2 november, 2020

Vakantie tijdens Corona: is het nog wel veilig en leuk? Mijn ervaring

Als reisblogger kwam de Corona pandemie hier natuurlijk ook erg hard aan, want tja... Wat moet ik eigenlijk doen als ik niet meer op zoek kan gaan naar leuke, mooie en inspirerende plekjes om met jullie te delen?
Na mijn lockdown in de Dominicaanse Republiek verwachte ik dat (Europese) grenzen nog lang gesloten zouden blijven. Gelukkig werd mijn doemdenken de kop ingedrukt en mogen we sinds 15 juni terug met z'n allen op vakantie. Joepie!
Maar... Is het eigenlijk allemaal nog wel leuk en veilig? Ik doe hieronder mijn persoonlijke relaas.

vakantie Corona

Wees niet bang, geniet en steun je medemens!

Dagelijks krijg ik nog wel enkele berichtjes of mails waaruit duidelijk wordt dat héél wat mensen nog steeds héél bang zijn om de auto, het vliegtuig of de trein in te klimmen en op reis te vertrekken. Je zou voor minder, met al die kleurcodes en angstberichten in de media!

Toch wil ik je vertellen dat het perfect mogelijk is en ook nog eens op een heel veilige manier kan. Bovendien steun je er één van de hardst leidende sectoren mee, want alleen al in België zijn er (onrechtstreeks en rechtstreeks) anderhalf miljoen mensen afhankelijk van toerisme!

Dat wilt natuurlijk niet zeggen dat jij op vakantie móét om die mensen een plezier te doen. Want je wilt natuurlijk niet ten prooi vallen aan dat akelige virus! Maar… Is op vakantie gaan nu echt zó gevaarlijk en neemt Covid-19 niet alle vakantiepret weg? Bijlange niet!

toerisme corona covid

Kies voor een Corona-proof vakantie en trek de wijde natuur in!

Mijn eigen ervaring in Zuid-Tirol, Italië

De afgelopen maanden ging ik enkele keren op reis naar het buitenland. Toegegeven: veel minder dan anders. Echter komt dat zeker niet omdat ik me onveilig voel of omdat op reis gaan me plots minder kan bekoren door al die opgelegde regeltjes.

Tijdens mijn eerste reis ging ik naar Zuid-Tirol in Italië. Ik vertrok met een klein hartje, maar zag al snel dat dat nergens voor nodig was. Op reis gaan tijdens Corona is perfect mogelijk zonder het vakantiegevoel te verpesten.

Vlot op ’t vliegtuig

Samen met mijn reisgenoot namen we het openbaar vervoer naar het vliegveld van Zaventem. In feite is het vliegtuig daar gewoon een verlengde van, want je moet ook een mondmaskertje op in de luchthaven en op het vliegtuig. Bovendien wordt je temperatuur gemeten bij aankomst in Brussels Airport (en ook bij Charleroi) en worden je handen ontsmet vooraleer je aan boord gaat.

Ik durf zelfs zeggen dat het momenteel aangenamer reizen is, omdat er nergens lange wachtrijen zijn en mensen écht hun best doen om afstand te bewaren.

Overal voorzorgsmaatregelen

Na een vlotte vlucht met bijzonder behulpzaam personeel, kwamen we aan in de luchthaven van Venetië. Natuurlijk krijg je een beetje een vreemd gevoel bij het zien van zo weinig toeristen, maar voor de rest lijkt alles wel hetzelfde. Zelfs toen we een auto gingen huren of wanneer we iets gingen eten bij een wegrestaurant ging alles heel vlot. Iedereen draagt mondmaskers en er is voldoende ontsmettende gel aanwezig zodat je je op elk moment comfortabel voelt.

Na enkele uurtjes in de wagen, kwamen we aan in het magnifieke Zuid-Tirol. Deze regio is een ideale Corona proof bestemming, want door de uitgestrektheid is het heel makkelijk om andere mensen te ontwijken.

op reis tijdens Corona Italie

In de natuur is afstand houden natuurlijk ook niet moeilijk!

