boot is duidelijk niet overboekt. Ik zet me helemaal achterin tegen het raam. Zo zie ik het meest als ik niet buiten sta te verkleumen.

noorwegen fjorden bergenTelkens de boot een interessante plek voorbijvaart, luiden er belletjes gevolgd door een korte uitleg. We zijn al een half uur onderweg en bijna niemand heeft zich op het bovendek begeven. -7°C en een boot die aan veertig kilometer per uur door het water vaart zijn dan ook geen uitnodigende voorwaarden.

Wanneer we ver genoeg uit Bergen zijn, trek ik mijn warme kledij toch aan en neem ik mijn camerastatief uit zijn zakje.

Eens buiten is het milder dan verwacht. Doordat ik goed ingepakt ben, kan de wind alleen aan mijn oren, die ik dan gewoon wat dieper onder mijn sjaal en muts stop.

De Noorse Fjorden zijn wereldvermaard en met reden. Het prachtige water -op sommige plekken zelf doorzichtig!- wordt onderbroken door gigantische rotsmassa’s die volgegroeid zijn met naaldbomen en mossen. Je zou denken dat op deze kille plekken geen mensen zouden wonen, maar we zijn natuurlijk wel in Noorwegen.

De solitaire woonsten staan in groot contrast met de uitgebluste natuur. Sommige woningen staan er al sinds de tijd van de vikingen en worden nu vooral als vakantiehuisjes gebruikt, vertelt de kapitein ons.

Hoe verder we van Bergen zeilen hoe meer ijs we zien. Onder de boot kraakt de machtige boot het nu nog dunne ijs met veel gemak in kleine ijsblokjes die naar de zijkanten an de prachtige fjorden worden gestuwd.

bergen fjorden boottochtLangs de honderden meters hoge rotsen zien we verstijfde watervallen en stroompjes. Alsof de vriestemperaturen de tijd voor het water hebben stilgezet. Door de laaghangende zon blinken de dodelijke ijspegels mooi op en geven ons wederom een adembenemend schouwspel.

Anderhalf uur na ons vertrek is het alweer tijd om terug te keren. Net nu we bij een van de mooiste delen zijn aangekomen. Het water lijkt wel zwart in deze omgeving, net zoals de kleine eilandjes waar af en toe een huis op staat gebouwd.

Het ijs die op het water drijft is ook pakken dikker. Af en toe zie je een kleine ijsschots voorbijdrijven.

Net wanneer ik mijn verkleumde lijf even wil opwarmen, hoor ik een luid gekraak. Met iets minder dramatische gevolgen dan de titanic, hebben wij ook ijs geraakt. Links van ons is het water herleidt tot een gigantische schaatspiste die de komende dagen ongetwijfeld nog zal uitbreiden.

De grote boot vertraagt en keert koers. Het dunne ijslandschap breekt af en vaart weg van de boot. Eens we terug onze benodigde knopen hebben gehaald wappert de Noorse vlag onvermoeid door tot we terug aankomen in Byrgen. De klassieke haven in Bergen.

Fjorden in Noorwegen, bergen

Reizen tijdens Corona: reisorganisaties met gratis annulatie

Ben je een beetje nerveus om een reis te boeken door Corona? Het zou zo maar eens kunnen dat er een negatief reisadvies geldt of dat grenzen worden gesloten. Gelukkig zijn er tal van reisorganisaties en -bedrijven die ervoor zorgen dat je geen geld verliest tijdens een vakantie gedurende deze pandemie!

Ik maakte een overzichtje:

De volledige lijst vind je op deze pagina.

Vakanties en weekendjes weg

 • Roompot: Vakanties dichtbij (België, Nederland, Frankrijk en Duitsland) vanaf €200, zodat je nooit ver weg bent van huis tijdens deze vreemde tijden. Je krijgt bij hen een omboekgarantie, waarbij je je verblijf gratis mag aanpassen tot 28 dagen voor aankomst. Bovendien werken ze samen met alle vakantieverblijven voor een hygiënischer en veilig verblijf. (zie hier)

Toegangstickets, tours en rondleidingen:

 • GetYourGuide: Toegangstickets voor bezienswaardigheden, attracties, tours en gegidste rondleidingen mag je gratis annuleren en worden volledig terugbetaald tot 24 uur voor aanvang van je uitstapje. (zie hier)
 • Tiqets.com: Ook bij deze verkoper van tickets, tours en gegidste rondleidingen is een uitgebreid annuleringsbeleid beschikbaar: je kan ten allen tijde gratis annuleren tot 24 uur op voorhand waarbij je volledig wordt terugbetaald. Een reden opgeven hoeft niet. (Zie hier)

Huurauto's

 • Sunny Cars: All-in huurauto's (wagens met de meest complete verzekering mogelijk) geven je sowieso al gemoedsrust op reis, maar bij deze verhuurder kan je ook gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Je krijgt hiervoor een voucher terug. Wijzigingen maken aan je boeking zijn ook gratis. (Zie hier)
 • Easy Terra: Spotgoedkope autohuur (vanaf €2 per dag!), maar indien je een verzekering wilt moet je die wel extra afsluiten (€5 extra per dag). Bij Easy Terra kan je tot 48 uur op voorhand gratis annuleren of wijzigen. (zie hier)

Parkeren aan luchthaven

 • Parkos: Parkeren bij luchthaven Charleroi of Zaventem (of Eindhoven, Maastricht, Düsseldorf, Keulen, ...) kan ook met volledige terugbetaling bij een annulatie tot 24 uur op voorhand. Ook bij wijzigingen zijn er geen kosten aan verbonden. (Zie hier)

Vliegtickets

 • Brussels Airlines: Bij annulatie krijg je een voucher ter waarde van het aankoopbedrag die je mag inwisselen voor een nieuwe vlucht tot en met 31 januari 2021. Is er geen annulatie maar wil je je vlucht toch wijzigen? Momenteel mag je éénmalig een gratis wijziging maken tot en met 31 januari 2021. (Zie hier)
 • Tui Fly: Deze populaire reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij biedt ook enkele Corona gerelateerde services. Bij annulering wordt de volledige reissom terugbetaald met een voucher. Word je reis niet geannuleerd maar wil je liever niet vertrekken? Dan kan je tot en met 31 augustus 2020 je vakantie kosteloos omboeken. (Zie hier)
 • Accommodaties en hotels

  • Booking.com: De bekendste website om hotels en overnachtingen bij te boeken geeft geen geld terug bij annulatie of wijziging. Uit voorzorg boek je dus maar beter een accommodatie waarbij je wel gratis kan annuleren. Dit wordt telkens duidelijk vermeld op de website.
  • Air BNB: Deze populaire website om accommodaties te boeken heeft geen aanpassingen gedaan aan zijn beleid. Er is geen gratis annulatie, maar indien je voldoende op tijd annuleert moet je wel maar een deel van de totaalprijs betalen.
  Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
   
  In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
   

  Volg je mij al op Social Media?


  Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
  Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
  Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

  Like Checkoutsam op Facebook
   

  Laat een bericht achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Check Out Sam

  Check Out Sam

  WIL JE MEER REISTIPS?
  Volg me dan op
  Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!