27 september, 2016

Dag twee in Tel Aviv

Vrijdagavond begint de Shabbat in Israel. De bedoeling van dit wekelijkse feest is dat vrienden en familie samenkomen en genieten van een groot eetfestijn maar vooral door elkaars aanwezigheid.
De Shabbat duurt van vrijdagavond tot zaterdagavond en in de tussentijd sluiten ook (bijna) alle winkels, restaurants en zie je bijna geen auto's meer op straat. Mijn nieuwe vrienden en ik deden mee aan de Shabbat van het hostel. We hielpen met het snijden van de groentes en genoten daarna, met een lekker glas wijn, van elkaars gezelligheid.

Tel Aviv, oorlogsgebied? Helemaal niet! Prachtig onderhouden stranden zijn daar het bewijs van!

Tel Aviv, oorlogsgebied? Helemaal niet! Prachtig onderhouden stranden zijn daar het bewijs van!

Dag twee in Tel Aviv

Samen met een van de overblijvers (bijna iedereen was die dag al vertrokken), dacht ik dat het leuk zou zijn om nog een marktje te gaan opzoeken. Natuurlijk waren we even vergeten dat het nog steeds Shabbat was. Eens we de doodstille straten van het anders erg drukke Tel Aviv aanschouwden, wisten we dat we een alternatief moesten zoeken.

We stapten even doelloos rond en verkenden de stad zonder echt te weten waar we heen gingen. Uiteindelijk besliste ik dat ik nog even naar het strand zou gaan om daar wat te genieten van het mooie weer.

Het werd me al gauw duidelijk waarom er zo weinig mensen rondreden in de drukke straten van Tel Aviv. Alle inwoners en toeristen van de stad hadden zich naar het strand gehaast om toch nog een goed plekje te vinden. De stranden zaten overvol en de rode, gele en witte parapluutjes toverden het zandtapijt om tot een gigantisch schaduwoppervlak.

Desalniettemin wurmde ik mijn bips nog ergens tussenin om te genieten van de gezellige drukte van het strand. Even later raakte ik aan de praat met een Joodse advocaat en al gauw ging het natuurlijk over religie, het Jodendom in België en mijn mening over Israel.

Thuis had de helft van mijn vrienden en familie een hartaanval gekregen toen ik hen vertelde dat ik naar Israel zou trekken. Maar om eerlijk te zijn voelde ik me even veilig als bij een vakantie naar Spanje of een ander Europees land. Tel Aviv was hypermodern, de mensen waren heel vriendelijk en ik had geen enkele keer de indruk dat er gevaar dreigde.

De advocaat vertelde ons ook dat er heel wat Belgische Joden naar Israel waren gevlucht omdat ze bang waren geworden van de recente aanslagen en het alsmaar stijgende rasisme jegens hen. Uiteindelijk begonnen we over de Joden en hun gewoontes te praten en een ding vond ik wel heel grappig!

Vrouwen moeten in bepaalde Joden gemeenschappen ook de haren bedekken. In de meeste gevallen is dat met een sluier of iets dergelijks, maar bijlange niet altijd! Sommige vrouwen, zei hij, kopen pruiken van tweeduizend euro of meer en gebruiken die om hun eigen hoofdhaar van de buitenwereld te verbergen.
“De meeste vrouwen zien er zelfs beter uit met zo’n pruik!” Ik proestte het uit van het lachen.
Tja… Als iets niet mag, moet je maar inventief zijn, zeker?!

Na een langde dag in de zon te hebben gezeten, besloot ik dat het tijd was om terug te gaan naar het prachtige hostel en vroeg onder de veren te kruipen. Morgen zou mijn reis door Israel immers pas echt beginnen.

De skyline van Tel Aviv.

De skyline van Tel Aviv.

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden die ik zelf ook gebruik.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. Radio 2, NPO 3FM (Nederland), De Standaard (bijlage Media Planet), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam

Check Out Sam

WIL JE MEER REISTIPS?
Volg me dan op
Ik steek heel veel tijd in het schrijven van al deze reisgidsen en tips, dus iedere like is voor mij een teken van appreciatie. Bedankt!