Restaurants en hotels

Ook wanneer je aankomt in je hotel of iets gaat eten in een lekker restaurant, is alles tot in de puntjes geregeld.

Tijdens het inchecken word je onthaald door een team dat volledig is uitgedost in een veilige outfit. Aan jou wordt enkel gevraagd om je handen bij binnenkomst te ontsmetten en je mondmasker aan te houden als je rondwandelt. Dit stukje stof doet dus niets af van de totaalbeleving, want eens je aan tafel of op een comfortabele zetel zit mag je het terug afnemen.

Bij ons hotel hadden wij ook een wellness ruimte. Ik had verwacht dat die gesloten was omwille van Covid-19, maar dat was dus niet het geval! Door de omstandigheden was het nu alleen verplicht om een afspraak te maken. En eigenlijk had dat alleen maar voordelen, want op deze manier konden we -bijna- helemaal alleen van de prachtige uitzichten genieten!

In restaurants zijn er ook tal van voorzorgsmaatregelen. Net zoals bij ons.
Gaat het om een buffet? Dan neemt het restaurant de bediening op zich of wordt er gevraagd om je mondmasker op te zetten (en handschoentjes aan te trekken).

Ben je toch niet helemaal op je gemak in een restaurant? Doe dan zoals ons en organiseer een picknick in de Tiroolse bergen. Je begint er spontaan van te jodelen!

Comfortabel, veilig en ontspannend

Hoewel mijn vakantie naar Italië in het midden van de Corona pandemie plaatsvond, heb ik daar maar erg weinig van gemerkt. Want als ik zeg dat Zuid-Tirol één van mijn nieuwe lievelingsplekjes is geworden op deze mooie wereld, dan moet het toch zijn dat ik écht van mijn vakantie heb genoten, he?

Door de groene omgeving en de uitgestrektheid, is Zuid-Tirol de ideale bestemming om te ontdekken tijdens deze pandemie. Op geen enkel moment voelde ik me ongemakkelijk of gehinderd door bepaalde voorzorgsmaatregelen. Bovendien gaven de Italianen mij een goed gevoel, omdat zij zelf alle regeltjes erg goed opvolgen en respecteren.

Bovendien zijn de cijfers per 100.000 inwoners beduidend lager in Italië in vergelijking met België. Het is dus in feite veiliger om op vakantie te gaan naar Italië tijdens Corona. Waar wacht je nog op?! 😉

Covid-19-hotel-veiligheid

Na een druk dagje sightseeing kan je, net zoals voorheen, heerlijk ontspannen in je hotelkamer.

Enkele tips voor wie toch nog een beetje bang is

  • In plaats van een citytrip, kies je misschien beter voor een bestemming waar veel natuur is. Hoe uitgestrekter de landschappen, hoe minder andere mensen je zal tegen komen! Een vakantie naar Zuid-Tirol is hier het perfecte voorbeeld van.
  • Staar je niet blind op de kleurcodes, maar reis met je gezond verstand. België is momenteel één van de koplopers in Corona besmettingen. In feite mag je dus aannemen dat het veilig(er) is om naar andere landen te reizen. Hou je in ieder geval aan de lokale regels en lees goed welke voorzorgsmaatregelen je zelf moet nemen.
  • Wil je je vakantie annuleren omwille van Corona? Boek je reis op een later tijdstip met een voucher. Zo help je de vele reisorganisaties die momenteel in moeilijke wateren zitten én krijg je toch nog die welverdiende vakantie. Je moet er alleen een tikkeltje langer op wachten.
  • Wordt het gebied waar je op vakantie bent toch een rode zone? De meeste reisorganisaties zijn heel flexibel in hun annulatievoorwaarden.
vakantie Italie Corona Dolomieten

Er is hier geen mens te bespeuren! En laat dat nu net zijn wat een vakantie in Italië helemaal Corona-proof maakt.

De Italianen kregen er bij de eerste golf flink van langs en hebben daar duidelijk uit geleerd, want er zijn nog wel meer plekjes naast Zuid-Tirol die helemaal veilig zijn om te bezoeken! Denk aan andere gebieden met veel natuur, of gewoon een minder bekend charmant dorpje.

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam